
Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje
prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od
Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno
každý den od 7 do 17 hodin. Pěstitelé v Hostíně jsou v Česku jediní, kteří se věnují chřestu ve velkém. Do pěstování se další zelináři nepouštějí především kvůli náročnosti, protože
sazenice rostou asi tři roky a při sklizni
vyžadují vysoký podíl šetrné ruční práce. Chřestová pole v okolí Hostína, kde je vhodná písčitá půda, zabírají přibližně 150 hektarů. V sezoně, která trvá
do konce června, na nich pracuje až několik set lidí, kteří chřest sbírají ručně. Většina hostínské produkce se prodá v tuzemsku, vyváží se také do Německa, Nizozemska, ale i třeba do Arabských Emirátů.

Zpočátku bude farma nabízet
bílý chřest pěstovaný bez přístupu světla, zhruba
od poloviny května rozšíří nabídku o
zelený chřest, který dorůstá na světle, tedy na rozdíl od bílého u něj probíhá fotosyntéza a obsahuje zelené barvivo chlorofyl. Novinkou od loňského roku
je speciální vyšlechtěná
odrůda fialového chřestu, která má delikátní chuť.