ÚvodAktualityRádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí
Gurmánská turistika

Rádi si pochutnáte? Vybírejte z březnových gastronomických akcí

  • 24. února 2025
Zabijačkové hody, výstavy vína, festival polévek, exotické ovoce anebo putovní festival pouličních dobrot – to je jen výběr z řady gastronomických akcí, které Česko zažije během následujících týdnů. Portál Kudy z nudy tentokrát zve na výlet všechny mlsné jazýčky!

Polévka je grunt!

Máte rádi polévky a je vám jedno, zda jsou typicky české nebo z jiných zemí? Rádi zkoušíte nové recepty? Pak si rozhodně nenechte ujít festival Polévkování. Akce se bude konat v Praze na Smíchovské náplavce – Hořejším nábřeží v sobotu 8. března 2025. I v letošním roce vás zahřejí jak polévky tuzemské jako bramboračka, kulajda, zelňačka, čočková, dýňová, prdelačka, knedlíčková, dršťková či poctivé vývary, tak polévky z celého světa jako boršč, mexické chipotle, malajská laksa, francouzská bouillabaisse, vietnamské pho, marocká harira nebo stále více populární japonský ramen. Vegetariány a vegany určitě uspokojí pestrý výběr zeleninových krémů a luštěninových polévek. Zajídat se bude křupavými rohlíčky, čerstvým domácím chlebem a jinými druhy slaného pečiva.

Pokud nestíháte sobotní polévkování, nezoufejte, v neděli 23. března můžete na polévky vyrazit do Karlína. Na Karlínském náměstí se polévky začínají prodávat v 11 hodin. I na Karlínském polévkování budou připraveny polévky české kuchyně, ale i zahraniční.
 

Maso: To je oč tu běží

zabijačka vepřovéMilovníci masa si můžou zapsat první březnový víkend a vyrazit do Chodovaru, který se nachází na Tachovsku, na tradiční zabijačkové chody. Kromě masa a různých specialit můžete ochutnat originální zabijačkové pivo

Pravou českou zabijačku chystají na 8. března v plzeňském Prazdroji. Na nádvoří legendárního pivovaru budou k mání zabijačkové speciality, jako jsou ovar, polévka prdelačka, jitrnice, jelítka či tlačenka. Autentický zážitek umocní ukázka plnění jitrnic a jelítek. Zabijačkové speciality v kombinaci se skvěle načepovaným pivem Pilsner Urquell přímo od zdroje – to je ten nejlepší recept na dobrou náladu.

Víkend tradičních omáček čeká jedlíky 15. a 16. března v jihomoravských Bukovanech. Omáčky i sladké hlavní chody zcela neodmyslitelně patří k české a moravské klasice. Přijďte si je vychutnat v dobré společnosti v pohodlí stylové Mlynářské restaurace na Bukovanském mlýně. Nebude chybět koprová, křenová, rajská, ale také tradiční slovácké omáčky, jako je trnková nebo česneková. Ze sladkých jídel se můžete těšit například na císařský trhanec nebo tradiční jahodové kynuté knedlíky s tvarohem. 
 

Ochutnejte pokrmy z celého světa

Na Novém Městě pražském si nenechte ujít také Festival delikátních chutí na Novoměstské radnici. Koná se v neděli 16. března a nabídne tradiční i netradiční pokrmy z nejrůznějších koutů světa i pestrou škálu delikátních chutí.

Říká vám něco street food? Na několika místech zastihnete v březnu jedinečný festival, který se těmto pokrmům věnuje. Jeden z nich se koná 22. března v areálu Velkopopovického pivovaru. Street food Velké Popovice k vám přinese pestré chutě z Indie, Indonésie, Mexika, Jamajky a dalších států Latinské Ameriky, ale také z Francie nebo až z Afriky.

Authentic Street Food Fest v Kolíně je na plánu v sobotu 29. března 2025. Kromě pouličních lahůdek z celého světa se můžete těšit také na malé pivovary a jejich pivní speciály, vína z rodinných vinařství a osvěžující drinky či koktejly. Stejný den bude patřit též Street food festivalu v Kostelci nad Černými Lesy. Vybírat bude možné ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další.
 

Sladké na závěr: Ovoce a mandlové dobroty

ovoceV neděli 9. března se v Českých Budějovicích můžete ochutnat to nejlepší, co (nejen) Afrika nabízí – na jich Čech vám Africké trhy nabídnou čerstvé exotické ovoce od drobných farmářů především z Ugandy a Indonésie, kvalitní kávu, různé druhy čajů, superpotraviny, rukodělné výrobky a další výrobky. Ovoce pro vás sklidí farmáři z Ugandy, Indonésie a Tanzánie asi 4 dny před trhem, takže se k vám díky bleskové letecké přepravě dostanou čerstvé a uzrálé na sluníčku v přirozených podmínkách. Ovoce je organické, chemicky neošetřované a nehnojené.

Od 22. do 23. března proběhnou v Hustopečích oblíbené Mandloňové slavnosti. V sobotu 22.3. se můžete těšit na program na Dukelském náměstí, kde se od 9:00 otevře gastrozóna s mandlovým jarmarkem. Místní i pozvané restaurace nabídnou českou i zahraniční kuchyni doplněnou o mandle v různých podobách! Určitě nebudou chybět ani mandlové koláče a další zákusky.
 

Čím to zapijete: Vínem nebo pivem?

vínoK tradičním vinařským akcím patří Valtický košt, který se uskuteční v prostorách zámecké Zimní jízdárny, a to v sobotu 1. března 2025 od 10 hodin. Pro milovníky šumivých vín připravilo Návštěvnické centrum Bohemia Sektu jedinečné prohlídky svých sklepů zakončenou degustací sektů! V březnu můžete přijít: 1., 14. a 15., 20. i 28. a 29. 3. 2025.

Viniale degustační a prodejní výstava vín, to jsou 3 dny plné vína, hudby a světelných efektů! Koná se 14. až 16. března v Cubex Centru v Praze. Na jihu Moravy čeká 15. března milovníky vín známý Znojemský královský košt 2025. Ani vinařská oblast Čechy nezůstává pozadu a zve širokou "vinařskou veřejnost" v sobotu 22. března na Litoměřický hrozen. A nakonec Jarní košt vín mají přichystaný na sobotu 29. března na zámku Pátek nedaleko Loun. Na degustaci budete moci ochutnat víno od vinařů z Podkrušnohoří, Českého Středohoří, od Nechranické přehrady, z Chrámců, z Loun, nebo ze svahu Košťálova.

Ve dnech 27. – 29. března 2025 se v jihočeském Táboře v hotelu Palcát uskuteční již tradiční mezinárodní přehlídka pivovarů v podobě Pivních slavností. Nabídka pivovarů bude opravdu široká a nebude chybět ani pohodová hudba.
Slavnosti mandloní a vína 2026

20. 3.22. 3.
Slavnosti mandloní a vína 2026

Přijeďte se podívat do Hustopečí 21.– 23. 3. 2025, jak kvete největší mandloňový sad ve střední Evropě! Samozřejmostí je také bohatý kulturní program, gurmánské mandlové speciality na náměstí, otevřené sklepy a krásný výhled z Mandloňové rozhledny.

Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

23. 5.
Staňte se znalcem šumivých vín v Bohemia Sektu

Pro milovníky šumivých vín jsme připravili jedinečnou prohlídku našich sklepů zakončenou degustací sektů, které jsou vyrobeny tradiční metodou kvašením v láhvi. Právě díky této metodě vzniká i pravé champagne a je tedy nazývána jako metoda „šampaňská“.

