ÚvodAktualityRádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí
Gurmánská turistika

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

  • 24. února 2025
Zabijačkové hody, výstavy vína, festival polévek, exotické ovoce anebo putovní festival pouličních dobrot – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 8. března 2025. I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.

Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 23. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční.
 

Maso: To je oč tu běží

zabijačka vepřovéMilovníci masa si můžou zapsat první březnový víkend a vyrazit do Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální zabijačkové pivo

Pravou českou zabijačku chystají na 8. března v plzeňském Prazdroji. Na nádvoří legendárního pivovaru budou k mání zabijačkové speciality, jako jsou ovar, polévka prdelačka, jitrnice, jelítka či tlačenka. Autentický zážitek umocní ukázka plnění jitrnic a jelítek. Zabijačkové speciality v kombinaci se skvěle načepovaným pivem Pilsner Urquell přímo od zdroje – to je ten nejlepší recept na dobrou náladu.

Víkend tradičních omáček čeká jedlíky 15. a 16. března v jihomoravských Bukovanech. Omáčky i sladké hlavní chody zcela neodmyslitelně patří k české a moravské klasice. Přijďte si je vychutnat v dobré společnosti v pohodlí stylové Mlynářské restaurace na Bukovanském mlýně. Nebude chybět koprová, křenová, rajská, ale také tradiční slovácké omáčky, jako je trnková nebo česneková. Ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem. 
 

Ochutnejte pokrmy z celého světa

Na Novém Městě pražském si nenechte ujít také Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v neděli 16. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z nejrůznějších koutů světa i pestrou škálu delikátních chutí.

Říká vám něco street food? Na několika místech zastihnete v březnu jedinečný festival, který se těmto pokrmům věnuje. Jeden z nich se koná 22. března v areálu Velkopopovického pivovaru. Street food Velké Popovice k vám přinese pestré chutě z Indie, Indonésie, Mexika, Jamajky a dalších států Latinské Ameriky, ale také z Francie nebo až z Afriky.

Authentic Street Food Fest v Kolíně je na plánu v sobotu 29. března 2025. Kromě pouličních lahůdek z celého světa se můžete těšit také na malé pivovary a jejich pivní speciály, vína z rodinných vinařství a osvěžující drinky či koktejly. Stejný den bude patřit též Street food festivalu v Kostelci nad Černými Lesy. Vybírat bude možné ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další.
 

Sladké na závěr: Ovoce a mandlové dobroty

ovoceV neděli 9. března se v Českých Budějovicích můžete ochutnat to nejlepší, co (nejen) Afrika nabízí – na jich Čech vám Africké trhy nabídnou čerstvé exotické ovoce od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, superpotraviny, rukodělné výrobky a další výrobky. Ovoce pro vás sklidí farmáři z Ugandy, Indonésie a Tanzánie asi 4 dny před trhem, takže se k vám díky bleskové letecké přepravě dostanou čerstvé a uzrálé na sluníčku v přirozených podmínkách. Ovoce je organické, chemicky neošetřované a nehnojené.

Od 22. do 23. března proběhnou v Hustopečích oblíbené Mandloňové slavnosti. V sobotu 22.3. se můžete těšit na program na Dukelském náměstí, kde se od 9:00 otevře gastrozóna s mandlovým jarmarkem. Místní i pozvané restaurace nabídnou českou i zahraniční kuchyni doplněnou o mandle v různých podobách! Určitě nebudou chybět ani mandlové koláče a další zákusky.
 

Čím to zapijete: Vínem nebo pivem?

vínoK tradičním vinařským akcím patří Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu 1. března 2025 od 10 hodin. Pro milovníky šumivých vín připravilo Návštěvnické centrum Bohemia Sektu jedinečné prohlídky svých sklepů zakončenou degustací sektů! V březnu můžete přijít: 1., 14. a 15., 20. i 28. a 29. 3. 2025.

Viniale degustační a prodejní výstava vín, to jsou 3 dny plné vína, hudby a světelných efektů! Koná se 14. až 16. března v Cubex Centru v Praze. Na jihu Moravy čeká 15. března milovníky vín známý Znojemský královský košt 2025. Ani vinařská oblast Čechy nezůstává pozadu a zve širokou "vinařskou veřejnost" v sobotu 22. března na Litoměřický hrozen. A nakonec Jarní košt vín mají přichystaný na sobotu 29. března na zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.

Ve dnech 27. – 29. března 2025 se v jihočeském Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě Pivních slavností. Nabídka pivovarů bude opravdu široká a nebude chybět ani pohodová hudba.
Slavnosti mandloní a vína 2026

20. 3.22. 3.
Slavnosti mandloní a vína 2026

Přijeďte se podívat do Hustopečí 21.– 23. 3. 2025, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Samozřejmostí je také bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny.

Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

5. 6.7. 6.
Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

Pro milovníky šumivých vín jsme připravili jedinečnou prohlídku našich sklepů zakončenou degustací sektů, které jsou vyrobeny tradiční metodou kvašením v láhvi. Právě díky této metodě vzniká i pravé champagne a je tedy nazývána jako metoda „šampaňská“.

Další aktuality

20 tipů na gastro výlety: lokální chutě a speciality regionální kuchyně

Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy. Užijte si chuťe a pokrmy,, za kterými se budete chtít pravidelně vracet.
31. květen 2025 8:00
Gurmánská turistika

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.
31. květen 2025 4:33
Gurmánská turistika

Červené a sladké jahody: kam se vypravit na samosběr?

K brzkému létu patří voňavé a sladké jahody! Někdo je rád čerstvě utržené přímo do pusy, jiní milují jahodové knedlíky, dorty a další se těší na jahodovou marmeládu… ať už patříte k jakékoliv skupině milovníků tohoto ovoce, budete potřebovat místo, kde si jahody opatřit. S tím vám pomůže Kudy z nudy, které pro vás má tipy na místa, kam můžete přijet na samosběr. A pro ty, kterým se sbírat nechce, jsou připravené již natrhané košíky čerstvých plodů!
26. květen 2025 16:00
Gurmánská turistika

Zámecké a klášterní kavárny s vůní levandule, bylinek a růží

Procházka po historickém nádvoří, šeptající průvodce v tichých chodbách, vitráže, fresky, klenby. A pak – káva. Kvalitní espresso nebo domácí limonáda v zámecké oranžerii, koláč podle receptu starých panských kuchařek, porcelán i nábytek s patinou starých časů. Pojďte se s Kudy z nudy uvelebit v zámeckých a klášterních kavárnách, které v sobě mají tu správnou směs nostalgie, noblesy a vůně čerstvé kávy.
25. květen 2025 8:01
Gurmánská turistika

Kam na výlet za skvělým jídlem? Tipy na gastronomické akce, které vám zpříjemní léto 2025!

Léto přináší nejen zážitky spojené s cestováním a poznáváním, ale také pozvánky na řadu gurmánských potěšení. Mezi ně patří například gastrofestivaly, slavnosti rozmanitého ovoce a zeleniny, ale i rychlého občerstvení, gulášů či nejrůznějších nápojů. Kam a kdy na ně vyrazit vám poradí Kudy z nudy.
23. květen 2025 18:00
Gurmánská turistika

Čas na čaj? Čajovny a tipy, kde si vychutnáte šálek čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou, mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa. Víte, že 21. květen slavíme každoročně jako Mezinárodní den čaje?
20. květen 2025 15:00
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2025

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
20. květen 2025 6:00
Gurmánská turistika

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika