ÚvodAktuality

Aktuality Ústecký kraj

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Ústecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Ústecko si připomene 210. výročí bitvy u Chlumce

Ústecko zažije rekonstrukci napoleonských šarvátek a bitev, které připomenou 210. výročí slavného střetu koaličních vojsk Rakouska, Ruska a Pruska s francouzskou armádou generála Vandamma. Hlavní sobotní bitva 9. září se bude tradičně odehrávat na bojišti Chlumec pod Horkou, od středy 6. do pátku 8. září budou v okolních obcích Petrovice, Tisá, Telnice a Velké Chvojno probíhat další doprovodné akce. Můžete se těšit na dobový vojenský tábor, pochody vojsk a samozřejmě šarvátky a bitvy. V té hlavní, sobotní vojáci nasadí do boje kromě pěchoty i dělostřelectvo s 15 děly a jízdu se 30 koňmi. U Chlumce se utká 250 vojáků!
Kultura, Ústecký kraj

Všechny podoby nového cirkusu ožijí v Praze a Chomutově na Cirkusu Base

Centrum pro nový cirkus postaví na pražské Ladronce a chomutovském hřišti u Městského parku cirkusovou vesničku Cirkus Base. Kulturně-vzdělávací projekt, který vzniká ve spolupráci s cirkusovou školou Trondheim kulturskole, představí nový cirkus a jeho disciplíny veřejnosti. Jedinečná akce tak nabídne ve veřejném prostoru dětem i dospělým široké spektrum zaměření – novocirkusová představení, workshopy žonglování, pozemní i vzdušné akrobacie, provazochodectví, parkouru i školní lekce projektu TěloCIRK, který zpestřuje hodiny tělocviku cirkusovými prvky. V průběhu tří týdnů se odehrají i čtyři premiéry českých novocirkusových souborů. Stožáry šapitó se vztyčí v Chomutově od 5. do 13. května a v Praze od 20. května do 2. června.
Kultura, Ústecký kraj

Zámek Jezeří zve na prohlídku zrestaurovaného divadelního sálu, kde hrál Haydn i Beethoven

Na zámku Jezeří se podařilo zrekonstruovat divadelní sál, který svou stavební dispozicí i hudebním významem patří k unikátům Česka. Milovníci architektury si jej mohou prohlédnout ve dnech 28. září a 28. října 2022, kdy bude přístupný jako součást prohlídkové trasy II. Okruh s výhledem.
Kultura, Ústecký kraj

Zaniklá osada Königsmühle ožije landartovým festivalem

Zaniklá osada Königsmühle v krušnohorském údolí, kde dnes stojí pouze šest ruin domů, ve dnech 26. a 28. srpna 2022 opět ožije. Každý rok se zde pořádá česko-německý festival hudby, divadla, řezbářství a landartu pod širým nebem. Na své si jistě přijdou i dětští účastníci festivalu. Ti se budou moci zapojit třeba do landartové dílničky, vyzkoušet broušení kamenů či rýžování stříbra. Ti, kdo vydrží v pátek až do večera, mohou sledovat noční oblohu nad Krušnohořím hvězdářským dalekohledem.
Kultura, Ústecký kraj

Wagnerovské slavnosti lákají na zámek Děčín

Zámek Děčín intenzivně spolupracuje se saskými zámky a pořadatelem Wagnerovských slavností. Soubor špičkových českých a německých hudebníků uvede 29. září 2021 skladby L. v. Beethovena a dalších, večer je provázen poezií F. Schillera.
Kultura, Ústecký kraj

Zámecké pátky na zámku Červený Hrádek uvede Red Rock Session

Od pátku 28. června začnou na zámku Červený Hrádek v Jirkově tzv. "Zámecké pátky". Až do konce léta se mohou návštěvníci těšit na neformální setkání s dobrou muzikou, dramatickou tvorbou anebo zábavnou show na prostranství před zámkem. První ze Zámeckých pátků láká na rockovou muziku s podtitulem Red Rock Session.
Kultura, Ústecký kraj

První půlku července zasvětí Klášterec hudbě

Hudební festival Klášterecké hudební prameny s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným se koná v Klášterci nad Ohří již potřinácté. Řada koncertů je vždy sestavena z různých žánrů, poslechnout si můžete jak vážnou, tak i moderní hudbu.
Kultura, Ústecký kraj

Víkend plný zábavy prožijete v Ostrově u Tisé

V Ostrově z Tisé se o víkendu 14. až 16. 8. 2016 koná šestý ročník česko-německého hudebního festivalu Rock on the Rocks. Festival se již tradičně koná v srdci pískovcových skal pod věží Císař. Kromě unikátního spojení nádherné přírody a originálního hudebního programu nabízí festival mnoho dalších aktivit, které poskytují zábavu doslova pro celou rodinu.
Kultura, Ústecký kraj

Zámek v Děčíně zve na první koncert Zámeckých podvečerů s hudbou 2014

Již sedmým rokem se můžete na různých místech děčínského zámku setkat s prvotřídními interprety a skvělou hudbou rozličných žánrů. Letošní cyklus otevře jedinečné vokální těleso Martinů Voices s jazzově laděným programem.
Kultura, Ústecký kraj

Litoměřický kořen proběhne vodě navzdory již tento pátek

Devatenáctý ročník festivalu alternativní hudby Litoměřický kořen nabídne letos slavné hvězdy i nadějné nové tváře, a to i přesto, že v místě jeho konání – na Střeleckém ostrově v Litoměřicích byly před pár týdny bezmála 3 m vody! Festival začíná již tento pátek 5.července 2013.
Kultura, Ústecký kraj

AniFest nabídne Čtyřlístek i vítěze filmových přehlídek ze světa

O vítězství v letošní soutěžní přehlídce animovaných snímků AniFest usiluje celkem 149 finálových titulů z více než 1400 přihlášených filmů. Na plátnech se promítnou jak ty ověnčené cenami z jiných festivalů, tak i nadějné studentské práce, videoklipy a nenarativní animace.
Kultura, Ústecký kraj