Úvod > Aktuality

Aktuality Středočeský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Středočeský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Tradiční Velikonoce prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Nejvýznamnější křesťanské svátky prožijte v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. Zabaví se zde celá rodina. Vyrobíte si vlastní pomlázku, ozdobíte velikonoční kraslici nebo poznáte tradiční dětské hry. Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb vás přenese do dob dávno minulých a seznámí vás s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc.
Středočeský kraj | Kultura

Přivítejte jaro ve středočeských skanzenech

Jaro je tady a středočeské skanzeny po zimní pauze postupně otevírají své brány veřejnosti. Hřejivé sluneční paprsky svítí skrz okenice s háčkovanými a vyšívanými záclonami do světnice, kde čas jako by se zastavil. Jaké skanzeny lze ve středních Čechách navštívit? Například ten v Přerově nad Labem, Kouřimi anebo Vysokém Chlumci. Za tradicí a tradičními lidovými řemesly je možné vydat se také do Hamousova statku ve Zbečně anebo do historické vesnice Botanicus v Ostré.
Středočeský kraj | Kultura

Hornické muzeum Příbram zve na Velikonoce v hornickém domku

Pletení pomlázek, zdobení kraslic, pečení jidášů, zdobení perníčků cukrovou polevou, drátování vajec nebo výrobu textilních a korálkových ozdob – to vše a mnoho dalšího představuje od 28. do 31. března Hornické muzeum Příbram prostřednictvím oblíbeného pořadu Velikonoce v hornickém domku. Otevřeno je tu vždy od 10 do 17 hodin.
Středočeský kraj | Kultura

Sbírka slánek ve Slaném je jednou z největších na světě

Je vidět, že bez soli to zkrátka opravdu nejde. A zvlášť ve Slaném, kde vznikla roku 2011 originální velká sbírka slánek. Díky ochotným dárcům z Česka i zahraničí se sbírka rychle rozrůstá a v současné době čítá zhruba již 4200 exponátů. Darované skvosty jsou vystaveny v prostorách slánského Infocentra Pod Velvarskou bránou.
Středočeský kraj | Kultura

V Příbrami v sobotu nastane masopustní veselí

Hornické muzeum Příbram pořádá v sobotu 17. února 2024 tradiční masopustní průvod a lidovou veselici v prostředí historických báňských objektů. Přijďte si užít masopustní průvod, rej masek a žertovné masopustní scénky v prostředí hornických Březových Hor! Na přípravě této lidové veselice muzeum již 21. rokem spolupracuje se Sborem dobrovolných hasičů z Bohutína, kteří masopust pořádají 98 let.
Středočeský kraj | Kultura

V Kouřimi se pobavíte na tradičním masopustu

Pokud se rozmýšlíte kam zamířit v neděli 11. února, neváhejte a zapojte se do masopustního veselí v kouřimském skanzenu. Čeká vás také bohatá nabídka tradičních pokrmů – domácí uzeniny, zvěřinové speciality, medovina, tradiční placky, tatranské sýry, koření, bylinné čaje a další.
Středočeský kraj | Kultura

Památník Karla Čapka láká návštěvníky také v zimě

V malebné krajině lesů a rybníků nedaleko Dobříše najdete dům Karla Čapka, kde spisovatel pobýval v letech 1935 až 1938. Malebná vilka s rozsáhlou zahradou nabízí prohlídku expozice zájemcům i v zimních měsících. Otevřeno je zde od pondělí do pátku od 9:00 do 16:00 hodin.
Středočeský kraj | Kultura

Vynášení Morany anebo očistné rituály? Přivítejte jaro tradičními zvyky!

Už jste někdy vynášeli smrtku, Moranu nebo Mařenu? Prastarý pohanský rituál má něco do sebe: můžete se rozloučit nejenom se zimou, ale symbolicky se vším, co vás trápí. Jaro pak přivítáte ve víru očistných rituálů a s novou energií. Jak na to vám poradíme na portálu Kudy z nudy.
Středočeský kraj | Kultura

10 zastavení s Janem Palachem – připomeňte si výročí jeho oběti

Každý rok v lednu si připomínáme výročí upálení Jana Palacha. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze chtěl dát roku 1969 najevo svůj nesouhlas s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy a apatií ve společnosti. Dne 16. ledna se u Národního muzea na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a zapálil. Popáleninám poté podlehl 19. ledna. Výročí Palachova činu si můžete připomenout vzpomínkovým výletem do míst, kde Jan Palach žil či si prohlédnout několik zajímavých památníků a seznámit se s příběhy, které je provázejí.
Středočeský kraj | Kultura

Česko mezi řádky: Kája Mařík, Mníšek pod Brdy a Marie Wagnerová

Ve středních Čechách najdete několik míst, spojených se známými knížkami pro děti. Například Mníšek pod Brdy: v jeho okolí se totiž odehrávají romány, jejichž hlavním hrdinou je Kája Mařík. Na rozdíl od jiných pohádkových hrdinů ho dnešní děti téměř neznají, ale nejeden dědeček nebo babička si rádi připomenou četbu ze svého dětství. Vydejte se po stopách oblíbených knížek v seriálu Česko mezi řádky s portálem Kudy z nudy!
Středočeský kraj | Kultura

Za Českou mší vánoční J. J. Ryby se vypravte do Rožmitálu pod Třemšínem

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby je tradiční součástí vánočních svátků. Příběh o narození Krista a putování k jesličkám každý rok zaznívá v celé řadě kostelů, na vánočních koncertech i tam, kde roku 1796 mše zazněla patrně vůbec poprvé – v kostele Povýšení sv. Kříže v Rožmitále pod Třemšínem. Udělat si výlet po stopách České mše vánoční můžete nejen o Vánocích.
Středočeský kraj | Kultura

Nenechte si ujít svatomikulášské obchůzky v Kouřimském skanzenu

První adventní neděle 3. prosince 2023 bude v Kouřimi již tradičně ve znamení Svatomikulášských obchůzek, které jsou v letošním roce připravené v 11:00 a ve 14:00 hodin. Během celého dne budou skanzenem procházet další tajemné adventní postavy, Barborky a Ambrož.
Středočeský kraj | Kultura