Úvod > Aktuality

Aktuality Ústecký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Ústecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Ve skanzenu Zubrnice zažijete Velikonoce na vsi

Užijte si jaro v Zubrnicích! O víkendu 23. až 24. března se bude ve vesnickém skanzenu zpívat, tančit a vynášet Morana. Po oba dva dny budou moci návštěvníci obdivovat krásu a um zdobení vajíček různými technikami, ať je to batikování, drátování či vyškrabávání.
Ústecký kraj | Kultura

Pravé masopustní veselí zažijete v Zubrnicích

V sobotu 27. ledna 2024 zve na veselou masopustní obchůzku Muzeum v přírodě Zubrnice. K masopustnímu veselí se můžete přidat od 9:00 do 16:00 hodin. Těšit se můžete na čerstvé pečivo, zabíjačkové pochoutky a celodenní program pro rodiny s dětmi. Součástí oslav bude také výstava o historii masopustu i prodej tradičních masek. Průvod masek obcí Zubrnice přichystal folklorní soubor Dykyta z Krásné Lípy.
Ústecký kraj | Kultura

Na oslavu nejkrásnějších svátků v roce zve skanzen Zubrnice

Nechte se o víkendu přenést o několik staletí do minulosti. Skanzen v Zubnicích nedaleko Ústí nad Labem na víkend 9. a 10. prosince 2023 připravil tradiční akci Vánoce ve skanzenu. Trhy s muzikou, dílničkami a vánoční zábavou budou po oba víkendové dny otevřeny od 9:00 do 16:00. A co uvidíte? Jaké byly vánoční zvyky a výzdoba na přelomu minulého století, navíc ucítíte i vůni vánoček. Na děti čekají úkoly vánoční stezky, mohou si také v dílnách vyrobit drobný dárek. Vánoční náladu navodí vystoupení pěveckých sborů v kostele.
Ústecký kraj | Kultura

Úštěk bude na státní svátek opět plný českých řemesel

V den státního svátku, 28. října 2023, můžete vyrazit nasát atmosféru první republiky do města Úštěk, kde se uskuteční stylová oslava vzniku samostatného Československa – Den českých řemesel. Můžete se těšit na celodenní program s T. G. Masarykem a legionáři, vtipné rohovnické utkání, retro kapely, historickou střelnici, řemeslné dílničky a samozřejmě velký řemeslný jarmark!
Ústecký kraj | Kultura

Prožijte podzim na vesnici v Zubrnicích

Během víkendu 14. a 15. října 2023 ožije Muzeum v přírodě Zubrnice tradičním programem Podzim na vesnici. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet vybrané zemědělské činnosti. Po oba dva dny tu můžete uchopit do ruky cep a vymlátit na mlatu zrno, které následně „fukar“ vyčistí od plev. Vyzkoušet můžete také zpracování lněného stonku na vlákno, jeho lámání na mědlici nebo česáním na vochlovací stolici. Seznámí vás tu s tím, jakým způsobem si lze stočit provázek na jednoduchém provaznickém stroji.
Ústecký kraj | Kultura

Ústecko si připomene 210. výročí bitvy u Chlumce

Ústecko zažije rekonstrukci napoleonských šarvátek a bitev, které připomenou 210. výročí slavného střetu koaličních vojsk Rakouska, Ruska a Pruska s francouzskou armádou generála Vandamma. Hlavní sobotní bitva 9. září se bude tradičně odehrávat na bojišti Chlumec pod Horkou, od středy 6. do pátku 8. září budou v okolních obcích Petrovice, Tisá, Telnice a Velké Chvojno probíhat další doprovodné akce. Můžete se těšit na dobový vojenský tábor, pochody vojsk a samozřejmě šarvátky a bitvy. V té hlavní, sobotní vojáci nasadí do boje kromě pěchoty i dělostřelectvo s 15 děly a jízdu se 30 koňmi. U Chlumce se utká 250 vojáků!
Ústecký kraj | Kultura

