ÚvodAktualityBizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!
Gurmánská turistika

Bizarní pochutnání po česku aneb nevoní to, nevypadá to dobře, ale chutná nám to!

  • 13. ledna 2022
Hned v úvodu varujeme: tenhle článek není korektní! Ani nemůže být, protože nad stejným jídlem se jedni olizují až za ušima, zatímco druhým se zvedá žaludek. Které jsou největší bizarnosti české kuchyně? Co vyvolává největší nevoli a znechucení? A která jídla z našich jídelníčků jednou provždy vyřadily školní jídelny? Čtěte, bavte se a ochutnávejte – možná vám náš výběr otevře zcela nové gastronomické obzory i hloubky.
Patříte k divákům seriálu Bizarní jídla na Prima ZOOM, v němž se šéfkuchař a spisovatel Andrew Zimmern s otevřenou myslí, silným žaludkem a zdravou chutí k jídlu vydává na poznávací cestu kolem světa? Pak jste už možná viděli ledacos, protože Andrew během cestování dospěl k názoru, že nejlepší způsob k pochopení kultury každé země je ochutnávka tradičních jídel místních obyvatel. O bizarní jídla není ve světě nouze, než vám ale v závěru článku představíme pár skutečně luxusních světových lahůdek, vydejme se na toulky domácí kuchyní.
 

Zabijačka aneb bizarní pochutnání po Česku

Když si mezi svými známými uděláte minianketu neoblíbených jídel, určitě se v odpovědích záhy objeví zabijačka. Fenomén tradiční venkovské kultury a oblíbenou součást jarmarků, adventních trhů, masopustních zábav a festivalů známe z obrázků Josefa Lady nebo povídky Jak jsme chovali užitečné zvíře od Šimka & Grossmanna, při pohledu na skutečnou zabijačku ale kdekoho přejde humor a vepřové maso už nikdy nevezme do pusy. Pro někoho jsou jídla jako mozeček s vejci, ovar, krvavá tlačenka nebo sulc zkrátka nepoživatelná, jiní se po nich můžou utlouct. Dodejme však, že se při zabíjačce připravují dobroty, které tak strašnou reputaci nemají, namátkou zabijačkový guláš, jitrnice, klobásy, škvarky nebo paštiky.
 

Vnitřnosti, jazyky, oháňky a býčí žlázy

Příprava zabíjačkových delikates se neobejde bez vnitřností, ať už jde o vaření zabíjačkové polévky zvané prdelačka, huspeniny nebo sekané. Do stejné skupiny patří játrové knedlíčky, plíčky na smetaně, ledvinky, srdce, tatarský biftek, jazyk, lhostejno zda vepřový nebo hovězí. Vnitřnosti a syrové maso obvykle následují ve výčtu bizarních jídel hned za zabijačkou, občas někdo udělí milost játrům.

Staří i současní mistři šéfkuchaři by s tím nesouhlasili: při přípravě jídla se zbytečně nevyhazují žádné zbytky. Zastánkyní filozofie „zero waste“ je i Vítězslava Bajčanová, šéfkuchařka pražské restaurace Bílá kráva. K dokonalosti dovedla například hovězí oháňku. „Oháňka je to úplně nejvýraznější maso z celého býka, někdy je vnímáno trochu hanlivě, proto ho doplňuji naopak tím nejlepším, a to je biftek z hovězí svíčkové a k tomu domácí bramborovo‑dýňovou kroketu,“ říká Bajčanová.

Také smažené býčí žlázy vypadají lahodně, dokud nevíte, co je uvnitř. Býčí varlata se obvykle rozříznou na dvě poloviny, stáhne se z nich kůže, a pak se smaží. Kovbojové na Divokém západě věřili, že tohle jídlo na ně přenese býčí sílu a pak budou mnohem mužnější. Realita je ale jiná: spermie a testosteron se odbourají ještě předtím, než dorazí do krve, a jde jen o proteinovou bombu.
 

