Úvod > Aktuality > Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x do pekárny!

  • Vydáno26. listopadu 2021
Máloco zaznamenalo v Česku takový boom jako řemeslné pekárny. Jistě jsou tu adresy, které se kvasovému pečení s dlouhým kynutím, bez použití jiných ingrediencí než je mouka, voda a sůl, věnují dlouho, ale nárůst fancy pekáren, které reflektují pečení chleba i v zahraničí, sledují trendy a obohacují tak své zákazníky a okolí, je u nás nyní enormní. A tomu dozajista pomohla i doba covidová, kdy si každý Čech vyzkoušel doma péct chleba z kvasu, kdy zjistil, že to není úplně snadná a levná sranda, pokud to chce dělat poctivě a z dobrých surovin. A právě tyto pekárny jsou také důkazem, jak česká gastronomická scéna roste, jak se zlepšují, společně se svými stále náročnějšími hosty.
Long Story Short Eatery & Bakery

Long Story Short Eatery & Bakery

V původním opevnění v Olomouci naleznete restauraci Long Story Short Eatery & Bakery. Ve stejné budově je i hostel.

Pekárna Veselo

Pekárna Veselo

Oldřich Heřman a Lála Heřmanová procestovali a projedli svět. Na Islandu se nakonec rozhodli otevřít si vlastní podnik doma v Jihlavě. Otevřeli v centru malou řemeslnou pekárnu v prostorách nepoužívané sborovny jazykové školy.

Liberecký DOK

Liberecký DOK

Bistro, kavárna s vlastní pekárnou a moderní školící prostory – to vše najdete pod jednou střechou v Liberci. Prostor, kde můžete strávit příjemné odpoledne s přáteli, sjednat si obchodní snídani nebo schůzku, a kam můžete vyrazit na víkendový brunch.

Valašský chleba

Valašský chleba

Máte chuť na Valašský chleba? Stojí za ním pekař Ruda Ševců, je z mouky, vody a soli, pečený na kamenných deskách, křupavý navenek a vláčný uvnitř. Pro své kvasové fešáky berou mouku z Mlýna Kelč na pomezí Valašska a Hané. Teď už určitě máte chuť na Valašský chleba!

Pekárna U Hranice

Pekárna U Hranice

Kamil Sirotek se po 13 letech práce v pražské restauraci Pizza Nuova posunul o 400 km dál za svým kamarádem Honzou Florkem, který dlouhá léta provozoval podnik v Londýně a dneska má Těšínskou Radegastovnu.

Chleba Brno

Chleba Brno

Po inspirativních návštěvách ve Spojených státech, kde má západ i východ své pekařské hvězdy, přišli Petr s přítelkyní s nápadem otevřít v Brně malou pekárnu s kváskovým chlebem typu Tartine podle slavného Chada Robertsona ze San Francisca.

Pekárna Martin

Pekárna Martin

Nejen pro řemeslný chleba s kmínem vyrazte do Pekárny Martin,  kromě francouzské bagety, čerstvých housek nebo pletýnek tu můžete koupit také uzeniny, masné výrobky, farmářské mléko, kávu. A to pořád není všechno, Martin otevřel i bistro s hotovými jídly.

Chleba & Sůl

Chleba & Sůl

Do řemeslné pekárny Chleba & Sůl v Solnici si můžete zajít pro kvasový chléb, celozrnný žitný, kmínový a ořechový, máslový tousťák, ale také různé speciály jako třeba dýňový. A proč nezkusit ciabattu se sušenými rajčaty a olivami nebo bulku s goudou a slaninou?!

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství

Hnatovo pekařství je ve hře téměř 30 let. Celou tu dobu se starali o pečlivě vyváděný přírodní žitný kvas, vždycky je zajímala hlavně ona tradiční řemeslná výroba chleba. Krom čistého žita pečou i pšenično-žitný, někdy obohacený i semínka lnu, slunečnice, dýně nebo sezamu.

Mitty

Mitty

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává.

Pekárna Chleba se solí

Pekárna Chleba se solí

Pekárna, ve kterém se peče chleba, jak má být. Chleba pouze ze základních surovin jakou jsou mouka, voda a sůl.

Pekárna Křepenice

Pekárna Křepenice

Necelých deset let kráčíme ve šlépějích tradičních receptů našich babiček i prababiček, které vždy pekly jen z domácích surovin. Za skvělou chutí křepenického pečiva stojí mnoho dalších let vývoje a zkoušení naší usměvavé a srdečné Alenky, zakladatelky a majitelky pekárny.

Alf & Bet

Alf & Bet

Řemeslná pekárna, pražírna a espresso bar v jednom! Praží se tu zrno pro sesterský EMA espresso bar, tým nadšenců peče kvasový chleba do famózních zapečených sendvičů, a jestli milujete ve zmíněných kavárnách buchty nebo skořicové šneky, věřte, že jsou právě odtud.

Další aktuality

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na podzim 2023, kde dýně hrají hlavní roli!
Gurmánská turistika

50 tipů na výlety za pivem: Oslavte Dny českého piva

Víte jak se vaří tradiční české pivo? Zjistit to můžete v některém z velkých pivovarů a jejich návštěvních centrech, nebo se můžete vydat přímo ke zdroji do menších pivovarů. Zlatavý mok tak poznáte z různých úhlů pohledu. Oslava nejoblíbenějšího nápoje Čechů s sebou přináší řadu doprovodných akcí, jejichž ústředním tématem je, jak jinak, pivo. Čekají na vás ochutnávky pivních speciálů, pivní slavnosti či festivaly. Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. V letošním roce oslavy probíhají v osvědčeném termínu od 20. do 30. září 2023.
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
Gurmánská turistika

Tradice: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. Jejím výsledkem by měl být zápis české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nebude to ale hned, úspěch se dá čekat až za několik let.
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Aneb zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Dvě největší vinobraní u nás, tedy Znojemské historické vinobraní a Pálavské vinobraní v Mikulově, letos navštívilo přes 120 000 lidí. Máme pro vás tipy na další vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října 2023 vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
Gurmánská turistika

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy!
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít letos na vinobraní a na dobrý burčák

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní 2023 na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že vybízejí k výletům (pokud zrovna neprší). Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
Gurmánská turistika