Všechny podoby nového cirkusu ožijí v Praze a Chomutově na Cirkusu Base

Centrum pro nový cirkus postaví na pražské Ladronce a chomutovském hřišti u Městského parku cirkusovou vesničku Cirkus Base. Kulturně-vzdělávací projekt, který vzniká ve spolupráci s cirkusovou školou Trondheim kulturskole, představí nový cirkus a jeho disciplíny veřejnosti. Jedinečná akce tak nabídne ve veřejném prostoru dětem i dospělým široké spektrum zaměření – novocirkusová představení, workshopy žonglování, pozemní i vzdušné akrobacie, provazochodectví, parkouru i školní lekce projektu TěloCIRK, který zpestřuje hodiny tělocviku cirkusovými prvky. V průběhu tří týdnů se odehrají i čtyři premiéry českých novocirkusových souborů. Stožáry šapitó se vztyčí v Chomutově od 5. do 13. května a v Praze od 20. května do 2. června.
Ústecký kraj | Kultura

Žatecké muzeum vystaví středověký poklad nesmírné hodnoty!

Od 12. ledna 2023 bude v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci otevřena nová stálá expozice, která poprvé v úplnosti představí Žatecký poklad z počátku 11. století. Ten ve své době představoval pro jeho vlastníka pohádkové bohatství a dodnes jde o nejtěžší a co do škály předmětů nejbohatší depot uložený před rokem 1050 v Čechách.
Ústecký kraj | Kultura

V Úštěku se chystá velký jarmark řemesel i slet andělů

V sobotu 17. prosince ožije celý Úštěk Vánocemi jako od Josefa Lady. Od 9:00 do 17:00 se zdejší náměstí promění ve velké řemeslné tržiště, kde se sejde více než 150 řemeslníků. Těšit se můžete na svíčkaře, kováře, keramiky, šperkaře, dráteníky, loutkáře a další řemeslníky. Nebude chybět ani bohaté občerstvení v podobě opékaného selete a zabijačkových dobrot, medoviny, svařeného vína a dalších lahůdek. Zlatým hřebem programu bude každoroční a jedinečný slet andělů z kostelní věže.
Ústecký kraj | Kultura

Zámek Jezeří zve na prohlídku zrestaurovaného divadelního sálu, kde hrál Haydn i Beethoven

Na zámku Jezeří se podařilo zrekonstruovat divadelní sál, který svou stavební dispozicí i hudebním významem patří k unikátům Česka. Milovníci architektury si jej mohou prohlédnout ve dnech 28. září a 28. října 2022, kdy bude přístupný jako součást prohlídkové trasy II. Okruh s výhledem.
Ústecký kraj | Kultura

Zaniklá osada Königsmühle ožije landartovým festivalem

Zaniklá osada Königsmühle v krušnohorském údolí, kde dnes stojí pouze šest ruin domů, ve dnech 26. a 28. srpna 2022 opět ožije. Každý rok se zde pořádá česko-německý festival hudby, divadla, řezbářství a landartu pod širým nebem. Na své si jistě přijdou i dětští účastníci festivalu. Ti se budou moci zapojit třeba do landartové dílničky, vyzkoušet broušení kamenů či rýžování stříbra. Ti, kdo vydrží v pátek až do večera, mohou sledovat noční oblohu nad Krušnohořím hvězdářským dalekohledem.
Ústecký kraj | Kultura

500 let Osecké pouti: Osecké slavnosti zvou na bohatý program

Osecká pouť a Osecké slavnosti jsou jedny z největších letních slavností v Ústeckém kraji. O tom, že mají opravdu dlouhou tradici svědčí i fakt, že letos je to přesně 500 let, kdy se konaly poprvé. Letošní ročník proběhne od 20. do 21. srpna 2022 a nabídne bohatý program, ve kterém nemohou chybět jarmareční stánky, velký lunapark, historické tržiště s ukázkou dobových řemesel a pouliční i loutková divadla.
Ústecký kraj | Kultura