Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tradiční řemesla
Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině

Tradiční řemesla Kraj Vysočina

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině

Z dříve chátrajícího statku Mitrovských v Bystřici nad Pernštejnem vyrostlo nové ekologické centrum, které je rájem interaktivní zábavy a poznání pro celou rodinu. Jen v Edenu zažijete poutavou cestu časem na lince minulost – přítomnost – budoucnost. Vše si přitom můžete osahat a vyzkoušet.
Bystřice nad Pernštejnem, Kraj Vysočina

Skelmistrovský dům v Křižánkách – Galerie na Milovské huti U Křižánek

Zrekonstruovaný starý skelmistrovský dům, kde můžete navštívit muzeum milovského skla a projít si naučnou stezku. Milovská huť byla založená v roce 1835. V expozici Galerie na Milovské huti uvidíte přes 1300 exponátů z období 17., 18., 19. století.
Křižánky, Kraj Vysočina

Hrad Ledeč nad Sázavou – perla Posázaví

Ledečský hrad se vypíná na vápencovém ostrohu nad řekou Sázavou. Během staletí se na hradě vystřídala řada majitelů, kteří upravovali původně gotický hrad renesančně a barokně. Dnes zde můžete navštívit Městské muzeum a v sezóně i hradní věž s vyhlídkou.
Ledeč nad Sázavou, Kraj Vysočina

Sklárna Caesar Crystal Bohemiae v Josefodole u Světlé nad Sázavou

Navštivte sklárnu Caesar Crystal Bohemiae v Josefodole u Světlé nad Sázavou, která byla založena už roku 1861. Svým zaměřením na tradiční ruční českou výrobu čirého a barevného přejímaného ručné broušeného 24% olovnatého křišťálu dosahuje sklárna světové unikátnosti.
Světlá nad Sázavou, Kraj Vysočina

Renesanční zámek Žirovnice

Návštěva Žirovnice nabízí zajímavý zámecký areál s objekty zámku, špýcharu a pivovaru. Nejzajímavější je ukázka dochovaných fresek z konce 15. století v hradní části dnes barokně upraveného zámku. Je to unikátní a svým rozsahem jedna z největších freskových výzdob v Čechách.
Žirovnice, Kraj Vysočina

Sklářský skanzen Huť Jakub Tasice

Sklárna Huť Jakub v Tasicích byla založena v roce 1796 a je nejstarším dochovaným sklářským objektem ve střední Evropě. Areál sklárny je provozován jako jedinečný sklářský skanzen. Sklárnu v Tasicích proslavil televizní seriál Jaroslava Dietla „Synové a dcery Jakuba skláře“.
Bělá, Kraj Vysočina

Židovské muzeum – dům Seligmanna Bauera Třebíč

V Třebíči můžete navštívit nové židovské muzeum. Dům je v přímém spojení s objektem synagogy. Nachází se zde expozice židovského bydlení, unikátní židovský obchod, historický vstup na ženskou galerii synagogy a moderní přednáškové prostory.
Třebíč, Kraj Vysočina

Sklárna Janštejn na Vysočině

Janštejnská sklárna se nachází v malebném koutě Vysočiny pod její nejvyšší horou, Javořicí (837m n.m.). Vyvinula materiál Brokisglass, který vyrábí/upcykluje z barevných střepů, jež by se jinak staly odpadem.
Horní Dubenky, Kraj Vysočina

Staročeský život ve skanzenu Michalův statek v Pohledi

Návrat do života lidu v oblasti dnešní Vysočiny v období od konce třicetileté války až do zrušení roboty v roce 1848 přináší selské muzeum v Pohledi – skanzen Michalův statek. Přijeďte se podívat, jak se žilo za dob našich předků, třeba u příležitosti nějaké akce.
Pohleď, Kraj Vysočina

Sklářská huť Lukáš Verner – Sklárna Svoboda v Karlově

Sklárna se nachází v malé vesničce Karlov na Vysočině u Žďáru nad Sázavou, nedaleko rybníku Velké Dářko. Vyrábí ručně tvarované hutnické sklo: vázy, svícny, těžítka, mísy, talíře, květiny, ovoce, zvířata, broušené sklo, lampy.
Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Muzeum řemesel Moravské Budějovice

Muzeum řemesel bylo roku 2022 otevřeno po modernizaci a rozšíření expozic. Ty se věnují zaniklým a zanikajícím řemeslům, archeologickým nálezům Moravskobudějovicka a historii města od nejstarších dob po rok 1945.
Moravské Budějovice, Kraj Vysočina

Sklárna Františka Nováka v Dobroníně

Sklárna se zabývá výrobou uměleckého skla. Vyrábí repliky historického skla z období 2. – 18. století, např. sklenice na víno, poháry, karafy, lesní sklo, křišťálové i římské sklo. Naleznete ji v Dobroníně v okrese Jihlava, sklo však dodává zákazníkům z tuzemska i zahraničí.
Dobronín, Kraj Vysočina