Úvod > Aktuality

Aktuality Ústecký kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Ústecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Pravé masopustní veselí zažijete v Zubrnicích

V sobotu 27. ledna 2024 zve na veselou masopustní obchůzku Muzeum v přírodě Zubrnice. K masopustnímu veselí se můžete přidat od 9:00 do 16:00 hodin. Těšit se můžete na čerstvé pečivo, zabíjačkové pochoutky a celodenní program pro rodiny s dětmi. Součástí oslav bude také výstava o historii masopustu i prodej tradičních masek. Průvod masek obcí Zubrnice přichystal folklorní soubor Dykyta z Krásné Lípy.
Ústecký kraj | Kultura

Na oslavu nejkrásnějších svátků v roce zve skanzen Zubrnice

Nechte se o víkendu přenést o několik staletí do minulosti. Skanzen v Zubnicích nedaleko Ústí nad Labem na víkend 9. a 10. prosince 2023 připravil tradiční akci Vánoce ve skanzenu. Trhy s muzikou, dílničkami a vánoční zábavou budou po oba víkendové dny otevřeny od 9:00 do 16:00. A co uvidíte? Jaké byly vánoční zvyky a výzdoba na přelomu minulého století, navíc ucítíte i vůni vánoček. Na děti čekají úkoly vánoční stezky, mohou si také v dílnách vyrobit drobný dárek. Vánoční náladu navodí vystoupení pěveckých sborů v kostele.
Ústecký kraj | Kultura

Úštěk bude na státní svátek opět plný českých řemesel

V den státního svátku, 28. října 2023, můžete vyrazit nasát atmosféru první republiky do města Úštěk, kde se uskuteční stylová oslava vzniku samostatného Československa – Den českých řemesel. Můžete se těšit na celodenní program s T. G. Masarykem a legionáři, vtipné rohovnické utkání, retro kapely, historickou střelnici, řemeslné dílničky a samozřejmě velký řemeslný jarmark!
Ústecký kraj | Kultura

Prožijte podzim na vesnici v Zubrnicích

Během víkendu 14. a 15. října 2023 ožije Muzeum v přírodě Zubrnice tradičním programem Podzim na vesnici. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet vybrané zemědělské činnosti. Po oba dva dny tu můžete uchopit do ruky cep a vymlátit na mlatu zrno, které následně „fukar“ vyčistí od plev. Vyzkoušet můžete také zpracování lněného stonku na vlákno, jeho lámání na mědlici nebo česáním na vochlovací stolici. Seznámí vás tu s tím, jakým způsobem si lze stočit provázek na jednoduchém provaznickém stroji.
Ústecký kraj | Kultura

500 let Osecké pouti: Osecké slavnosti zvou na bohatý program

Osecká pouť a Osecké slavnosti jsou jedny z největších letních slavností v Ústeckém kraji. O tom, že mají opravdu dlouhou tradici svědčí i fakt, že letos je to přesně 500 let, kdy se konaly poprvé. Letošní ročník proběhne od 20. do 21. srpna 2022 a nabídne bohatý program, ve kterém nemohou chybět jarmareční stánky, velký lunapark, historické tržiště s ukázkou dobových řemesel a pouliční i loutková divadla.
Ústecký kraj | Kultura

Úštěcký jarmark láká na řemesla i hudbu

Centrum Úštěka ožije v sobotu 17. srpna 2019 řemeslníky, dobovými prodejci a vystupujícími v rozličných historických kostýmech. Komponovaná večerní vystoupení před kostelem vyvrcholí tradičně ohňostrojem kouzelníka Žita.
Ústecký kraj | Kultura

Cibulák, slavný porcelán s cibulovým vzorem je na světě už 280 let

Víte, že porcelán s modrým dekorem zvaný cibulák se na stolech poprvé objevil už před 280 lety? Byl tak oblíbený, že na jeho výrobě postupně založilo živnost několik porcelánek. U nás se vyrábí už více než 130 let v porcelánce v Dubí na Teplicku, před časem tu dokonce vzniklo speciální muzeum: Dům porcelánu s modrou krví.
Ústecký kraj | Kultura

Adventní jarmark na hradě Litoměřice nabídne tradiční řemesla

V hradních prostorách a na nádvoří bude opět probíhat jarmark lidových řemesel s vánoční tematikou. Příjemný kulturní program vám 1. prosince zpříjemní předvánoční čas. Přijďte si vybrat vánoční dárky pro sebe a své blízké a načerpat atmosféru adventního času. Město Litoměřice však nabízí i řadu dalších zajímavostí...
Ústecký kraj | Kultura

Advent v Hradu Litoměřice ozdobí Svatováclavská koruna

Ojedinělou šanci prohlédnout si repliku Svatováclavské koruny nabídne Hrad Litoměřice. Tradiční akci Advent v Hradu Litoměřice, pořádanou před první adventní nedělí – 29. listopadu, zpestří výstava repliky koruny Karla IV., jejíž originál je součástí korunovačních klenotů.
Ústecký kraj | Kultura