ÚvodAktualityRádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí
Gurmánská turistika

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

  • 24. února 2025
Zabijačkové hody, výstavy vína, festival polévek, exotické ovoce anebo putovní festival pouličních dobrot – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 8. března 2025. I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.

Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 23. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční.
 

Maso: To je oč tu běží

zabijačka vepřovéMilovníci masa si můžou zapsat první březnový víkend a vyrazit do Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální zabijačkové pivo

Pravou českou zabijačku chystají na 8. března v plzeňském Prazdroji. Na nádvoří legendárního pivovaru budou k mání zabijačkové speciality, jako jsou ovar, polévka prdelačka, jitrnice, jelítka či tlačenka. Autentický zážitek umocní ukázka plnění jitrnic a jelítek. Zabijačkové speciality v kombinaci se skvěle načepovaným pivem Pilsner Urquell přímo od zdroje – to je ten nejlepší recept na dobrou náladu.

Víkend tradičních omáček čeká jedlíky 15. a 16. března v jihomoravských Bukovanech. Omáčky i sladké hlavní chody zcela neodmyslitelně patří k české a moravské klasice. Přijďte si je vychutnat v dobré společnosti v pohodlí stylové Mlynářské restaurace na Bukovanském mlýně. Nebude chybět koprová, křenová, rajská, ale také tradiční slovácké omáčky, jako je trnková nebo česneková. Ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem. 
 

Ochutnejte pokrmy z celého světa

Na Novém Městě pražském si nenechte ujít také Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v neděli 16. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z nejrůznějších koutů světa i pestrou škálu delikátních chutí.

Říká vám něco street food? Na několika místech zastihnete v březnu jedinečný festival, který se těmto pokrmům věnuje. Jeden z nich se koná 22. března v areálu Velkopopovického pivovaru. Street food Velké Popovice k vám přinese pestré chutě z Indie, Indonésie, Mexika, Jamajky a dalších států Latinské Ameriky, ale také z Francie nebo až z Afriky.

Authentic Street Food Fest v Kolíně je na plánu v sobotu 29. března 2025. Kromě pouličních lahůdek z celého světa se můžete těšit také na malé pivovary a jejich pivní speciály, vína z rodinných vinařství a osvěžující drinky či koktejly. Stejný den bude patřit též Street food festivalu v Kostelci nad Černými Lesy. Vybírat bude možné ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další.
 

Sladké na závěr: Ovoce a mandlové dobroty

ovoceV neděli 9. března se v Českých Budějovicích můžete ochutnat to nejlepší, co (nejen) Afrika nabízí – na jich Čech vám Africké trhy nabídnou čerstvé exotické ovoce od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, superpotraviny, rukodělné výrobky a další výrobky. Ovoce pro vás sklidí farmáři z Ugandy, Indonésie a Tanzánie asi 4 dny před trhem, takže se k vám díky bleskové letecké přepravě dostanou čerstvé a uzrálé na sluníčku v přirozených podmínkách. Ovoce je organické, chemicky neošetřované a nehnojené.

Od 22. do 23. března proběhnou v Hustopečích oblíbené Mandloňové slavnosti. V sobotu 22.3. se můžete těšit na program na Dukelském náměstí, kde se od 9:00 otevře gastrozóna s mandlovým jarmarkem. Místní i pozvané restaurace nabídnou českou i zahraniční kuchyni doplněnou o mandle v různých podobách! Určitě nebudou chybět ani mandlové koláče a další zákusky.
 

Čím to zapijete: Vínem nebo pivem?

vínoK tradičním vinařským akcím patří Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu 1. března 2025 od 10 hodin. Pro milovníky šumivých vín připravilo Návštěvnické centrum Bohemia Sektu jedinečné prohlídky svých sklepů zakončenou degustací sektů! V březnu můžete přijít: 1., 14. a 15., 20. i 28. a 29. 3. 2025.

Viniale degustační a prodejní výstava vín, to jsou 3 dny plné vína, hudby a světelných efektů! Koná se 14. až 16. března v Cubex Centru v Praze. Na jihu Moravy čeká 15. března milovníky vín známý Znojemský královský košt 2025. Ani vinařská oblast Čechy nezůstává pozadu a zve širokou "vinařskou veřejnost" v sobotu 22. března na Litoměřický hrozen. A nakonec Jarní košt vín mají přichystaný na sobotu 29. března na zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.

Ve dnech 27. – 29. března 2025 se v jihočeském Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě Pivních slavností. Nabídka pivovarů bude opravdu široká a nebude chybět ani pohodová hudba.
Karlínské polívkování

23. 3.
Karlínské polívkování

Milovníci polévek jsou srdečně zváni na první letošní Karlínské polívkování, které se uskuteční v neděli 23. března na Karlínském náměstí od 11:00 – 18:00.

Slavnosti mandloní a vína 2025

21. 3.23. 3.
Slavnosti mandloní a vína 2025

Přijeďte se podívat do Hustopečí 21.– 23. 3. 2025, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Samozřejmostí je také bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny.

