Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Technické muzeum Studenec – technické muzeum Vysočiny v bývalé pile

Muzea a galerie Kraj Vysočina

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Technické muzeum Studenec – technické muzeum Vysočiny v bývalé pile

V hale bývalé pily ve Studenci na Třebíčsku se nachází Technické muzeum Studenec. Čeká vás zde expozice letecké, vojenské, zemědělské i automobilové techniky, kosmo expozice a další.
Studenec, Kraj Vysočina

Zámek Třebíč

Dnešní zámek v Třebíči, který původně býval benediktinský klášter, stojí v severozápadní části Třebíče, nad levým břehem řeky Jihlavy. Roku 2018 byl zámek Třebíč dopsán na seznam UNESCO jako součást komplexu třebíčských památek.
Třebíč, Kraj Vysočina

Muzeum rekordů Pelhřimov

Největší, nejmenší, nejdelší, nejtěžší, nejrychlejší, nejvytrvalejší … To vše jsou přívlastky, s nimiž se v expozici Muzea rekordů a kuriozit setkáte na každém kroku. Muzeum mapuje unikátní výkony českých i světových rekordmanů. Pelhřimovské Muzeum rekordů má otevřeno každý den.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Zámek Žďár nad Sázavou

Nechte se provést příběhem areálu bývalého cisterciáckého kláštera ze 13. století a dnešního zámku rodiny Kinských. Hledáte místo, které propojuje živou historii s živou přírodou a moderními prvky? Chcete podniknout výlet na jeden nebo více dní, který si užije úplně celá rodina?
Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Pivovar Dalešice – místo známé z filmových Postřižin

Tradice vaření piva zde sahá až do 17. století. Pivovar se proslavil v roce 1980, kdy zde režisér Jiří Menzel natočil slavný příběh Hrabalových Postřižin. Ve zrekonstruovaném objektu dnes najdeme Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, ve kterém nechybí ani připomenutí slavného filmu.
Dalešice, Kraj Vysočina

Zámek Světlá nad Sázavou

V zámku ve Světlé nad Sázavou můžete navštívit expozici historického evropského skla, expozici historických hodin, okruh První republiky a v podzámčí expozici věnovanou obchodu, službám a řemeslu.
Světlá nad Sázavou, Kraj Vysočina

Muzeum nové generace Žďár nad Sázavou

Muzeum nové generace nabízí unikátní spojení nejmodernější audio a videotechniky s klíčovými momenty historie bývalého cisterciáckého kláštera a zámku Žďár nad Sázavou. S virtuálními průvodci prožijete příběhy osobností, které významně ovlivnili tento unikátní areál.
Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina

Klášterní komplex v Želivě – klášter premonstrátů s pohnutou minulostí

Klášter Želiv byl založen už ve 12. století knížetem Soběslavem. V padesátých letech zde byl internační tábor pro kněze a řeholníky. Želiv však není jen klášter, ale je to celý komplex staveb – klášter s kostelem Narození Panny Marie, konvent, opatství, Trčkův hrad či renesanční dům s palírnou.
Želiv, Kraj Vysočina

Letecké muzeum Koněšín

V leteckém muzeu Koněšín si prohlédnete exponáty ze všech stran. Mimo samotných letadel a další techniky můžete nahlédnout také do kokpitů těchto strojů. Najdete zde i MiG-15UTI v provedení jako létající laboratoř sloužící k vývoji první československé vystřelovací sedačky.
Koněšín, Kraj Vysočina

Eden – zábavní a poznávací park na Vysočině

Z dříve chátrajícího statku Mitrovských v Bystřici nad Pernštejnem vyrostlo nové ekologické centrum, které je rájem interaktivní zábavy a poznání pro celou rodinu. Jen v Edenu zažijete poutavou cestu časem na lince minulost – přítomnost – budoucnost. Vše si přitom můžete osahat a vyzkoušet.
Bystřice nad Pernštejnem, Kraj Vysočina

Zámek Telč – klenot moravské renesance

Navštivte renesanční zámek v Telči, kde se natáčela celá řada pohádek. Nejznámější je bezesporu Pyšná princezna. Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. V létě 2023 skončila jeho rozsáhlá rekonstrukce a je otevřený celoročně.
Telč, Kraj Vysočina

Hrad Ledeč nad Sázavou – perla Posázaví

Ledečský hrad se vypíná na vápencovém ostrohu nad řekou Sázavou. Během staletí se na hradě vystřídala řada majitelů, kteří upravovali původně gotický hrad renesančně a barokně. Dnes zde můžete navštívit Městské muzeum a v sezóně i hradní věž s vyhlídkou.
Ledeč nad Sázavou, Kraj Vysočina