Úvod > Aktuality

Aktuality Středočeský kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Středočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Česko mezi řádky: Kája Mařík, Mníšek pod Brdy a Marie Wagnerová

Ve středních Čechách najdete několik míst, spojených se známými knížkami pro děti. Například Mníšek pod Brdy: v jeho okolí se totiž odehrávají romány, jejichž hlavním hrdinou je Kája Mařík. Na rozdíl od jiných pohádkových hrdinů ho dnešní děti téměř neznají, ale nejeden dědeček nebo babička si rádi připomenou četbu ze svého dětství. Vydejte se po stopách oblíbených knížek v seriálu Česko mezi řádky s portálem Kudy z nudy!
Středočeský kraj | Kultura

Za Českou mší vánoční J. J. Ryby se vypravte do Rožmitálu pod Třemšínem

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby je tradiční součástí vánočních svátků. Příběh o narození Krista a putování k jesličkám každý rok zaznívá v celé řadě kostelů, na vánočních koncertech i tam, kde roku 1796 mše zazněla patrně vůbec poprvé – v kostele Povýšení sv. Kříže v Rožmitále pod Třemšínem. Udělat si výlet po stopách České mše vánoční můžete nejen o Vánocích.
Středočeský kraj | Kultura

Přijeďte na Český Šternberk zažít neobyčejné zážitky ve společnosti filmů noir

Již 11. ročník Noir Film Festivalu se uskuteční na hradě Český Šternberk od 24. do 27. srpna 2023. Unikátní žánrová přehlídka zasvěcená fenoménu filmu noir uvede klasická, méně známá či u nás dosud nepromítaná díla filmové historie. Pestrý program mimo jiné představí americké filmy Gustava Machatého, Huga Haase či Ivana Passera.
Středočeský kraj | Kultura

Letní open air Festival hudby zavítá zámek Dobříš

Zámkem Dobříš bude opět znít vážná hudba – ve dnech 10. až 13. srpna 2023 se zde již potřetí odehraje "Festival hudby na zámku Dobříš". Celovečerní koncertní projekty budou protkány nejen unikátní výstavou historických houslí tří staletí, ale také pestrým odpoledním víkendovým programem pro celou rodinu. Za dramaturgií festivalu stojí houslový virtuos Jaroslav Svěcený a herečka Dejvického divadla Zdeňka Žádníková Volencová.
Středočeský kraj | Kultura

Historické slavnosti ve Zruči nad Sázavou připomenou dobu Rudolfinskou

Již třiadvacátý ročník Historických slavností vás v sobotu 5. srpna 2023 zavede o 470 let nazpět do historie, konkrétně do na přelom 16. a 17. století do doby, kdy Království českému vládl Rudolf II. a Rabi Löw dal vzniknout legendě o Golemovi. Slavnosti se budou konat ve zručském zámeckém parku, v sobotu 5. 8. 2023 od 10:00 do 20:00 hod. Můžete se těšit na dobový jarmark, hudbu, tanec, šerm, kejkle i střelba z historických zbraní.
Středočeský kraj | Kultura

Hudební festival Hrady CZ startuje tento pátek a sobotu na Točníku

Osmnáctý ročník hudebně-kulturního festivalu Hrady CZ startuje letos opět na dvou velkých pódiích v pátek a sobotu 14. a 15. července na hradě Točníku nedaleko Prahy a dále se vždy v pátek a sobotu představí na Kunětické hoře, Švihově, Rožmberku nad Vltavou, Veveří, Hradci nad Moravicí, Bouzově a své letošní putování uzavře 1. a 2. září 2023 na Bezdězu. Páteční program na Točníku nabídne koncert kapely Kryštof, Anny K. či vystoupení Michala Hrůzy nebo kapely Gaia Mesiah. V sobotu se mohou návštěvníci hradní tour těšit na rockový nářez od Kabátu, popovou hvězdu Mirai a představí se zde legendární Wanastowi Vjecy s frontmanem Robertem Kodymem. V ceně sobotního lístku na festival je vstup na hrad zdarma.
Středočeský kraj | Kultura

Mezinárodní festival dechové hudby Kmochův Kolín slibuje zábavu pro celou rodinu

58. ročník festivalu Kmochův Kolín, jenž je pořádán na počest českého skladatele a kapelníka Františka Kmocha narozeného v Zásmukách u Kolína, slibuje od 9. do 11. června zábavu při výtečné muzice ve skvělé atmosféře. Do Kolína se opět sjedou desítky muzikantů převážně dechové hudby, která bude městem znít ve všech svých podobách, tedy v klasických pochodech, ale třeba i v podobě operních árií či divácky velmi oblíbených melodií filmových.
Středočeský kraj | Kultura

Vychutnejte si nádheru tónů v podání mistrů na Festivalu Antonína Dvořáka

Skvosty klasické hudby v podání špičkových umělců – vídeňských symfoniků, českých virtuosů, ansámblů i zahraničních sborů, kompoziční a výtvarná soutěž, putování Po stopách A. Dvořáka a ještě daleko víc – to je 54. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram v termínu 27. dubna až 1. června 2023.
Středočeský kraj | Kultura

Filmové melodie festivalu Soundtrack rozezní Poděbrady

Festival filmové hudby a multimédií Soundtrack Poděbrady se letos koná už posedmé. Poslední prázdninový víkend je v lázeňském městě věnován všem fanouškům filmové hudby. Mezinárodní festival, který odstartoval ve čtvrtek 25. srpna potrvá do neděle 28. srpna 2022 a přinese program největších hvězd filmového hudebního průmyslu. Koná se pod širým nebem – hlavní program pod poděbradským zámkem, doprovodný program pak v Centrálním lázeňském parku a na Jiřího náměstí.
Středočeský kraj | Kultura

Na Jezeře v Poděbradech zažijete Barvy léta

Již 21. ročník Barev léta se uskuteční v sobotu 16. 7. 2022 opět v areálu Jezera Poděbrady. Jako vždy se můžete těšit na řadu československých hvězd. Vedle areálu je hned koupaliště Jezero, takže se můžete jít v případě přehřátí krásně ochladit! Letošní dramaturgie je opravdu pestrá a každý si zde zcela určitě najde to své. Těšit se můžete i na páteční večírek pro nedočkavé.
Středočeský kraj | Kultura

70. ročník hudebního festivalu Dvořákova Nelahozeves

Již po sedmdesáté se v Nelahozevsi uskuteční tradiční hudební festival Dvořákova Nelahozeves, který každoročně oslavuje jednoho z nejvýznamnějších a také nejhranějších českých hudebních skladatelů, Antonína Dvořáka. Letošní ročník, který se koná v neděli 5. září 2021, připomene výročí 180 let od Dvořákova narození. Akce se letos hlásí také k připomínkám 1100. výročí smrti kněžny a světice sv. Ludmily, a to především prostřednictvím jednoho z Dvořákových děl oratoria Svatá Ludmila.
Středočeský kraj | Kultura

Zámek Liteň zve na open air koncert Rusalka v parku

Výběr nejznámějších árií ze slavné opery Rusalka přednesou elitní operní pěvci při mimořádném open air představení Rusalka v parku, a to v sobotu 28. srpna v zámeckém areálu v Litni. U příležitosti oslav 10. výročí založení neziskové organizace Zámek Liteň a Festivalu Jarmily Novotné zde na rozměrné scéně vystoupí ti nejžádanější ve svém oboru – sólisté Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Jan Martiník, Jana Kurucová, Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s dirigentem Robertem Jindrou a další. Vedle kvalitního hudebního přednesu návštěvníky potěší multimediální produkce bratrů Cabanů v podobě velkoplošných projekcí, s tanečním doprovodem. Umělci i organizátoři tímto mimořádným koncertním provedením zároveň vzdají poctu jednomu z nejslavnějších českých hudebních děl všech dob – opeře Rusalka, která byla poprvé uvedena před 120 lety.
Středočeský kraj | Kultura