Pivní slavnosti Tábor 2025

27. 3.29. 3.
Pivní slavnosti Tábor 2025

Ve dnech 27. – 29. března 2025 se v jihočeském Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě Pivních slavností.

Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

20. 3.
Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

Pro milovníky šumivých vín jsme připravili jedinečnou prohlídku našich sklepů zakončenou degustací sektů, které jsou vyrobeny tradiční metodou kvašením v láhvi. Právě díky této metodě vzniká i pravé champagne a je tedy nazývána jako metoda „šampaňská“.

Authentic Street Food Fest v Kolíně

29. 3.
Authentic Street Food Fest v Kolíně

Pravý autentický street food v Kolíně! Hlavní prim hraje to nejlepší pouliční jídlo v ČR! Kuchařský um ve stáncích a foodtruckách!

Litoměřický hrozen 2025

22. 3.
Litoměřický hrozen 2025

Mimořádnou příležitost ochutnat na jednom místě několik desítek vzorků kvalitních vín z Čech a Moravy všem zájemcům nabízí Litoměřický hrozen v sobotu 22. 3. 2025.

Festival delikátních chutí – jaro 2025

16. 3.
Festival delikátních chutí – jaro 2025

Na jarním gastronomickém festivalu na Novoměstské radnici budete moci po celý den ochutnávat lahodná jídla tradiční i cizokrajné pochoutky.

Táborský festival vína 2025

28. 3.26. 4.
Táborský festival vína 2025

Nejdelší festival vína a gastronomie ve střední Evropě a také největší přehlídka českých, moravských a zahraničních vín se koná na jihu Čech. 17. ročník unikátního multikulturního festivalu spojuje víno, kulturu a jídlo. Návštěvníci se mohou těšit na špičkovou gastronomii a nejlepší vinaře!

Jarní košt vín na zámku Pátek nad Ohří 2025

29. 3.
Jarní košt vín na zámku Pátek nad Ohří 2025

Degustační akce na zámku Pátek nedaleko Loun, kam přijedou především vinaři z Podkrušnohoří a Českého středohoří aby nabídli svá jedinečná vína.

Prague Bar Show 2025

24. 3.
Prague Bar Show 2025

Prague Bar Show nabízí celodenní kombinaci seminářů, workshopů a prezentací, kdy návštěvníci získávají nové vědomosti, inspiraci pro svoji práci a seznamují se s nejnovějšími trendy v oblasti gastronomie. Přijďte 24. 3. 2025 do Křižíkových pavilonů.

Street food Velké Popovice

22. 3.
Street food Velké Popovice

Srdečně zveme do Velkých Popovic, kde se ve vyhlášeném pivovaru Velkopopovický Kozel opět uskuteční oblíbená akce Street Food.

Street food Kostelec nad Černými Lesy

29. 3.
Street food Kostelec nad Černými Lesy

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 29. března na 4. ročníku akce Street food v Kostelci nad Černými lesy.

Víkend tradičních omáček v Bukovanech

15. 3.16. 3.
Víkend tradičních omáček v Bukovanech

I letos jsme do kalendáře gastroakcí na Bukovanském mlýně zařadili Víkend tradičních omáček a slováckých sladkých jídel.

Další aktuality

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
10. březen 2025 11:00
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
4. březen 2025 1:03
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
3. březen 2025 15:38
Gurmánská turistika

10 tipů na velikonoční speciality v restauracích CzechSpecials

Velikonoce se blíží a s nimi přicházejí nejen tradiční zvyky, ale i tradiční velikonoční jídla. Ale jaká jídla to vlastně jsou? Co bychom měli jíst o Velikonocích, a kde tyto lahůdky ochutnat? Nechte se provést velikonoční nabídkou některých restaurací certifikovaných v projektu CzechSpecials.
1. březen 2025 19:29
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2025

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
1. březen 2025 11:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde ochutnáte lehké jarní menu

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. Po zimě také tíhneme k lehčím a zdravějším jídlům jako jsou ryby, králičí nebo drůbeží maso a jiné pokrmy s jarní zeleninou a bylinkami. Také naše certifikované restaurace pro vás připravují jarní nabídku ze sezonních bylinek a surovin od lokálních výrobců.
1. březen 2025 11:16
Gurmánská turistika

Kam za tradiční českou kuchyní? Ochutnejte to nejlepší z české kulinářské scény

Máte už dost asijské kuchyně, hamburgerů nebo pizzy, a naopak toužíte po pokladech české kuchyně? Pak vám dnešní tipy Kudy z nudy přijdou vhod. Vychutnejte si oblíbená jídla české kuchyně, tradiční staročeské recepty i moderní českou kuchyni pro gurmány. Z bohatého výběru restaurací vybíráme z nejzajímavějších tipů, kde hrají prim osvědčené recepty, kvalitní čerstvé suroviny a nápaditá jídla.
1. březen 2025 9:38
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
28. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika