Úvod > Aktuality > Ochutnejte tradiční krkonošské pokrmy
Krkonošské kyselo
"> Krkonošské kyselo "> Borůvkové knedlíky "> Houbový kuba "> sejkory
Gurmánská turistika

Ochutnejte tradiční krkonošské pokrmy

  • Vydáno24. června 2021
Kyselo, kucmoch, sejkory, houbový kuba nebo zelníky… to jsou tradiční pokrmy Krkonoš. Hospodyňky si ve zdejším kraji musely vystačit se skromnými potravinami, jako je zelí, brambory, houby, čerstvé bylinky a luštěniny. Jestliže se chystáte do našich nejvyšších hor na výlet nebo dovolenou, určitě nějaký ten tradiční pokrm vyzkoušejte. Budete překvapeni, jak nápaditě uměli naši předci zpracovat to málo, co v Krkonoších vyrostlo na poli nebo v lese. Kam se za krajovými specialitami vypravit vám poradí Kudy z nudy.
kyseloZkuste si doma udělat krkonošské kyselo, recept není nikterak složitý. Jak moc bylo rozšířené, napovídá úsloví, že s kyselem se vstávalo a s kyselem se šlo spát. Na tuto vydatnou polévku budete potřebovat 120 g chlebového kvásku, 40 g másla nebo sádla, hrst sušených hub, 300 g brambor, 1 středně velká cibule, 900 ml vody, 200 ml mléka, 2–4 vejce, sůl a kmín.
 
Chlebový kvásek zředíme malým množstvím vlažné vody a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Houby s kmínem vložíme do hrnce, přidáme oloupané, omyté a na kostičky nakrájené brambory. Přilijeme vodu, osolíme a uvaříme doměkka. Poté přidáme vykynutý kvásek a povaříme. Na másle nebo sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Nachystáme si řídká míchaná vajíčka nebo ještě lépe ztracená vejce, která servírujeme přímo do talířů nebo je vložíme do polévky.

V některých částech Krkonoš se jí kyselo s brambory na loupačku, jinde se brambory vaří zvlášť – nakrájejí se na kostičky a přidají do polévky.
Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš

Horský hotel Štumpovka – Dvoračky na hřebenech Krkonoš

Horský hotel Štumpovka v Krkonoších leží v nadmořské výšce 1.140 m n.m. mezi Lysou horou a horou Kotel na křižovatce turistických cest Dvoračky – Rokytnice nad Jizerou, Studenov, Harrachov, Mísečky, Špindlerův Mlýn, Rezek.

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších

Chalupa Na Rozcestí u Liščího hřebenu v Krkonoších

Chalupa Na Rozcestí je jednou z legendárních krkonošských bud. Nachází se skutečně na rozcestí cest na hlavním hřebenu Krkonoš. Od boudy se dá dojít na Sněžku, do Pece, Špindlu nebo na Strážné (Vrchlabí).

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou

Za borůvkovými pochoutkami a ovečkami do Pece pod Sněžkou

Hledáte-li klid a pohodu bez stresu, Chata Borůvka je idealním místem pro vaši relaxaci s nezapomenutelným výhledem. Kdo si chce odpočinout od civilizace, není nic lepšího. Restaurace s celodenním provozem je zaměřená na tradiční českou kuchyni a krkonošské speciality.

Vysocké zelí

Vysocké zelí

Vysoké nad Jizerou a jeho okolí je už drsným horským krajem. Přesto právě tady roste jedno z nejlepších zelí, o kterém existují už 350 let staré záznamy.

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Pumprnikl – perník z Krkonoš

Perník vyrobený podle upraveného receptu na krkonošský perník z 18. století. Jedná se o slepovaný kulatý perník (jedlý suvenýr z Krkonoš) ve tvaru “bonbonu”. Do těsta se přidává podle upraveného receptu šípkový karamel a žaludová a rakytníková mouka.

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezce, která spojuje čtyři minipivovary umístěné na samých vrcholcích České republiky.

Horský hotel Kubát na Benecku

Horský hotel Kubát na Benecku

Hosrký hotel Kubát leží v nadmořské výšce 880 m.n.m. na nejvyšším bodě silnice mezi Vrchlabím a Jilemnicí, s panoramatickým výhledem na podhůří Krkonoš a Jizerské hory. Překvapí vás rodinnou atmosférou a chutnou domácí kuchyní.

Pension Hoffmanova bouda v Jánských Lázních

Pension Hoffmanova bouda v Jánských Lázních

Pension Hoffmanova bouda z konce 19. století se nachází v klidném prostředí Jánských Lázní.

Martinova bouda v Krkonoších

Martinova bouda v Krkonoších

Horská chata Martinovka se nachází na hraničním hřebeni Krkonoš v nadmořské výšce 1288 metrů a řadí se tak mezi horské chaty položené v nejdrsnějších a nejvyšších lokalitách našeho nejvyššího pohoří.

Le Petit Gourmand – Restaurace Špindlerův Mlýn

Le Petit Gourmand – Restaurace Špindlerův Mlýn

Téměř domácí atmosférou vás překvapí útulná restaurace s 20ti místy u stolu a salónkem s krbem až pro 10 osob. Intimní prostředí je vhodné pro romantické posezení s nevšedními kulinářskými zážitky, rovněž tak pro firemní jednání, nebo setkáni s obchodními partnery.

Pension Horské Zátiší Horní Mísečky

Pension Horské Zátiší Horní Mísečky

Horský rodinný pension ležící přímo na Horních Mísečkách v Krkonoších v krásné přírodě vás zve v zimních měsících na lyžování a v letních měsících na pěší turistiku. Pension nabízí příjemné ubytování s možností polopenze nebo plné penzi. Pokoje mají vlastní sociální zařízení.

Špindlerovská Hospoda ve Špindlerově Mlýně

Špindlerovská Hospoda ve Špindlerově Mlýně

Špindlerovská hospoda byla založena v roce 1905. Jedná se o původní budovu Špindlerova Mlýna, která dala jméno tomuto městu. Nachází se přímo v centru města Špindlerův Mlýn, v Krkonošském národním parku.

Další aktuality

23.9.
2021
Africké a lví safari ve Dvoře Králové končí letní sezonu

Africké a lví safari ve Dvoře Králové končí letní sezonu

Krkonoše a Podkrkonoší | Zážitky
16.9.
2021
Krkonošské cyklobusy jsou v provozu až do konce září

Krkonošské cyklobusy jsou v provozu až do konce září

Krkonoše a Podkrkonoší | Letní sporty
9.9.
2021
Kuks bude v sobotu patřít vínu

Kuks bude v sobotu patřít vínu

Krkonoše a Podkrkonoší | Gurmánská turistika