Valašsko, to je romantický kraj s přírodou, která vám nejprve vezme dech svou krásou, a pak vám vrátí potřebný klid. Také je to ale kraj slivovice, kyselice, frgálů, poškrabků a dalších krajových specialit. Resort Valachy ve Velkých Karlovicích pořádá pro milovníky pečení a krajových specialit už několik let pravidelné kurzy pečení frgálů. Mimo to se můžete přihlásit i na kurz pečení pizzy. Kurzy probíhají od května do konce srpna a je třeba zamluvit si je předem.
Zlínský kraj | Gurmánská turistika
Olomoucké tvarůžky: slyšel o nich každý, ale zdaleka ne každý je ochutnal. Jedinečnou možnost máte právě teď, protože pochoutka se specifickou chutí a vůní hraje hlavní roli na Olomouckém tvarůžkovém festivalu. Na Horním a Dolním náměstí v Olomouci se koná o víkendu 13. a 14. dubna 2024. Oba dny doprovodí festival hudební hvězdy. Na pódiu Horního náměstí se vystřídají Petr Bende, Rock & Roll Band Marcela Woodmana a olomoucká formace Tak co? A chybět nebude ani tradiční vystoupení folklorních souborů. Dolní náměstí bude patřit nejen koncertům, ale také nejmenším návštěvníkům. Chystají divadelní představení, koncert základních uměleckých škol, klauniáda či fireshow. Pro děti budou nově připravené i dílny Vlastivědného muzea Olomouc.
Olomoucký kraj | Gurmánská turistika
Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika
Romantici sází růže, správní chlapi oskoruše! To je motto již 20. ročníku Slavnosti oskeruší, která proběhne v sobotu 6. dubna 2024 tradičně v sále obecního domu ve Tvarožné Lhotě. Těšit se můžete na oskoruši v tekutém i pevném skupenství a samozřejmě také cimbálovou muziku! Dozvíte se, co je dřínka, moruše, mišpule, jak šmakuje Karpatský verbuň, Vojšická duha nebo Oskorušový sen.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Také milujete čokoládu i marcipán a mohli byste je mlsat nekonečně dlouho a ve všech podobách? Tak se s portálem Kudy z nudy pojďte podívat tam, kde se dá s čokoládou hrát. Zastavíme se v čokoládových dílnách, muzeích a expozicích. Můžete si vybrat, zda se budete jen dívat, nebo si sami vytvoříte sladké mlsání. Stačí si vybrat.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika
Tradiční česká a moravská jídla včetně moučníků bývají leckdy oříškem i pro zkušené kuchařky (a kuchaře). Naučte se připravovat chutné polévky, vynikající hlavní chody a lahodné dezerty jako opravdoví profesionálové. Z tipů portálu Kudy z nudy na nejrůznější kurzy si určitě vyberete – přihlásíte se na výrobu frgálů, přípravu svíčkové podle M. D. Rettigové anebo se naučíte vařit pivo?
Praha | Gurmánská turistika
Pochopitelně, že česká kuchyně není jenom knedlík, zelí a vepřové na desítky způsobů, ale i správně udělaný hovězí guláš, zvěřina, kachýnka, a co teprve svíčková! Také se vám sbíhají sliny? Aby ne. Česká kuchyně sice nepatří mezi ty lehké, ale chuťově si rozhodně nemáme nač stěžovat. Takže se nechte pozvat na místa, kde se zaručeně dobře najíte. A kde si objednáte také dobré české pivo… Dobrou chuť!
Gurmánská turistika
První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 29. března 2024 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
Gurmánská turistika
O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.
Gurmánská turistika
Také rádi barvíte na Velikonoce vajíčka? Zkuste to letos jinak – pomocí přírodních zdrojů, které znávaly i naše prababičky. Nemusíte se bát, že vaše vajíčka budou mít nevýrazné barvy, s přírodními zdroji lze dosáhnout široké palety pestrých odstínů! A když nakonec vajíčka vyleštíte kouskem slaniny, budou se navíc krásně lesknout. A co budete potřebovat? Stačí si připravit běžně dostupné suroviny, například červené zelí, cibuli, kurkumu nebo víno.
Gurmánská turistika
Velikonoční svátky ve starobylém Mikulově přinášejí bohaté oslavy a město také otevírá novou turistickou sezónu. Návštěvníky čeká velikonoční jarmark, ochutnávky vín, komentované procházky městem, koncerty různých hudebních žánrů a bohatý kulturní program pro celou rodinu.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika
Ve Valticích si užijte veselé Velikonoce na zámku. Každý den (od pátku 29. března do pondělí 1. dubna 2024) budou v zámeckém areálu vystaveny obří kraslice z dílny žáků valtické základní školy. Kromě klasických prohlídek můžete ve Valticích zavítat i do otevřených sklepů a v předzámčí bude od pátku do neděle jarmark s tradičním zbožím a gastronomickými pochoutkami.
Jihomoravský kraj | Gurmánská turistika