Úvod > Aktuality

Aktuality Středočeský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Středočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Tradiční Velikonoce prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Nejvýznamnější křesťanské svátky prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Zabaví se zde celá rodina. Vyrobíte si vlastní pomlázku, ozdobíte velikonoční kraslici nebo poznáte tradiční dětské hry. Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb vás přenese do dob dávno minulých a seznámí vás s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc.
Středočeský kraj | Kultura

Přivítejte jaro ve středočeských skanzenech

Jaro je tady a středočeské skanzeny po zimní pauze postupně otevírají své brány veřejnosti. Hřejivé sluneční paprsky svítí skrz okenice s háčkovanými a vyšívanými záclonami do světnice, kde čas jako by se zastavil. Jaké skanzeny lze ve středních Čechách navštívit? Například ten v Přerově nad Labem, Kouřimi anebo Vysokém Chlumci. Za tradicí a tradičními lidovými řemesly je možné vydat se také do Hamousova statku ve Zbečně anebo do historické vesnice Botanicus v Ostré.
Středočeský kraj | Kultura

V Příbrami v sobotu nastane masopustní veselí

Hornické muzeum Příbram pořádá v sobotu 17. února 2024 tradiční masopustní průvod a lidovou veselici v prostředí historických báňských objektů. Přijďte si užít masopustní průvod, rej masek a žertovné masopustní scénky v prostředí hornických Březových Hor! Na přípravě této lidové veselice muzeum již 21. rokem spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 98 let.
Středočeský kraj | Kultura

V Kouřimi se pobavíte na tradičním masopustu

Pokud se rozmýšlíte kam zamířit v neděli 11. února, neváhejte a zapojte se do masopustního veselí v kouřimském skanzenu. Čeká vás také bohatá nabídka tradičních pokrmů – domácí uzeniny, zvěřinové speciality, medovina, tradiční placky, tatranské sýry, koření, bylinné čaje a další.
Středočeský kraj | Kultura

Vynášení Morany anebo očistné rituály? Přivítejte jaro tradičními zvyky!

Už jste někdy vynášeli smrtku, Moranu nebo Mařenu? Prastarý pohanský rituál má něco do sebe: můžete se rozloučit nejenom se zimou, ale symbolicky se vším, co vás trápí. Jaro pak přivítáte ve víru očistných rituálů a s novou energií. Jak na to vám poradíme na portálu Kudy z nudy.
Středočeský kraj | Kultura

Nenechte si ujít svatomikulášské obchůzky v Kouřimském skanzenu

První adventní neděle 3. prosince 2023 bude v Kouřimi již tradičně ve znamení Svatomikulášských obchůzek, které jsou v letošním roce připravené v 11:00 a ve 14:00 hodin. Během celého dne budou skanzenem procházet další tajemné adventní postavy, Barborky a Ambrož.
Středočeský kraj | Kultura

Nalaďte se na Vánoce v Přerově nad Labem, kde ožívají starobylé vánoční tradice

Přípravy na Vánoce v polabské lidové kuchyni, štědrovečerní zvyky a obyčeje, vánoční trh, zdobení perníčků či ukázky starodávných řemesel. Ve skanzenu v Přerově nad Labem ožívají od 17. listopadu do 30. prosince 2023 chalupy našich předků. Nalaďte se s portálem Kudy z nudy na Vánoce a nechte se inspirovat vánočními zvyky, jimiž oživíte vaše svátky.
Středočeský kraj | Kultura

Hrnčířské trhy v Berouně zaplní náměstí keramikou

O víkendu 9. a 10. září 2023 ožije Husovo náměstí v Berouně hrnčířskými trhy. Tyto trhy jsou největší v České republice s pravidelnou účastí 200 vybraných hrnčířů a keramiků. Najdete zde nejenom repliky zmíněné berounské keramiky, ale také širokou nabídku keramiky různých technik od hrnčířů z celé republiky i zahraničí. Součástí akce bývají rovněž koncerty, ochutnávky staročeských specialit, piva i českých a moravských vín.
Středočeský kraj | Kultura

Za krásou křišťálového skla do sklárny Rückl v Nižboru – letos slaví 120 let!

Sklárna Rückl je synonymem prvotřídního broušeného křišťálu od roku 1846. Předchůdci zakladatele nižborské sklárny Antonína Rückla se usadili na Chrudimsku, nynější sklárna v Nižboru byla postavena roku 1903 a letos tak slaví 120 let své existence! Posláním zdejších sklářů je sklářské a brusičské řemeslo nejen zachovat, ale posouvat ho na novou úroveň současným designem a přístupem k produkci. Sklárna pořádá pravidelné exkurze, při kterých jsou návštěvníci podrobně seznámeni s tradiční výrobou skla – od tavení, foukání do dřevěných forem, až po fascinující ruční broušení a kontrolu kvality. Na sobotu 2. září 2023 je připravena oslava 120. výročí sklárny – přijeďte se podívat, jak vzniká český křišťál a zkusit si broušení či foukání skla!
Středočeský kraj | Kultura

Skanzen v Kouřimi rozveselí dožínky

Vypravte se na výlet časem do 19. století na dožínky, slavnost po ukončení žní, které se také říkalo a říká obžínky, dožatá, obvazná, ožinek nebo požnivky… Čeká vás dožínkový průvod, bednáři, švec, kovář, uvidíte zpracování lnu, dozvíte se o konopí, bude se péct chleba a vyrábět ozdoby na dožínkový věnec. Folklorní akce se koná již tuto sobotu.
Středočeský kraj | Kultura

Historické traktory a zemědělské stroje v pohybu uvidíte v Čáslavi

Zájemce o historickou zemědělskou techniku láká na tradiční akci muzeum v Čáslavi. Pro návštěvníky je připraven ve dnech 3. a 4. 6. 2023 bohatý program. Tradičně budou předváděny v chodu unikátní exponáty ze sbírek muzea, ale i od soukromých sběratelů. Po celý víkend bude probíhat předváděcí akce historické zemědělské techniky s názvem Pradědečkův traktor.
Středočeský kraj | Kultura

Nechte se pozvat na hrnčířské trhy nejen do Berouna

Jedním z měst, které ctí dávné řemeslné tradice, je Beroun. Místní bohatě zdobená keramika má dlouhou historii a navštívit zde můžete i Muzeum berounské keramiky. Velmi oblíbené jsou velké hrnčířské trhy, které se v Berouně konají dvakrát ročně. Na ty jarní, které proběhnou od 13. do 14. května, vás zve portál Kudy z nudy.
Středočeský kraj | Kultura