Kuchyně a výtahy na Šternberku
Jak fungovaly kuchyně na velkých šlechtických sídlech? Poznáte to například na moravském
hradě Šternberku, během prohlídky nazvané
Život na šlechtickém sídle. Uvidíte napřiklad jedinečný luxusní osobní výtah v podobě, jak jej před sto lety užívali Lichtenštejnové, strojovnu na hradní půdě anebo
jídelní výtah na ruční pohon. Že byl hrad ryze moderním sídlem, kde jste si v
koupelnách mohli pustit horkou vodu, o tom svědčí obrovské zásobníky na teplou vodu, obložené pilinami kvůli izolaci. Prohlídka technických památek neopomíjí rekonstruovanou
Lichtenštejnskou kuchyni, která byla provozním srdcem hradu. Jedinečnou zastávkou na trase Od kuchyně po půdu tvoří rekonstruovaný objekt
Ledovny v areálu hradního parku. Hrad
Šternberk je otevřen
od března do října, ve vybraných víkendových dnech také v
listopadu a během adventu v
prosinci.
Do kuchyně na zámcích Hluboká a Horšovský Týn
Vedle reprezentačních salonů, soukromých i hostinských pokojů nabízí novogotický
zámek Hluboká také pohled do velkoryse rozvržené
zámecké kuchyně – ta se návštěvníkům otvírá jako III. prohlídková trasa. Víte, že se používala ještě krátce po druhé světové válce a že podobně jako celý zámek je inspirovaná anglickými sídly? Aby provoz kuchyně v bohatém panském domě nerušil život panstva, je
umístěná v suterénu, v části orientované na sever. Nepřekvapí vás jen svou rozlohou, ale i rozdělením podle úprav a
typů jednotlivých pokrmů. Prohlídka trvá asi 35 minut, ovšem je otevřená pouze v letní sezóně. V zimě (od listopadu do konce března) je k dispozici
Zimní trasa zámkem, která vám dá nahlédnout alespoň do
přípravny lovecké jídelny.
O něco mladší je zámecká kuchyně na
zámku Horšovský Týn; poslední úpravy a modernizace tu proběhly ve dvacátých letech 20. století. Přibližně hodinová prohlídka vede
jídelnou pro zámecké služebnictvo do samotné kuchyně a dál přes sklad nádobí a pekárnu do skladu porcelánu a skla. Celkem je na tomto prohlídkovém okruhu uvidíte přes
2500 exponátů. Hrad a zámek
Horšovský Týn je otevřen v letní sezóně
od dubna do konce října, výjimkou je
prosinec, kdy jsou brány zámku otevřeny poslední adventní sobotu a
během Vánoc od 26. do 31. 12. Prohlídkový okruh kuchyní nese označení III. Prohlédnete si zde mimo jiné kuchyňské vybavení z 20. let 20. století:
gril, sporák, nádobí, formy na pečení, nádobí či starou zámeckou pekárnu s pecí. Nechybí ani jídelna pro služebnictvo zámku a ukázka reprezentativní
české kameniny.
Švihov a Jindřichův Hradec zvou do černých kuchyní
Na
vodním hradě Švihově se kromě půvabných interiérů, věže a výstavy palných zbraní podíváte i do
hospodářského zázemí hradu. Co všechno uvidíte? Třeba sklepy, kam se ukládaly rychle se kazící potraviny, mléko a víno,
chlebový sklep, kde jsou k vidění potřeby pro výrobu a uskladňování pečiva, strážnici, hejtmanskou kancelář a
černou kuchyni. Tento zajímavý prohlídkový okruh vás zavede do míst, kam často nezavítalo ani hradní panstvo. Poznáte ale blíže, jak fungovalo zázemí švihovského hradu na přelomu 15. a 16. století. Okruh je otevřený pouze během letní sezóny,
od května do konce srpna.
Třicet dva metrů vysoká s průměrem něco málo přes 10 metrů a jednou zdí téměř čtyři metry silnou, to jsou parametry
Černé věže, do které se můžete vypravit na
jindřichohradeckém hradu a zámku. V porovnání s jinými historickými vyhlídkovými věžemi skýtá zdejší Černá věž panoramatický a malebný výhled na celé město a jeho široké okolí. Kromě vyhlídky okruh nabízí nahlédnutí do
pět set let staré Černé kuchyně, kde podle legendy legendární Bílá paní vařila sladkou kaši pro chudé. Černou věž lze navštívit
samostatně bez průvodce, od května do září.
Kam do pivovaru?
V původní podobě se dochovala také
Lichtenštejnská kuchyně z počátku 20. století na
zámku Velké Losiny; prohlédnete si ji na trase věnované Lichtenštejnům na
Losinách. II. prohlídkový okruh vás zavede nejen do
moderní zámecké kuchyně s přípravnou jídel, ale také do koupelen se splachovacími toaletami. Zámek má otevřeno
od dubna do října, a poté také
během Vánoc od 28. do 31. 12. Kromě toho byste měli vědět, že ke zdejšímu renesančnímu zámku patřil mlýn a velký hospodářský dvůr s pivovarem. Na jejich místě dnes sice stojí
zámecké křídlo s arkádami, ale pivo se ve
Velkých Losinách vaří i dnes, a to v
pivovaru Zlosin.
Další
hradní pivovar si prohlédnete na dolním nádvoří
hradu Velhartice. Po rekonstrukci v něm sídlí
restaurace U hradního sládka, sklepení a pravý trakt slouží jako výstavní a přednáškové prostory. Jen pár kroků od
zámku Březnice stojí
Zámecký pivovar Herold, založený roku 1506; v historických barokních prostorách se stále tradiční technologií vaří výtečné pivo. Poměrně známý je rovněž
Zámecký pivovar na
zámku Chyše (otevřený po celý rok), v našem výčtu by neměl chybět ani
Knížecí pivovar v
klášteře Plasy. První cisterciácký klášter v Čechách se totiž po josefínských reformách stal rezidencí kancléře Metternicha a jeho rodiny, takže se proměnil v zámek. Metternichové tradici vaření piva obnovili a na ně nyní navázal Knížecí pivovar; najdete ho přímo v areálu kláštera pár kroků od
Centra stavitelského dědictví. V pivovaru se zároveň nachází
stylový pivovarský šenk s
restaurací.
Víte, že…?
- Romantický zámek Žleby neláká jen na kouzlo staré Anglie a oboru s bílými jeleny, ale také na návštěvu plně zprovozněné a provoněné zámecké kuchyně. Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se při tematických prohlídkách postarají o doprovodný program a vy ochutnáte to, co se v kuchyni běžně vařilo a peklo v dobách, kdy byly Žleby majetkem starého tyrolského rodu Auerspergů. Prohlídky se pořádají nepravidelně, termíny najdete na webových stránkách zámku, doporučuje se rezervace předem.
- Příběh o tom, jak byl v roce 1985 nalezen pod podlahou kaple na hradě a zámku v Bečově nad Teplou vzácný relikviář svatého Maura asi znáte, ale víte, že společně s ním bylo objeveno také 133 lahví archivních vín a koňaků? Pocházejí z konce 19. století a nedávno se tekutý poklad dokonce rozrostl o další tři láhve, objevené při archeologickém průzkumu na hradních parkánech. Průzkum ukázal, že většina vín je ve skvělé kondici a jejich cena byla odhadnuta na 20 milionů korun.
- Na hradě Bítově uvidíte dosud funkční historickou hradní kuchyni, kterou bývá několikrát v roce v provozu, např. na Velikonoce, vánoční prohlídky apod.
Během prohlídky Život na šlechtickém sídle na hradě Šternberk uvidíte například luxusní osobní výtah ze začátku 20. století, strojovnu, jídelní výtah na ruční pohon a rekonstruovanou Lichtenštejnskou kuchyni. Zajímavostí je také prohlídka objektu Ledovny v areálu hradního parku.
Prohlídková trasa III. na zámku Hluboká nabízí pohled do velkoryse rozvržené zámecké kuchyně, která byla inspirována anglickými sídly a je umístěná v suterénu zámku, aby nerušila život na panství.
Na prohlídce zámecké kuchyně zámku Horšovský Týn prozkoumáte jídelnu pro zámecké služebnictvo, kuchyni, sklad nádobí a pekárnu, stejně jako sklad porcelánu a skla.
Prohlídkový okruh na hradě Švihov zahrnuje návštěvu černé kuchyně, sklepů, chlebového sklepa a dalších hospodářských prostor, včetně hejtmanské kanceláře a strážnice. Okruh nabízí pohled do oblastí, kam obvykle nezavítalo ani hradní panstvo.
Na hradním nádvoří Velhartice si můžete prohlédnout pivovar s restaurací a výstavními prostory. Na zámku Velké Losiny můžete navštívit pivovar Zlosin, kde se stále vaří tradiční pivo.
Prohlídka Černé věže na zámku v Jindřichově Hradci nabízí panoramatický výhled na město a okolí a také nahlédnutí do historické Černé kuchyně, legendárně spojené s Bílou paní.
Na prohlídkovém okruhu kuchyně na zámku Horšovský Týn můžete vidět přes 2500 exponátů, včetně historického kuchyňského nádobí a vybavení z 20. let 20. století.
Na zámku Žleby můžete navštívit plně funkční historickou zámeckou kuchyni, kde se v rámci tematických prohlídek vaří a peče jako za dob, kdy zámek vlastnil starý tyrolský rod Auerspergů.
Kromě relikviáře svatého Maura bylo na hradě a zámku v Bečově nalezeno také 133 lahví archivních vín a koňaků z konce 19. století.
Hrad Bítov, kde je možné navštívit funkční historickou hradní kuchyni, je otevřen v obdobích jako jsou Velikonoce a vánoční prohlídky, ale specifické měsíce provozu nebyly v originálním textu zmíněny.