Tvarůžky aneb proč jet nebo nejet do Loštic

Přesun ze světa masa, vnitřností a zabijaček k bezpečnějšímu mléku zní lákavě jen do chvíle, dokud někdo nepřipomene tvarůžky, další hit tuzemských bizarních pochoutek. O dobrotě se specifickou chutí a vůní / zápachem (nehodící se škrtněte) slyšel každý, ale zdaleka ne každý je ochutnal. Na Hané se podomácku vyrábějí dlouhá staletí, v roce 1876 v Lošticích zahájil výrobu ve velkém Josef Wessels se synem Aloisem. Podnik A. W. existuje dodnes, v Lošticích můžete navštívit muzeum tvarůžků s podnikovou prodejnou. Kromě toho z tvarůžků připravují jídla také místní restaurace a kousek od náměstí je Tvarůžková cukrárna, která nabízí slané dobroty upravené do podoby všeobecně známých zákusků, ale také burgerů či tataráků. A protože fantazie nezná mezí, můžete si dát i tvarůžkovou zmrzlinu nebo pivo.

Pokud tvarůžky fakt nemusíte a zvedá se vám žaludek jen z pouhé představy, alespoň víte, kterému městu se na cestách vyhnout.
 

Trpké dědictví školních jídelen

Vzpomeňte si na základní nebo střední školu a to, co se jedlo ve školní jídelně. Každý z nás nepochybně ví o jídlech, která by v dospělosti pozřel zřejmě jen pod pohrůžkou smrti. Mezi nejčastější nejedlé hity patří mléková, rajská nebo dršťková polévka, z hlavních jídel pak čočka a fazole, krupicová, hrachová, ovesná nebo rýžová kaše, koprová a křenová omáčka, lečo, houby, růžičková kapusta, dušená mrkev, cokoliv s cuketou a obecně jakákoliv rozvařená zelenina či špenát. Nepěknou pověst mají i sladká jídla jako rýžový nákyp, žemlovka aneb zemlbába, čaj s mlékem nebo teplé mléko se škraloupem. Anebo škraloup na čemkoliv – a je jedno, jestli mu budete říkat svršek, kůže, kůža, škára, baran, blana, škrábek, čáp, otápek, škarloup nebo škraloup: prostě je to něco, co nechutná (skoro) nikomu.

A překvapení? Když po letech dáte nějakému pokrmu šanci a s láskou (a z poctivých surovin) jej připravíte ve vlastní kuchyni, zjistíte, že to nemusí být taková hrůza. Pro jistotu ale počítejte s tím, že vaše rodina na to může mít jiný názor.
 

Ochutnáváme svět aneb červi, šneci a jiné potvory

Když se tuzemské restaurace a kuchaři rozhlédli po světě a obohatili české stoly o mořské plody, suši, hmyz a šneky, kdekomu tím udělali radost. Kdekomu ale ne: jde o jídla, která spolehlivě rozdělují společnost. I když pro šneky označení za novinku tak docela neplatí, dřív bývali tradiční součástí postního období. Obvykle smažení či dušení s česnekem na másle, později pečení v ulitách s bylinkovým máslem, nebo na pražský způsob jako součást jemné žemlové nádivky. A mimochodem, i hmyz najdete tam, kde byste to zřejmě nečekali: třeba na oblíbeném Mechovém dortubrněnské cukrárny Sorry, pečeme jinak. Co chcete, prostě cukrářka Šárka Divácká peče jinak.

Ostražitost se vyplatí i u krajových specialit. Například Pavlišovský řízek, pojmenovaný podle vesnice Pavlišov nedaleko Náchoda, sice je klasický smažený řízek, ale servírovaný s houskovým knedlíkem a kyselým zelím. Na jídelních lístcích ho najdete také pod názvem Pavlišovák, v okolí Úpice jako Úpický řízek a na Opavsku jako Kateřinský řízek. Inu, jiný kraj, jiný mrav.
 

