ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do okénka

  • 3. listopadu 2020
Zavřít nebo se adaptovat? Bojovat nebo čekat a doufat? Česká gastro scéna čelí mnohem těžší situaci než na jaře. Málokdo vidí světlo na konci tunelu. Zákonitě tedy chybí nadšení, energie a solidarita, kterou jsme cítili v březnu a dubnu 2020. A co hůř, winter is coming.
Ukazuje se, že šanci mají podniky, které svou originalitou vyčnívají, zároveň jsou dostupné. Jsou to také koncepty, které umí dobře komunikovat na sociálních sítích a přeměnit své štamgasty v zachránce, kteří je chodí podporovat napřímo k výdejnímu okénku. Zkuste si na papír vypsat třeba deset podniků, o které byste neradi přišli a snažte se je podpořit. Určitě vydávají jídlo z okénka, možná dělají rozvoz.  Když to jen půjde, objednejte přímo u nich. I kdybyste jim měli jen zavolat a zeptat se, co by jim pomohlo, vaše přízeň je potěší. A zahrajte si na influencery, nemusí vás sledovat 100 000 lidí. I kdyby vás sledovala stovka, bude to pro vašich deset vypsaných podniků pomoc.
Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

U Paluků Gurmánská turistika

U Paluků

Zveme vás jménem rodiny Palukových do jejich restaurace U Paluků ve Filištínské ulici v malebném centru Chrudimi.

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně Gurmánská turistika

Kohout Na víně – art wine restaurant v Brně

Art wine restaurant Kohout Na víně disponuje více než 200 druhy vín z celého světa s primárním zaměřením na vína naturální.

Pukū Bistro Gurmánská turistika

Pukū Bistro

Barvy a vůně Karibiku, Fidži, Thajska, Indie, Japonska, Číny a Korey? To všechno v srdci Českého ráje, v Turnově? Fakt jo!

Sbeerka Ostrava Gurmánská turistika

Sbeerka Ostrava

Někdo sbeerá známky, někdo zase dárky a někdo pivní zážitky. Ty rozhodně můžete nabýt v ostravské Sbeerce, restauraci chmelené neotřelým interiérem a kořeněnou jedinečnou atmosférou.

Bistrotéka Valachy ve Zlíně Gurmánská turistika

Bistrotéka Valachy ve Zlíně

Přiučte se kuchařskému umění od zkušených mistrů kuchařů, pekařů či cukrářů! Bistrotéka Valachy ve zrekonstruovaném Obchodním domě Zlín není jen místem, kde se výborně najíte, posedíte u dobrých drinků nebo koupíte prvotřídní „jedlé“ produkty. Nachází se zde také pravidelná Škola vaření.

Grill Pub Pod Lipami Gurmánská turistika

Grill Pub Pod Lipami

Zdeněk Svoboda odmalička rád vařil. Bylo mu pouhých 23 let, když přišla příležitost otevřít si svoji hospodu. Nicméně neváhal a s manželkou Hankou do toho šli.

Restaurant & Café Zahradní Gurmánská turistika

Restaurant & Café Zahradní

V kraji spisovatelky Boženy Němcové, blízko vodní nádrže Rozkoš, se zchátralé zahradnictví rozparcelovalo na rodinné domky a v nové ulici Zahradní vznikl i penzion s restaurací.

Karls Gurmánská turistika

Karls

Karel Fölkl dělal na dvorku pro své kamarády a kolegy pár grilovaček a ohlasy byly fantastické. A tak si poměrně logicky vymyslel osobitý koncept, který v Děčíně bude pracovat hezky s masem, a byl to teda rozjezd!

Pizzeria da Pietro Gurmánská turistika

Pizzeria da Pietro

Petra Soukala vždycky bavila Itálie. Když se pak rozhodl dělat pizzu, šel do toho po hlavě. Odjel do Neapole a učil se a učil. Po návratu si doma v Plzni otevřel modrý podnik s Maradonou na zdi, kterého neapolští dodnes milují.

Restro Gurmánská turistika

Restro

Jana Mitasová provozovala Selský obchod, ale rozhodla se otevřít místo, které krásnému městu chybělo. Místo, kde můžete strávit celý den.

Na pekárně Gurmánská turistika

Na pekárně

Tady jste doslova na návštěvě doma u šéfkuchaře Vaška Friče, Na Pekárně v Čakovičkách, v chalupě, kde bývala pekárna a v jejíž peci se opět peče úžasný chleba a ještě báječnější housky.

Další aktuality

Svatý Martin je tu – a s ním mladá vína a tradiční husa!

Dne 11. listopadu se každoročně slaví svatý Martin, který podle tradice má přivézt první sníh, mladá vína a husí pochoutky. Letos světec přivezl opravdu zimní počasí, které během noci nevylučuje sněhové srážky v horských polohách. Koštování mladého vína, martinské trhy i husí speciality ale budou určitě! Už od dnešního dne, 7. listopadu, se po celé České republice mohou poprvé otevřít lahve s etiketou Svatomartinské 2025. Už dnes můžete oficiálně ochutnat první mladá vína pod touto známkou tohoto ročníku – svěží, ovocitá a plná energie nového vína. Kam se za dobrotami vypravit vám pradí Kudy z nudy, a nezapomeneme ani na připomenutí života svatého Martina a nejznámější legendy s ním spojené!
7. listopad 2025 8:54
Gurmánská turistika

Velký přehled výletů za svatým Martinem, vínem a pečenými husami napříč Českem Audio

Přiveze letos svatý Martin do Česka sníh? I když to vypadá, že by to stihnout mohl, s jistotou to tvrdit nemůžeme. Ale už teď je jisté, že společně s ním dorazí 11. listopadu v průvodu svatomartinská vína, pečené husy a zábava pro malé i velké. Oblíbený svátek všech milovníků vín připadne letos na pondělí, ale Svatomartinská vína se začnou prodávat již od 8. 11. 2025. Za svatomartinskými oslavami, kratochvílemi a radovánkami vás zve portál Kudy z nudy.
6. listopad 2025 13:41
Gurmánská turistika

Nejprestižnější vinařské soutěže v Česku: kde se rodí vítězná vína

Každý rok se v České republice konají soutěže, které představují to nejlepší z práce českých a moravských vinařů. Na domácích i světových pódiích sbírají ocenění vína, která si poradila s přísnou porotou i náročnými podmínkami soutěží. Ať už jde o tradiční Salon vín, titul Vinaře roku nebo volbu nejoblíbenějšího vinařského cíle, každé ocenění potvrzuje, že tuzemské vinařství patří mezi světovou špičku.
5. listopad 2025 6:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam na skvělé na halušky Video

Máte rádi halušky s brynzou, se zelím nebo uzeným masem? Typické slovenské, ale i valašské jídlo je oblíbené nejen v Česku a na Slovensku, ale mají jej rádi také v Maďarsku a na Ukrajině. Malé noky z bramborového těsta se obvykle podávají s brynzou (ovčím sýrem), škvarky, zelím nebo uzeným masem. Pokud se vám na halušky už sbíhají sliny, nechejte se inspirovat našimi tipy, které vám prozradí, kde si na nich opravdu pochutnáte!
4. listopad 2025 11:51
Gurmánská turistika

Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials

Oblíbený svátek svatého Martina tradičně provoní restaurace CzechSpecials po celé republice delikátními pokrmy z husy, sezónními surovinami a skvělým vínem. Přinášíme vám výběr těch nejzajímavějších míst, kde si můžete užít svatomartinské hody naplno – ať už hledáte gurmánský zážitek v restauraci, brunch v centru Prahy, nebo slavnosti s hudbou.
3. listopad 2025 8:47
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody Audio

České filmy a jídlo k sobě patří víc, než se může zdát. V kulisách hospod, pivovarů a restaurací vznikaly nezapomenutelné scény, které se propsaly do české kulturní paměti stejně silně jako hlášky jejich hrdinů. Vydejte se s Kudy z nudy po stopách filmových chutí — od kance se šípkovou přes knedlíky a noky až po moderní gastro scénu, kde se natáčel film Když se zhasne.
31. říjen 2025 12:48
Gurmánská turistika

Připravte se na Svatomartinská vína ročníku 2025! Budou skvělá – vyniknou svěží chutí a ovocnými tóny

Den otevření prvních Svatomartinských vín, 11. listopad 2025, se blíží a moravští a čeští vinaři hlásí dobré zprávy. Tradičně se první Svatomartinská vína otevírají 11. listopadu v 11 hodin na mnoha slavnostních akcích po celém Česku. Letos připadá 11. 11. na úterý, prodeje Svatomartinských vín ročníku 2025 tak budou zahájeny už v pátek 7. 11. Pod značkou Svatomartinské mohou vinaři vyrábět pouze vína suchá s odpovídajícími vlastnosti, jakými jsou právě svěžest a ovocitost. Na to dohlíží každoročně odborná komise, která rozhoduje, zda dané víno odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.
19. říjen 2025 12:00
Gurmánská turistika

10 tipů, kam v Praze na vyrazit na pravou thajskou kuchyni

Kari, chilli, citrusy, pad thai, tom yum, nudle, ... Thajská kuchyně je barevná, rozmanitá a hlavně chutná, připravovaná z čerstvých surovin a bohatá na zeleninu. Už teď se vám sbíhají sliny a dali byste si něco dobrého k obědu, či večeři? Thajských restaurací je v Praze celkem dost, vyberte si z nabídky portálu Kudy z nudy a přejeme dobrou chuť.
18. říjen 2025 9:48
Gurmánská turistika