Další aktuality

Gastroakce i pivní a vinařské slavnosti, které si nenechat v květnu ujít

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
15. květen 2025 12:00
Gurmánská turistika

Tradice: svátky vína, piva a koktejlů aneb kdy a s čím můžete připíjet a slavit

K pořádné oslavě patří přípitky a cinkající skleničky. Na Kudy z nudy slavíme leccos – připomínáme vám mezinárodní dny přátelství, polibků, hadů, slonů, psů, koček, i archeologie, dosud jsme se ale vyhýbali tomu, co je v těch cinkajících skleničkách. Ano, přichází čas pro oslavy vína, piva a dalších rozmanitých druhů alkoholu. Víte, že třeba 13. května slavíme Světový den koktejlů? Tak na zdraví!
11. květen 2025 7:36
Gurmánská turistika

10 tipů na svatební hostinu v restauracích CzechSpecials

Letní měsíce jsou dnes časem svateb, i když to tak dříve nebývalo. V době letních prací na polích, a hlavně v době žní, se svatby většinou nestrojily. Nejvíce svateb bylo vždy na jaře, to se po dlouhé zimě většinou vdávat dívky musely, a na podzim. Ty na podzim bývaly nejbohatší, protože ještě byly zásoby jídla, drůběž i prasátka měly tu správnou váhu. Zatímco v minulosti se konaly svatby pouze doma, dnes pro svatební veselí hledají vhodná místa a restaurace. I naše certifikované restaurace CzechSpecials mají co nabídnout. Přijměte, proto prosím tuto naši pozvánku do některých z nich.
3. květen 2025 7:26
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: filmy a seriály, kde hraje hlavní roli chmel a pivo

České pivo má světě zvuk a má své pevné místo nejenom v národní gastronomii, ale i v kultuře. Spočítat filmy a seriály, v nichž se pivo objevilo třeba jen jako rekvizita v pozadí, na Kudy z nudy sice nedokážeme, ale připomeneme vám ty nejznámější. Seznamte se v sérii Česko ve filmu s nejznámějšími scénami, postavami a hláškami, v nichž zlatavý mok hraje hlavní roli.
2. květen 2025 12:45
Gurmánská turistika

Česko ve filmu: slavná jídla z českých filmů, filmové restaurace a hospody

Rádi cestujete po stopách českých filmů? Tentokrát se podíváme na filmové legendy jinak, a to od prostřených stolů. Nabídneme vám několik nezapomenutelných filmových dobrot: vypravte se s námi například do Kerska na Slavnosti sněženek a na kančí se šípkovou a se zelím, na knedlíky a noky (z filmu Pelíšky jistě víte, jaký je mezi nimi rozdíl) do restaurace Nok Nok anebo na tradiční české pivo.
1. květen 2025 17:03
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kam můžete pozvat svoji maminku a oslavit s ní Svátek matek

Svátek matek, je dnem, kdy bychom měli prokázat úctu a lásku svým maminkám. V České republice připadá Den matek vždy na druhou květnovou neděli. Je skvělou příležitostí, kdy můžeme mamince poděkovat za vše, co pro nás v životě udělala a pozvat ji na výlet zakončený dobrým obědem v některé z certifikovaných restaurací CzechSpecials.
27. duben 2025 11:36
Gurmánská turistika

10 tipů na skvělá jídla z grilu v restauracích CzechSpecials

Jídla z grilu se těší velké oblibě, zejména v letní sezoně. Grilování probíhá nejen na zahrádkách u domů, ale také v restauracích, kde šéfkuchaři nabízejí svým zákazníkům nejen nádherně propečená masa, ale i zeleninu, sýry či ovoce. A takové pochoutky najdete i v restauracích CzechSpecials. Tak neváhejte a navštivte při svých cestách po Česku některou z nich!
25. duben 2025 16:02
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Sezona českého chřestu, krále jarní zeleniny, je v plném proudu! Tato delikatesní zelenina, která svou jemnou a okouzlující chutí dokáže vaše gastronomické výtvory pozdvihnout do nebeských výšin, je velice zdravá. Je bohatým zdrojem vitamínu C, E, skupiny vitamínů B, kyseliny listové, z minerálů hlavně draslíku a zinku a má i vysoký obsah vlákniny. Již od antiky se užívá jako přírodní afrodiziakum. Pěstování chřestu má v Česku dlouholetou tradici a málokdo ví, že český chřest je ve světě vyhlášený pro svou vysokou kvalitu.
25. duben 2025 6:10
Gurmánská turistika