Kultura Kraj Vysočina

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině

Z dříve chátrajícího statku Mitrovských v Bystřici nad Pernštejnem vyrostlo nové ekologické centrum, které je rájem interaktivní zábavy a poznání pro celou rodinu. Jen v Edenu zažijete poutavou cestu časem na lince minulost – přítomnost – budoucnost. Vše si přitom můžete osahat a vyzkoušet.
Bystřice nad Pernštejnem, Kraj Vysočina

Technické muzeum Studenec – technické muzeum Vysočiny v bývalé pile

V hale bývalé pily ve Studenci na Třebíčsku se nachází Technické muzeum Studenec. Čeká vás zde expozice letecké, vojenské, zemědělské i automobilové techniky, kosmo expozice a další.
Studenec, Kraj Vysočina

Hrad Roštejn

Pozdně gotický hrad se zvedá na skalnatém vrchu ve výšce 677 m n. m v romantické krajině Javořických vrchů u vsi Doupě. Jeho název odpovídá erbu rodiny, zlaté pětilisté růži – původní označení hradu bylo německé Rosenstein (růžový kámen), později Roštýn.
Doupě, Kraj Vysočina

Zámek Telč – klenot moravské renesance

Navštivte renesanční zámek v Telči, kde se natáčela celá řada pohádek. Nejznámější je bezesporu Pyšná princezna. Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. V létě 2023 skončila jeho rozsáhlá rekonstrukce a je otevřený celoročně.
Telč, Kraj Vysočina

Zámek Třebíč

Dnešní zámek v Třebíči, který původně býval benediktinský klášter, stojí v severozápadní části Třebíče, nad levým břehem řeky Jihlavy. Roku 2018 byl zámek Třebíč dopsán na seznam UNESCO jako součást komplexu třebíčských památek.
Třebíč, Kraj Vysočina

Zámek Světlá nad Sázavou

V zámku ve Světlé nad Sázavou můžete navštívit expozici historického evropského skla, expozici historických hodin, okruh První republiky a v podzámčí expozici věnovanou obchodu, službám a řemeslu.
Světlá nad Sázavou, Kraj Vysočina

Klášterní komplex v Želivě – klášter premonstrátů s pohnutou minulostí

Klášter Želiv byl založen už ve 12. století knížetem Soběslavem. V padesátých letech zde byl internační tábor pro kněze a řeholníky. Želiv však není jen klášter, ale je to celý komplex staveb – klášter s kostelem Narození Panny Marie, konvent, opatství, Trčkův hrad či renesanční dům s palírnou.
Želiv, Kraj Vysočina

Šlakhamr v Hamrech nad Sázavou – Brdičkův mlýn

Expozice v prostorách bývalého Brdičkova vodního mlýna odkazují na bohatou železářskou tradici žďárského regionu. Připomínají historii hamru zvaného Šlakhamr, jehož existenci dokládají prameny z počátku 15. století.
Hamry nad Sázavou, Kraj Vysočina

Zámek Žďár nad Sázavou

Nechte se provést příběhem areálu bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století a dnešního zámku rodiny Kinských. Hledáte místo, které propojuje živou historii s živou přírodou a moderními prvky? Chcete podniknout výlet na jeden nebo více dní, který si užije úplně celá rodina?
Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Zámek a muzeum Velké Meziříčí

Zámek ve Velkém Meziříčí vznikl četnými přestavbami původního hradu ze 13. století, který strážil důležitou křižovatku obchodních cest. Součástí prohlídkové trasy jsou například šlechtické salony s připomínkou hraběte Harracha a regionální expozice mapující více než šestisetletou historii města.
Velké Meziříčí, Kraj Vysočina

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.
Dalešice, Kraj Vysočina

Muzeum rekordů Pelhřimov

Největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší, nejvytrvalejší … To vše jsou přívlastky, s nimiž se v expozici Muzea rekordů a kuriozit setkáte na každém kroku. Muzeum mapuje unikátní výkony českých i světových rekordmanů. Pelhřimovské Muzeum rekordů má otevřeno každý den.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Den maminek v Muzeu rekordů a kuriozit

A pro radost posíláme největší květinový dort. Zhotovila ho Renáta Steinová ve spolupráci s Kateřinou Mourkovou a Lucií Kopuletou. Byl 3 m vysoký, osmipatrový, se základnou 1x1 m a tvořilo ho 600 řezaných květin,
Pelhřimov, Kraj Vysočina

S Bodlinkou bezpečně ve městě

Dětské oddělení Městské knihovny Jihlava pořádá výstavu výtvarných prací dětí z jihlavských MŠ ve spolupráci s Městskou policií Jihlava.
Jihlava, Kraj Vysočina

Den otevřených mlýnů – Chadimův mlýn

Den otevřených mlýnů – sobota 11 . května 2024 pořádanou na výročí vzniku mlynářského znaku 13. května roku 1116 (tj. před 908 léty).
Horní Dubenky, Kraj Vysočina

Komentované prohlídky varhan v bazilice sv. Prokopa v Třebíči

Využijte nabídky a přijďte na komentovanou prohlídku varhan v bazilice sv. Prokopa v Třebíči.
Třebíč, Kraj Vysočina

Vosto5 – divadlo

Jevištní rozhlasová reportáž o objevu zapadlé ostravské kapely PROTON, která byla umlčena těsně předtím, než se stala slavnou.
Nové Město na Moravě, Kraj Vysočina

Ondřej Fencl a Hromosvod

IV. koncert Hudebního salónu.
Třebíč, Kraj Vysočina

Interiéry vojenské kaple jihlavské

Interiéry unikátní bývalé vojenské kaple v prostorách vyšší policejní školy.
Jihlava, Kraj Vysočina

Komentovaná prohlídka – Jihlavské domy s vysokými síněmi

Interiéry vysokých síní renesančních patricijských paláců.
Jihlava, Kraj Vysočina