Svátek svatého Martina byl a je jedním z nejoblíbenějších svátků roku. Legenda říká, že svatý
Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Tomu ale předcházela
neobvyklá příhoda: Martin, při své skromnosti, nechtěl biskupskou hodnost přijmout a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty jej však svým
silným kejháním prozradily.
Jiná verze říká, že ho při kázání tak rušily svým kejháním, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky
pykaly za svoje provinění na pekáči.
Kde ochutnáte pečené husičky a mladé víno?
Připomeňte si i vy svatomartinskou tradici – svatý Martin podle tradice přijede
11. 11., což letos vychází na sobotu. Restaurace budou svá svatomartinská menu nabízet po celý víkend, až do neděle 12. listopadu. Husy budou však jen do vyprodání, tak
neváhejte s objednávkou předem.
Svátek Svatého Martina v certifikovaných restauracích CzechSpecials
Od soboty dopondělí
11. – 20. 11. nabídne
restaurace Oblaca v Žižkovské věži
sváteční menu šéfkuchaře Jana Holouše, které kombinuje tradici s prvky moderní gastronomie. Servírují se výhradně
šťavnatá husí stehna, která se podávají
s brusinkovým zelím a variací domácích knedlíků.
V
Praze si můžete husu a dobré mladé víno dopřát na již tradiční akci
Letenská husa, a to v
sobotu 11. 11. Slavnosti u
Národního zemědělského muzea na Letné jsou spojené s
řízenou degustací svatomartinských a mladých vín předních moravských a českých producentů, prezentacemi, ochutnávkami a prodejem vína a různých
gastronomických specialit. Rušno bude i na výtoňské náplavce, kde budou v sobotu probíhat
Svatomartinské slavnosti a pečená husa.
Restaurace Krčma na hradě
Červený Újezd opět pořádá své oblíbené
Svatomartinské hody, a to o víkendech 3. až 5. a 9. až 12. 11. se můžete těšit na osvědčené
husí pokrmy, nebude chybět
kaldoun,
pečená husa ani sladká tečka.
Na Moravě se budou péci
husy a kachny v
restauraci Bukovanský mlýn, a to od 9. do 12. 11. Samozřejmě nebude chybět ani tradiční mladé
víno. Na
severní Moravě nabízí od 9. do 19. 11. tradiční
svatomartinské menu s husou, víny a buchtičkami Mlýn vodníka Slámy na Opavsku. Rezervovat husí speciality můžete na tel. 724 803 462. Udělejte si cestu do
Hustopečí a navštivte
Oslavu svatomartinských vín a husí s řemeslným jarmarkem. Ve velkém stanu na náměstí ochutnáte v sobotu 11. 11. svatomartinská
vína a husy v doprovodu
cimbálové muziky. Ve stejný den se bude slavit i o kousek dál, ve
Valticích. Tam se 11. 11. pořádají
Svatomartinské slavnosti & husí hody ve Valtickém Podzemí. Svatomartinská husička, menu a svatomartinská vína v unikátním labyrintu historických vinných sklepů. Čekají na vás vína Valtického Podzemí, Annovino a dobrá zábava při cimbálce.
V hlavní roli moravské svatomartinské
Zejména na
jižní Moravě a na
Slovácku se chystají uctít svatého Martina vinařskými akcemi. Jednou z největších je kažrodočně
Svatomartinský Mikulov, který se letos koná 10. až 18. 11. Tradičně se můžete těšit na
svatomartinské menu v mikulovských restauracích, svatomartinský
košt vín a na víkendový
jarmark na Náměstí, který bude doplněn o doprovodný program. Otevřené sklepy budou mít 11. 11.
Velké Pavlovice,
Velké Bílovice,
Bzenec, kde se navíc zastaví
vojska tří císařů a do Vrbice se můžete vydat dle místního hesla "
Na Vrbicu pro opicu". Po celý víkend 18. a 19. 11. se bude chodit
Po stopách opičky Emilky za mladým vrbeckým vínem. Spolek hovoranských vinařů vás zve 11. až 12. listopadu na již 9. ročník
Festivalu vína Sv. Martin na Hovoransku. Ochutnáte také různé pochutiny jako např. husí paštiku s brusinkami, grilovaný oštěpek s brusinkami.. atd.
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Lednice a Obec Lednice srdečně zvou 11. 11. všechny příznivce dobré zábavy na
Svatomartinský přípitek a ochutnávku tradiční husy do Lednico-Valtického areálu. Svatý Martin se bude tento den oslavovat v Lednici, ve Valticích a
Bzenci. Velkou událostí je každoroční
Žehnání svatomartinských vín v
Uherském Hradišti. V pátek 11. listopadu bude přesně v 11:11 hodin zahájen slavnostní program s obřadem
žehnání Svatomartinského vína. Za zvuku zvonů přiveze víno svatý Martin na bílém koni v doprovodu římských vojáků a krojované chasy. Po obřadu žehnání následuje
degustace Svatomartinských vín
a zahraje cimbálová muzika.
Svatý Martin na bílém koni
Některé městské slavnosti kladou důraz na historický průvod v čele se sv. Martinem, obvykle v roli
římského vojáka. Že jste ještě podobnou akci nezažili? Vyberte si některý z našich tipů a nechte se okouzlit příjemnou atmosféru. Již tradičně zavítá
svatý Martin na bílém koni do Jihlavy, kterého na cestě
od Brány Matky Boží doprovodí kejklíři, vojáci, selské ženy a další historické postavy. Bude se jednat o bezmála
hodinový dvousethlavý průvod městem! Oslava svatého Martina se letos oproti tradici uskuteční na více místech
Jihlavy. Kromě svatomartinského jarmarku, který bude přes den na Masarykově náměstí, chystá Brána Jihlavy doprovodný program v ulicích na trase průvodu. Pro krajské město to bude velká událost – naposledy zažila
Jihlava velký Martinský průvod v roce 2019.
Mimo to dorazí světec také na
hrad Radyně, do
Českého Krumlova, Hustopečí,
Mikulova nebo do
Uherského Hradiště.
Náš tip pro šikovné hospodyňky: Připravte letos k huse i svatomartinské rohlíčky
Na těsto budete potřebovat 450 g hladké mouky, 250 g másla, 4 žloutky, 150 ml smetany (30 %), 2 lžíce moučkového cukru, špetku soli, vejce na potření a moučkový cukr na zdobení. Dále je důležitá
ořechová náplň, na tu si připravte: 175 g mletých vlašských ořechů, 125 g moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr) a 2 bílky.
Mouku dejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, žloutky, smetanu, cukr a špetku soli, poté
těsto zpracujte dohladka tak, aby nelepilo. Zabalte jej do fólie a nechte odpočinout v lednici, min. 30 minut. Náplň připravíte smíšením všech uvedených ingrediencí,
kdyby byla hmota řídká, přidejte ořechy. Odpočinuté těsto zpracujte tak, aby vám vznikly trojúhelníky vysoké okolo 3 mm. Ořechovou náplň dejte na vnější stranu a směrem dovnitř zarolujete rohlíček. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě
rozehřáté na 180 °C a pečte asi
15 minut dozlatova. Rohlíčky pak posypejte moučkovým cukrem.