Cyklotrasa Ochutnej Moravu na kole je výzvou pro cyklisty i labužníky, vede krásnou venkovskou krajinou a k tomu nabízí zajímavé gurmánské zážitky. Na cyklostezce je připraveno 13 zastavení na 91 kilometrovém okruhu. Trasa je variabilní, záleží jen na vás, jak moc si ji chcete vychutnat.
Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky vyrobila jako první na světě tvarůžkovou zmrzlinu a její majitel si recept nechal patentovat.
Muzeum Olomouckých tvarůžků se v červnu 2014 přestěhovalo do nových prostor, které nabízejí řadu nových exponátů a širší pohled do dlouhé historie výroby. Najdete zde jedinečné doklady o výrobě tvarůžků, v každé místnosti lze načíst pomocí QR kódů základní informace o konkrétní expozici.
Město ležící v rovinách jižně od Šumperka a Mohelnice proslavily olomoucké tvarůžky, které se tu vyrábějí už několik staletí. Rychlostní silnice sice Loštice míjí, ale při cestách střední Moravou se vám vyplatí udělat si sem zajížďku, třeba kvůli tvarůžkům anebo kvůli památníku Adolfa Kašpara.
Na světě existuje pouze jeden automaty na tvarůžky. Najdete jej v Lošticích v Hotelu a restauraci U Coufalů. V nabídce jsou klasické tvary, jako věnečky a tyčinky, ale také krémové sýry a pomazánky.
Už jste ochutnali tvarůžkovou kremroli? A co Loštický koláček s povidly? Tvarůžková cukrárna nabízí netradiční zpracování Olomouckých tvarůžků, které nadchne nejen milovníky tohoto aromatického sýru. Toto jedinečné místo nesmíte v Lošticích vynechat.
V původních kamenných sklepích pod valenými klenbami vznikla nová sýrařská výroba. Jedinečné klimatické podmínky sklepů mají pozitivní vliv na zrání tvarglí. Tvoříme unikátní sýrárnu, kde díky vysokému podílu ruční práce, vznikají řemeslné tvargle
Má příspěvek časově omezenou dobu trvání?