Úvod > Aktuality > Svátek sv. Martina si vychutnejte v restauracích CzechSpecials
Gurmánská turistika

Svátek sv. Martina si vychutnejte v restauracích CzechSpecials

  • Vydáno18. října 2022
Proč se v Čechách husy tradičně pečou hlavně na svátek sv. Martina a proč se ten den otevírá mladé víno? Je to spojeno s dávnou tradicí, kdy zrovna na svátek svatého Martina se obnovovaly pracovní smlouvy s děvečky a čeledíny. Někteří zůstávali ve službě další rok, někteří se loučili a odcházeli o dům dál. Hospodyně proto ten den jako poděkování připravovala slavnostní oběd a pekla vykrmené husy. Vinař zase dával ochutnat víno z nové úrody těm, kteří celý rok dřeli na vinicích.

Úprava husího masa se v různých kuchyních světa liší, husa se peče plněná kaštany i játry, koření se pepřem a rozmarýnem, dusí se s jablky, pomeranči i s višněmi, naše česká pečená husa je pochoutka přímo klasická, protože zachovává husímu masu jeho pravou lahodu a chuť. Peče se nasolená, okořeněná kmínem a majoránkou, naplněná jablky. Přílohou je dušené zelí, houskový nebo bramborový knedlík, v některých krajích i bramborové placky.
 
A jaké speciality si pro vás připravili v restauracích CzechSpecials?
Na Svatomartinské hody se vydejte do restaurace Kulaťák 11.-14.11. Vyzkoušet můžete tradiční husu párovanou se Svatomartinským vínem z rodinného vinařství Sedlák. U Pinkasů si pro vás připravili od 8.11.2022  již tradičně speciální Svatomartinskou nabídku: Husí jatra v sádle s granátovým jablkem a praženými lupínky mandlí, drůbeží kaldoun se zeleninou a žemlovým knedlíkem, Svatomartinské konfitované husí stehno na jablkách a majoránce pečené, s červeným vinným zelím a variací knedlíků, vše podávané se Svatomartinským vínem ze sklepů Znovín Znojmo.

Tradiční Svatomartinské menu a mladé vína ročníku 2021 nabízí restaurace Albero ve Valticích. Rovněž Restaurace Sezona ve Chvalská tvrzi , Penzion Kovárna v Lázních Lipová nebo restaurace U Klimešů nabízejí až do 13.11. Svatomartinské husy. Na Pekárně v Čakovičkách ochutnáte husí kaldoun s flíčky, husu ze dvorku se zelím, mixem knedlíků a šouletem, dále husí paštiku a jatýrka. A jako sladkou tečku svatomartinský koláč.

Restaurace a kavárna na náměstí v Bohumíně připravuje Svatomartinské menu 11.-16.11.2022, kachní paštiku s malinovým coulis a pečenými kaštany, svatomartinskou husu s šípkovou omáčkou, červeným zelím a bramborovými osůchy a nebude samozřejmě chybět ani výběr ze svatomartinských vín. V Hotelu Aplaus v Litomyšli v restauraci Bohém budete moc ochutnat konfitovanou kachnu, brusinkové zelí, povidla a knedlík z hrnečku. Hotel Zámek Valeč nabízí pobyty se svatomartinskou husou a mladými víny v termínu 11.-13.11. Ochutnat můžete sváteční svatomartinské menu a mladá vína za doprovodu cimbálové muziky Jožky Šmukaře.

Svatomartinské menu si vychutnejte v certifikovaných restauracích CzechSpecials! Ochutnejte Česko!

Svátek sv. Martina si vychutnejte v restauracích CzechSpecials

Svátek sv. Martina si vychutnejte v restauracích CzechSpecials

Proč se v Čechách husy tradičně pečou hlavně na svátek sv. Martina a proč se ten den otevírá mladé víno? Je to spojeno s dávnou tradicí, kdy zrovna na svátek svatého Martina se obnovovaly pracovní smlouvy s děvečky a čeledíny. Někteří zůstávali ve službě další rok, někteří se loučili a odcházeli o dům dál. Hospodyně proto ten den jako poděkování připravovala slavnostní oběd a pekla vykrmené husy. Vinař zase dával ochutnat víno z nové úrody těm, kteří celý rok dřeli na vinicích.

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Skvosty české kuchyně: kam na svíčkovou, kachýnku, guláš, dobré knedlíky a jiné dobroty

Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková… Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A když si ještě dáte dobré české pivo… Dobrou chuť!

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

10 tipů na skvělé snídaně v restauracích CzechSpecials

Každý den by měl začínat dobrou snídaní. A o dovolené to platí obzvlášť. Proto jsme pro vás připravili několik tipů na restaurace CzechSpecials, kde vám rádi připraví výbornou snídani, která bude rozmanitá a doplněná o speciální regionální produkty od lokálních výrobců. Po takové snídani si jistě užijete nádherný den, ať už relaxací u bazénu nebo vyrazíte na rodinný výlet. Tak dobrou chuť a krásné zážitky!

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letních měsících. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

Hospody a hospůdky CzechSpecials: kam v Praze za dobrým jídlem a pivem?

My, Češi pivo milujeme a jsme na něj právem hrdí. Kam, ale vyrazit na jedno pěkně orosené v hlavním městě? I zde se pivo nejlépe pije hlavně v tradičních hospůdkách, ale v poslední době vzniklo i mnoho moderních pivnic, kam směřují hlavně mladší hosté. K dobrému pivu neodmyslitelně patří také dobré jídlo. Kam si tedy na pivo a vynikající jídlo třeba v Praze zajít? Vodítkem pro vás může být modré logo na dveřích certifikovaných restaurací Czech Specials.

Další aktuality

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na podzim 2023, kde dýně hrají hlavní roli!
Gurmánská turistika

50 tipů na výlety za pivem: Oslavte Dny českého piva

Víte jak se vaří tradiční české pivo? Zjistit to můžete v některém z velkých pivovarů a jejich návštěvních centrech, nebo se můžete vydat přímo ke zdroji do menších pivovarů. Zlatavý mok tak poznáte z různých úhlů pohledu. Oslava nejoblíbenějšího nápoje Čechů s sebou přináší řadu doprovodných akcí, jejichž ústředním tématem je, jak jinak, pivo. Čekají na vás ochutnávky pivních speciálů, pivní slavnosti či festivaly. Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. V letošním roce oslavy probíhají v osvědčeném termínu od 20. do 30. září 2023.
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
Gurmánská turistika

Tradice: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. Jejím výsledkem by měl být zápis české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nebude to ale hned, úspěch se dá čekat až za několik let.
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Aneb zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Dvě největší vinobraní u nás, tedy Znojemské historické vinobraní a Pálavské vinobraní v Mikulově, letos navštívilo přes 120 000 lidí. Máme pro vás tipy na další vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října 2023 vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
Gurmánská turistika

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy!
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít letos na vinobraní a na dobrý burčák

Myslíte, že za dobrým vínem musíte až do Francie? Zkuste nejprve zůstat doma. V Česku najdete zástupce lahodného moku, za něž by se zahraniční konkurence rozhodně nestyděla. Pěstování a zpracování hroznů rozvíjeli na jižní Moravě již staří Římané. Slavnosti vinobraní lákají na víno i na pochodňovou show, historické průvody, řemesla, dobové tržnice, národopisné soubory, cimbálovou muziku i dechové hudby, koncerty hvězd české hudební scény, stánky s vínem, burčákem a gastro specialitami. Vyberte si z nejlepších tipů na vinobraní 2023 na jižní Moravě, v Praze i na dalších místech Česka!
Gurmánská turistika