ÚvodAktuality

Aktuality Celá ČR

Pro ty z vás, kteří se nechtějí pouštět do žádných experimentů je tu naše tradiční česká kuchyně a regionální produkty. Ve vybraných restauracích si pochutnáte na šťavnaté pečínce, domácích knedlících, rajské omáčce nebo svíčkové na smetaně. Chybět nebude ani do zlatova osmažený vepřový řízek s bramborovým salátem, kapr na modro nebo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Užijte si česnekové slavnosti v Rosicích u Brna, borůvkové hody v Malé Morávce nebo tradiční znojemské okurkobraní. Česká kuchyně a regionální produkty v kombinaci s vychlazeným pivem jsou lákadlem také pro zahraniční turisty. Aktuální tipy na nejzajímavější restaurace najdete na našem portálu.

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.
27. leden 2025 12:30
Gurmánská turistika

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Škaredou středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
25. leden 2025 9:42
Gurmánská turistika

Tradice: švestkové knedlíky, buřty s cibulí a voda z Islandu aneb oblíbená jídla našich prezidentů

I hlavy státu jsou jen lidé a mají své chutě. Co se servírovalo na Pražském hradě a v Lánech a jaká jídla si oblíbili naši prezidenti? Kdo měl rád obyčejné prosté jídlo a kdo si naopak potrpěl na exotiku? Vydejte se s námi po stopách prezidentských chutí a upečte si také originální dort President podle receptu renomované české kuchařky!
25. leden 2025 9:24
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Máte v oblibě tvarůžky? Pokud ano, udělejte si voňavý a chutný výlet

Vše o historii a výrobě unikátního sýra – Olomouckých tvarůžků se návštěvníci dozví při návštěvě Muzea Olomouckých tvarůžků v Lošticích, současně mohou vyzkoušet trenažér na šlapání tvarohu nohama a jak se ručně klapaly tvarůžky v dřevěných formách. Nakoupit si slanou delikatesu je možné celoročně v podnikové prodejně v Lošticích. Pozornosti by neměla uniknout unikátní Tvarůžková cukrárna, která nabízí netypické slané tvarůžkové dezerty a v sousedním tvarůžkovém bistru jsou v nabídce například tvarůžkové burgry a tataráčky. A k mání je v létě i unikátní tvarůžková zmrzlina v Kavárně u Lišky Bystroušky. Víte, že na 19. ledna připadá Světový den tvarohu?
17. leden 2025 7:11
Gurmánská turistika, Olomoucký kraj

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika

Farmářská tržiště Náplavka a Kubáň pomalu zahajují novou sezónu

Prvním pražským farmářským trhem pod širým nebem, který v letošním roce přivítal zákazníky, byl Heřmaňák, ten je otevřen pravidelně každou sobotu na Řezáčově náměstí v Praze 7. V sobotu 1. února se k němu přidají hned dva další – farmářský trh Náplavka v Praze 2 a farmářský trh Kubáň v Praze 10.
13. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika, Praha

Sezóna farmářských trhů startuje: První v Česku otevře Heřmaňák v Praze 7!

První částečně bezobalový farmářský trh v Česku vstupuje do další sezóny. První návštěvníky přivítá už v sobotu 18. ledna 2025. Heřmaňák pravidelně každou sobotu navštěvuje na Řezáčově náměstí v Praze 7 zhruba tisícovka zákazníků. Do vlastního obalu – do sáčků, krabiček nebo lahví, tu mohou nakoupit většinu sortimentu.
13. leden 2025 10:49
Gurmánská turistika, Praha

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 18. ledna 2025 pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 22. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
12. leden 2025 11:56
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj