ÚvodAktuality10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace a pivovary CzechSpecials, kde můžete ochutnat skvělé pivo

  • 26. června 2023
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije….ale pozor, nám spotřeba piva na jednoho obyvatele klesá, v roce 2020 to bylo 135 litrů a v roce 2022 jen 129 litrů. Pivovary v Česku uvařily 19,6 milionu hektolitrů piva, meziročně o 2,8 procenta méně. S tím musíme něco udělat! Nejlépe tak, že půjdeme na pivo a dáme si k němu něco dobrého k snědku. Dnes vás pozveme i na zajímavá piva tam, kde byste možná pivní speciály nečekali. Všechny restaurace mají certifikát CzechSpecials.
Restaurace Becherplatz v Karlových Varech má ve svých sklepeních malý pivovar, který navazuje na tradici vaření piva v Karlových Varech, v které započalo roku 1370, kdy král a římský císař Karel IV. udělil městu titul královského města s privilegiem vaření piva. Určitě si zde nezapomeňte k dobrému obědu objednat pivo Karel IV.

Při toulkách Krkonošemi si zkuste vyšlápnout na Friesovy boudy a ochutnejte zde pivo Fries. To se vaří v domácím minipivovaru, který leží na trase Krkonošské pivní stezky, která je skvělým tipem na výlet nejen pro milovníky piva.  Kromě 12° světlé, 13° polotmavé a 14° polotmavé typu Ale zde každý měsíc vaří nějakou zajímavou pivní specialitu. O hladu zde také nezůstanete, Friesovy boudy mají vyhlášenou kuchyni s českými specialitami. Světlý a polotmavý ležák, nefiltrovaný a nepasterizovaný můžete ochutnat i při prázdninových výletech do Jeseníků. Minipivovar Kolštejn navázal na tradici domu, kde se již roku 1325 vařilo pivo.
 
V Praze v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě se nachází Pivovar Národní. V jídelním lístku najdete klasiku, ale třeba i telecí kolínko nebo grilované steaky podávané na předehřátých kamenných deskách. Uvnitř, kromě výčepu a krásných repasovaných původních varen, dominuje i velký otevřený gril, na kterém se před očima hostů připravují různé dobroty. Za zmínku určitě stojí letní pivní zahrada. Posezení v klidné zahradě si můžete zpříjemnit třeba opékáním špekáčků nad otevřeným ohněm, což je v centru Prahy relativně rarita
 
K příjemnému posezení v jedné z nejstarších, tradičních a typicky staročeských restaurací zve věhlasná Restaurace U Pinkasů. Přijďte ochutnat tradiční hladinku – pivo, jak jej čepovali již naši předci. Pivo s hustou pěnou, nepasterované a nesycené přidanými plyny, prostě pivo, které působí blahodárně na trávení. V pěti místnostech na třech podlažích s jedinečnou atmosférou, stejně tak jako na letním venkovním posezení a letní gotické zahradě u Chrámu Panny Marie Sněžné, nabízejí špičkově ošetřený, tradičním způsobem čepovaný a nepasterovaný Plzeňský Prazdroj, pro znalce hladinku, a spolu s ním také staročeské speciality připravované dle původních receptur z 19.století.
 
Sou100 Žižkov je moderní pivní restaurace. Jídla tu připravují moderním způsobem a to jak české speciality, tak si tu můžete dát i skvělý burger. Na čepu mají vlajková piva z pivovaru Plzeňský Prazdroj. Dostanete zde perfektně načepované mlíko, šnyt i hladinku. Pro fajnšmekry májí připravené pivní koktejly a limonády. 

Rodinná česká restaurace s nezapomenutelnou atmosférou, to je Malešický mikropivovar. Ochutnat můžete originální piva dle vlastních receptůr, která se vaří speciálně pro Malešický mikropivovar u nás i v zahraničí. Na deseti výčepních kohoutech najdete samozřejmě také sortiment těch nejlepších českých regionálních pivovarů nebo privátních zahraničních značek.

Přímo u řevnického nádraží, jen pár kroků od kolejí, najdete Pivovar Řevnice. Sládek Roman Řezáč tu pro vás vaří Řevnickou 10° a 12°. Přijďte si do Pivovaru užít půllitr pečlivě natočeného moku a tradiční českou kuchyni, kterou pro vás s láskou připravují. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard nabízí ve své Pivnici Na Štokách kromě širokého výběru čerstvých piv přímo z pivovaru také sezónní gastronomii. Kuchyně se může mimo jiné pochlubit pecí, ve které kuchaři na otevřeném ohni připravují jak hlavní chody, tak třeba pečivo nebo moučníky.

V samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí najdete Pivovar Černý Orel s nabídkou poctivě vařených českých ležáků a dalších speciálů, restauraci s českou i moderní kuchyní. Kromě pivnice a restaurace se zde můžete i ubytovat a vychutnat si pohodu v pivních lázních.
Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV. Gurmánská turistika

Restaurace Becherplatz s pivovarem Karel IV.

Přestavbou bývalé 170 let staré továrny Becherovky vznikl v samém centru Karlových Varů jedinečný turistický prostor. Svým vzhledem navozuje atmosféru starobylého náměstí z 19. století,

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě Gurmánská turistika

Restaurace U Pinkasů na pražském Novém Městě

Proslulá česká restaurace s dlouholetou tradicí se nachází jen kousek od Václavského náměstí. Pochutnat si zde můžete na specialitách tradiční české kuchyně, Plzeňském Prazdroji přímo z tanku a jistě oceníte i neopakovatelnou zdejší atmosféru.

Sou100 Žižkov Gurmánská turistika

Sou100 Žižkov

Samotné slovo „sousto“ evokuje v každém člověku kousek něčeho dobrého. Je to sousto výtečného jídla. Restauraci jsme otevřeli v roce 2018, tedy v roce 100. výročí založení republiky. Není to náhoda, na toto výročí navazujeme úctou k tradici a zároveň otevíráme současnou éru s moderní kuchyní.

Pivovar Řevnice Gurmánská turistika

Pivovar Řevnice

Pečlivě ošetřené pivo a poctivá česká klasika na talíři. Otevřeno máme denně, neděle až čtvrtek od 11 do 22 hodin, pátek a sobota od 11 do 23.

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném Ubytování

Horský hotel Friesovy boudy ve Strážném

Nově zrekonstruovaný Horský hotel Friesovy boudy se nachází v nadmořské výšce 1217 metrů a nabízí ze své vysoké polohy velkolepé a nezapomenutelné pohledy do okolí. Hotel poskytuje zázemí pro nejkrásnější pouti po Krkonoších.

Restaurace Kolštejn Gurmánská turistika

Restaurace Kolštejn

Restaurace s nabídkou typických českých pokrmů obohacených o místní speciality.

Pivovar Národní Gurmánská turistika

Pivovar Národní

Pivovar otevřený v roce 2015 v areálu Voršilského kláštera ze 17. stol. na Národní třídě v centru Prahy.

Malešický mikropivovar Gurmánská turistika

Malešický mikropivovar

Pivovarská restaurace s letní zahrádkou a s odděleným salónkem až pro 50 osob, oblíbeným pro pořádání soukromých či firemních večírků. 10 rotujících výčepních kohoutů, výběrová pivotéka s lahvovými pivy z celého světa. Domácí kuchyně včetně každodenního poledního menu.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Další aktuality

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
16. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
14. květen 2024 19:59
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
14. květen 2024 12:00
Gurmánská turistika

Chřestová sezóna je v plném proudu! Kde ochutnáte zelený i bílý chřest?

Přemýšlíte, co dobrého si udělat k obědu nebo večeři, abyste si pochutnali, ale zároveň se nejednalo o kalorickou bombu? Vyzkoušejte chřest, který patří k první jarní zelenině. Jeho sezóna u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. Je zdravý, dobrý a jeho příprava není žádná věda. Ale pokud si jeho úpravou nejste zcela jisti, vypravte se na chřestové gastronomické akce, které vám přinesou spoustu inspirace! Skvělý chřest pak zakoupíte přímo v pěstírnách.
10. květen 2024 8:00
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2024

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!
9. květen 2024 16:30
Gurmánská turistika

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: netypické restaurace v jeskyních, na věžích, ve skalách i v Pekle

K cestování a výletům nelákají jen památky, muzea nebo přírodní zajímavosti, ale také restaurace. Pojďte s Kudy z nudy poznat neobvyklé podniky, které se od ostatních liší svým umístěním. Znáte restaurace, které našly domov ve skále či na skalách, v jeskyni, v kapli, na vodě nebo na rozhledně? My ano! Pojďte je prozkoumat s Kudy z nudy!
1. květen 2024 11:39
Gurmánská turistika

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
20. duben 2024 7:50
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
11. duben 2024 15:40
Gurmánská turistika