Starodávné dobroty a černý kuba

Jednoduchá jídla našich předků a laskominy z prastarých kuchařek si rozhodně ohrnutý nos nezaslouží: lidé dlouho vařili jen z toho, co si dokázali vypěstovat a co bylo v dané sezóně dispozici. Stará jídla jsou možná nezvyklá svým složením, ale lákají k experimentování. Například jihočeské adventní jídlo, které se rozšířilo po celých Čechách a někde se stalo tradičním jídlem na Štědrý den, byl černý kuba, hubník nebo také houbovník. Proč černý kuba? Protože se k jeho přípravě používal druh tmavé houby zvané stroček trubkovitý, kterému se lidově říká Kuba nebo Kubíček. Houby se v létě nasbíraly a nasušily, k nim se přidaly kroupy, česnek a cibule, sádlo jako zdroj kvalitního tuku a potřebné energie, majoránka na trávení a celý pokrm se zapekl v troubě. Dnes kuba zažívá renesanci a opět si razí cestu na vánoční stoly – třeba do domácností, kde nemají rádi rybí polévku, rybu v aspiku anebo kapry na jakýkoliv způsob a zastávají názor, že nejlepší ryba je řízek.
 

Bizarní jídla ze světa

Oklikou se vraťme k Andrew Zimmernovi s jeho otevřenou myslí a silným žaludkem. Ten potřebuje, protože při svých toulkách po světě ochutnává například jehněčí oči, uvařená kravská kopyta, usmažené cvrčky, kaši ze šneků nebo čumák losa v rosolu. Do výběru nejbizarnějších jídel světa (v nichž jsme beztak z ohleduplnosti vynechali například kravskou moč, netopýry nebo psí maso) zařadili autoři seriálu následující delikatesy:
  • Sýr s výkaly Casu Marzu ze Sardinie je typ ovčího sýra, který zraje tak dlouho, až se v něm objeví larvy mouchy sýrorodky. Jejich výkaly napomáhají fermentaci sýru, a díky nim je také tato dobrota velmi měkká a krémová, avšak zůstanou v něm už navždy. Nebo alespoň do doby, než sýr sníte. Na Sardinii se jedná o národní pochoutku, v jiných zemích je však její prodej z hygienických důvodů zakázán.
  • Polévka z čerstvé kachní krve dochucená zeleninou a burskými oříšky je specialita z Vietnamu. Specialitu s názvem „Tiet Canh“ si leckdy můžete objednat i v asijských restauracích v Evropě.
  • Obyvatelé Aljašky jsou drsní podobně jako jejich domovina a z uloveného zvířete nevyhodí ani kousek. Například hlavy se jedí se vším všudy včetně očí a jazyku. Za velkou pochoutku je považován losí nos: nasekané kousky masa se podusí s cibulí, česnekem a kořením, povaří ve vývaru a poté se přidá želatina a hmota se nechá ztuhnout. Výsledek připomíná zabijačkovou tlačenku.
  • Populární položkou na seznamu evropských nechutností je skotský národní pokrm zvaný Haggis, telecí žaludek plněný vnitřnostmi. Pro jeho chuť je důležitý správný poměr jater, srdce a plic. Naplněný žaludek se uvaří a lahůdka se může servírovat.
  • Legendou mezi rybami je čtverzubec aneb Fugu – ryba, která vás při špatné přípravě může i zabít. Fugu totiž obsahuje vysoké množství jedu tetrodotoxinu, na který neexistuje žádný protijed. Připravovat rybu fugu smí jen velmi zkušení a speciálně vyškolení kuchaři.
  • Jen pro otrlé strávníky je určený islandský Hákarl, fermentované kousky žraloka. Maso se naporcuje, uloží do suché písčité jámy, překryje těžkými kameny a pak se několik týdnů nechá napospas přírodě. Maso se pak ještě několik měsíců vysouší a teprve poté servíruje. K jeho konzumaci je nezbytný velký kus odvahy a lásky k Islandu.
  • Podobně na tom je filipínská pochoutka Balut, vejce s téměř vyvinutým embryem kachny či kuřete. Povaří se ve vodě a napůl uvařený zárodek se jí rovnou ze skořápky. Kromě Filipín je tradiční součástí street food nabídky také v Koreji nebo ve Vietnamu.
  • V seznamech strašidelných jídel objevíte také tropické ovoce jménem durian. Přezdívá se mu král ovoce, plod pokrytý silnou slupkou s trny může vážit až tři kilogramy. Dužina má lahodnou sladkou chuť, ale i když je slupka neporušená, durian vydává intenzivní zápach. Lidé ho přirovnávají k pachu shnilých vajec, mrtvého zvířete nebo veřejných záchodků. Právě kvůli smradu jej turisté nesmí nosit do hotelů nebo letadel. Vědci ovšem vyšlechtili druh, který vůbec nezapáchá, takže durian možná o svou páchnoucí pověst časem přijde.
Otevřené sklepy Bavory

30. 8.
Otevřené sklepy Bavory

8. ročník festivalu otevřených sklepů v Bavorech.

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

28. 2.1. 3.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2026

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 28. 2. až 1. 3. 2026, aby tu během 12. ročníku Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Festival minipivovarů Slunce ve skle 2025 v Plzni

18. 9.20. 9.
Festival minipivovarů Slunce ve skle 2025 v Plzni

Festival minipivovarů na nádvoří pivovaru Purkmistr přiláká 18. – 20. září 2025 na selskou náves v plzeňských Černicích několik desítek minipivovarů především z Čech.

Slavnosti česneku na zámku Buchlovice 2025

26. 7.
Slavnosti česneku na zámku Buchlovice 2025

Netradiční festival v duchu hesla "Česnek je hrdost a pýcha" proběhne v Buchlovicích na konci července. Můžete zde ochutnat česnekový koláč, zúčastnit se soutěže "čichačů", nebo pletení česnekových copů.

Borůvkové hody pod Pradědem 2025 – tradiční akce nejen v Malé Morávce

16. 8.17. 8.
Borůvkové hody pod Pradědem 2025 – tradiční akce nejen v Malé Morávce

O třetím srpnovém víkendu proběhne již 24. ročník oblíbených borůvkových hodů v Malé Morávce a v Karlově pod Pradědem.

Burgerfest Praha 2025

5. 9.7. 9.
Burgerfest Praha 2025

Svátek amerických burgerů. Letošní 14. ročník se uskuteční v holešovickém Port7.

Další aktuality

Věda a historie není nuda: řeznictví a uzenářství, muzea, restaurace a slavnosti masa

Voní to kouřem, pepřem a poctivým řemeslem. Ať už milujete jitrnice, taliány, nebo pršut, česká řeznictví mají co nabídnout. Vydejte se s námi na portálu Kudy z nudy po stopách mistrů řezníků – od šťavnatých specialit přes skvělé restaurace až po muzea plná historie a příběhů.
10. červenec 2025 9:48
Gurmánská turistika

Letní gastrofestivaly: pochutnejte si na tradičních i netradičních dobrotách

Léto přichází a s ním i oblíbené akce pro milovníky dobrého jídla. Letos budou mít všichni gurmáni mnoho příležitostí, jak potěšit své chuťové buňky – nejrůznější gastrofestivaly totiž lákají na rozmanité lahůdky, například na nejrůznější zmrzliny, pochoutky ze sezónního ovoce, francouzské pochutiny, ochutnávky vín i mix světových kuchyní na street food festivalech. Užijte si léto plné chutí!
5. červenec 2025 11:08
Gurmánská turistika

Kam na ovocné knedlíky? Vyberte si: léto patří ovocným knedlíkům!

My Češi, malí i velcí, sladké ovocné knedlíky milujeme, dokonce se pořádají soutěže v jejich pojídání, které jsou velmi oblíbené. Dosud nebyl překonán rekord z roku 2018, kdy pan Radim Dvořáček spořádal ve Vizovicích za hodinu neuvěřitelných 202 švestkových knedlíků! Známý Maxijedlík pan Jaroslav Němec jich zase zvládne 30 za tři minuty. Za historií tohoto pokrmu, osvědčenými recepty i tipy na místa, kde skvělé knedlíky ochutnat, se vydejte s Kudy z nudy.
23. červen 2025 16:30
Gurmánská turistika

Tipy na jahodový zážitek v podnicích CzechSpecials

Jahodová sezóna je v plném proudu a s ní přichází ten správný čas dopřát si sladké potěšení. Svou červenou barvou a sladkou chutí patří jahody mezi oblíbené ovoce letních dnů. Od předkrmů po dezerty, přijďte ochutnat jahodové speciality do kaváren, cukráren i restaurací, které jahody zahrnuly do svých menu.
20. červen 2025 12:37
Gurmánská turistika

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika