ÚvodAktualityDoporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do cukrárny

Stejně jako v dalších odvětvích gastra se i cukrařina u nás neskutečně posunula. Stojí na české tradici, francouzské škole, současných trendech, ale velmi často také na super inovativních kreativních barevných nápadech. Ať je to klasický český větrník, francouzská eklérka nebo mechový dort od Šárky Divácké, vězte, že to bude z poctivých surovin, a tedy i náležité ceny. Česko zachvátily donuty, croissanty, Honzovy buchty, dvojctihodné koláčky, věnečky, špičky, pralinky, ochutnávat tu sladkou horečku je opojné!
Sorry, pečeme jinak Gurmánská turistika

Sorry, pečeme jinak

Otevření této cukrárny bylo popraskem na brněnské laguně! V legendárním Domě U Kouřícího králíka ožil barevný svět talentované Šárky Divácké.

Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cukrárna Upekla Gurmánská turistika

Cukrárna Upekla

Mirka Semrádová ráda pekla, tak se tomu rozhodla věnovat naplno. Její sestra Petra Eisová se k ní přidala, původně jen na chvíli. Začaly na farmářských trzích a lidem chutnalo, postavily tedy pekárnu u Písku a rozvážely své dobroty do pražských kaváren.

Cafe 8smička Gurmánská turistika

Cafe 8smička

Bára a Zdeněk Rýznerovi, milovníci umění, se rozhodli v Humpolci zrevitalizovat zchátralou textilku a otevřít v ní originální zónu pro umění. A v ní je také kavárna Báry Lamačové, která s láskou peče už od 19 let. Ve hře je s ní její mamka, Ivana Tošerová.

Cukrářství Eklér Gurmánská turistika

Cukrářství Eklér

Hana Valášková otevřela cukrářství s mámou Marií, ta mimochodem pracovala celý život v Nestlé, třeba i jako vedoucí výroby. A Hanka tam deset let dělala obaly čokoládových výrobků. Pak ale začaly proměňovat ve skutečnost svůj sen – otevřít si vlastní cukrářství.

John 1990 Gurmánská turistika

John 1990

Bára Johnová s přítelem Kubou navazuje na třicetiletou tradici rodinné cukrárny. Pojmenovali ji na počest dědečka John 1990. Vše tu začíná snídaní, třeba vejcem Benedikt, kávu mají z ústecké pražírny a denně dělají precizní zákusky a dorty.

Kafe Kytka Gurmánská turistika

Kafe Kytka

To je spojení! Milují sebe a taky své koníčky. Tereza Josefová kytky, Ondra Šabaka kafe. A plodem jejich lásky je květinový ateliér s kavárnou a krásnými dezerty. Tento koncept pak inspiroval i řadu dalších po celé zemi.

PePe bakery & coffee Gurmánská turistika

PePe bakery & coffee

Petra Kopčáková a Peter Pavlis dohromady tvoří PePe a taky bakery & coffee. Jsou spolu 24 hodin denně a plody jejich lásky teď sklízejí všichni, kdo profrčí beskydskou Ostravicí, autem, busem, vlakem, lyžmo, běžmo, kolmo, pěšmo.

Cafeliér no.523 Gurmánská turistika

Cafeliér no.523

Markéta Rozsívalová učila češtinu devatenáct let, ale živila se i jako fotografka. Pak s manželem Honzou koupila dům č. p. 523, aby si tady na malém městě v Kostelci na Hané vytvořili ateliér a přízemí pronajímali jako kavárnu.

Dobřanská kavárna Gurmánská turistika

Dobřanská kavárna

Lenka Žďánská začala v roce 2000 v Dobřanech vyrábět zmrzlinu z mléka, smetany a čerstvého ovoce. Jasně žlutou banánovou, která září jak devadesátková fasáda, tu opravdu nenajdete. Po dvaceti letech si Lenka otevřela i vysněnou Dobřanskou kavárnu, kde má vedle zmrzliny také krásné zákusky.

Kavárna a bistro Monamy Gurmánská turistika

Kavárna a bistro Monamy

Monamy najdete na cyklostezce v Srnojedech kousek od Pardubic. Kavárna a bistro Moniky Kořínkové připravuje sendviče, poctivé zákusky a dorty i domácí nanuky. Nabízí také vlastní limči a smoothie, řemeslná česká piva, vína a cidery i uznávané marmelády paní domácí.

Milujeme dorty Gurmánská turistika

Milujeme dorty

V centru Dvora Králové najdete malou cukrárnu Milujeme dorty, která ale vydává velké radosti. Však tyto dorty milují i v mnoha nejen hradeckých kavárnách, kam Dominik Mervart dodává.

Patisserie na Staráku Gurmánská turistika

Patisserie na Staráku

Dvojčata Michaela a Kateřina Černá mají v Ostrově malý espresso bar s vlastní cukrářskou výrobou. Podnik v podstatě převzaly po svých rodičích, kteří na stejné adrese provozovali Creperii. Ta úplně neprosperovala a když už to vypadalo na zavření, do hry vstoupily Míša s Katkou.

Další aktuality

Kam letos na poslední vinobraní a slavnosti vína?

Léto a hlavní sezona je beznadějně za námi, aleposlední plánovaná vinobraní na podzim 2024 budou rozhodně stát za to. Vydat se můžete na Karlštejn, Točník, Loket nebo do Valtic, Lednice, Bzence či Hustopečí. Vybrali jsme pro vás místa, kde si užijete podzimní vinobraní a slavnosti vína.
20. září 2024 7:30
Gurmánská turistika

Podzim není jen časem vinobraní, vydejte se na pivní a gurmánské slavnosti

Vychutnejte si nádhernou atmosféru, zábavu, folklór a samozřejmě víno a pivo. Vydejte se za vynikající gastronomií a nejen vinařskými a pivními specialitami. Nezapomeňte při svých cestách za zábavou foťák a ta podělte se s ostatními o své zážitky na našem účtu na Facebooku a Instagramu.
20. září 2024 7:14
Gurmánská turistika

Produkty z farmy, regionální dobroty a nápoje: 50 tipů, kam za ochutnávkami všeho možného po Česku

Pojďte se dívat a ochutnávat, co jste ještě neviděli a neochutnali. Vychutnejte si jedinečné vzorky vín, piva, sektů, likérů, koktejlů, výrobků z medu, vynikající marmelády, čokoládu nebo lahodné čaje a spoustu dalších regionálních produktů. Farmářské i regionální produkty jsou nyní tak blízko!
19. září 2024 11:00
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
16. září 2024 8:34
Gurmánská turistika

Tradice: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
15. září 2024 11:11
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
11. září 2024 15:06
Gurmánská turistika

Objevte s námi sklípek po sklípku! Kam na návštěvu moravských sklípků?

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
8. září 2024 15:00
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
7. září 2024 12:00
Gurmánská turistika