ÚvodAktualityBylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku
Gurmánská turistika

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Poslechněte si audio verzi článku
Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň se ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Jaro plné symbolů

Po dlouhé zimě všichni vítáme jaro, a jak je v české kuchyni zvykem, to, co na jaře vyroste na zahradě ihned putuje do kuchyně a samozřejmě poté i na talíř. V brzkém jaru, kdy zároveň slavíme Velikonoce, jsou to hlavně bylinky. Například mladé kopřivy se sekají do velikonoční nádivky z housky, uzeného masa a vajec, která nechybí na žádném českém velikonočním stole. Co rodina, to jiný recept, ale spařené a nasekané kopřivy tam prostě vždy být musí!

Směs jarních bylinek se dává i do jarních polévek, které se většinou zjemňují kysanou smetanou, jednou z unikátních českých regionálních specialit je polévka ze šťovíku. Zdravou a velmi chutnou jarní polévkou je i jemný krém z medvědího česneku, petrželka a pažitka nesmí chybět ani ve vývarech, ať už jako koření nebo třeba v petrželovém kapání.

 

Šťovíková polévka (Brčálka)

šťovíková polévkaSuroviny:
3/4 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky/hrst šťovíkových listů
sůl
mletý pepř
muškátový květ
100 ml smetany
2 žemle, na kostičky nakrájené a opražené na suché pánvi

Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem. Dobře promícháme, asi 20 minut povaříme a potom přecedíme. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme. Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové listy. Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Podáváme s opraženou žemlí.
Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla Životní styl

Amálčina mydlárna – čistě přírodní rostlinná mýdla

Amálčina mydlárna je výrobna přírodních mýdel s dobovým obchůdkem s úžasnou atmosférou umístěná v areálu historického Dvora Krasíkova u Konstantinových Lázní. Jedná se o výrobnu rostlinných mýdel na přírodním základě bez použití syntetických barviv, vůní a konzervantů.

České značky: bylinné čaje, koření a bioprodukty Sonnentor

České značky: bylinné čaje, koření a bioprodukty Sonnentor

Společnost Sonnentor známe jako firmu, která vyrábí bylinné čaje, koření a další kvalitní bioprodukty. Zpracování voňavých surovin se věnuje už od roku 1992 a od roku 2012 láká návštěvníky do svého bylinkového království na zážitkové exkurze, prohlídky bylinných zahrad anebo posezení v kavárně a čajovně. Tím kouzelným místem jsou Čejkovice na Hodonínsku.

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích Zážitky

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Už jste někdy navštívili místo, kde roste radost? Co takhle podniknout výlet do Čejkovic na Hodonínsku, kde sídlí firma Sonnentor?

Farmářské trhy jsou zpět!

Farmářské trhy jsou zpět!

Po dlouhém zimním spánku se čeští farmáři vracejí zpátky na svá místa. V sobotu se s nimi potkáte na Náplavce u Vltavy, na Heřmaňáku v Holešovicích, na Kulaťáku v Dejvicích i na vinhoradském Jiřáku. Najdete tu všechny své oblíbené pochoutky i nové dodavatele a zboží.

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí Zážitky

Herbadent – kvalitní bylinné výrobky s tradicí

Kořeny Herbadentu sahají do předminulého století. Základ dnešních dentálních přípravků pochází z šedesátých let 20. století. A současné století věnujeme využití tohoto osvědčeného bylinného základu. Pro moderní péči o zdravá ústa.

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči Gurmánská turistika

Café Damián – bylinková kavárna v Žirči

Načerpejte síly v kavárně, která dává smysl. Café Damián probudí vaše smysly nejen výbornými zákusky a domácími sirupy Camellus. Navíc podpoříte zaměstnance chráněných dílen, kteří zde pracují.

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce Zážitky

Bylinkářství Herbata v Týnské uličce

Koření a byliny Herbata v Týnské uličce v Praze mají dlouhou tradici. Více než čtyřicet let se v něm prodávají nejen bylinky a koření, ale také mýdla, přírodní koupele a další léčivé produkty.

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu  Lázně a wellness

Šumavské bylinné lázně v Parkhotelu

Moderní nový lázeňský balneoprovoz ve zcela unikátním a jedinečném historickém interiéru v Kašperských Horách.

Bylinné lázničky – harmonie těla a duše v Komorní Lhotce Lázně a wellness

Bylinné lázničky – harmonie těla a duše v Komorní Lhotce

Bylinné lázničky se nachází na okraji obce ve svahu beskydské Goduly. Jejich poloha na okraji lesa jim zajišťuje dostatečný klid a současně dobrou dostupnost.

Další aktuality

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
18. červen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
18. červen 2024 4:34
Gurmánská turistika

Kam vyrazit na letní piknik v Česku?

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
29. květen 2024 14:00
Gurmánská turistika

Sud, mlýn i letadlo: tipy na nevšední výletní restaurace

Svíčková v Obřím Sudu, kynuté knedlíky na mlýně či kávička v letadle… i tak může vypadat příjemný výlet. Kudy z nudy vás dnes pozve do výletních restaurací, které mají kromě výborné kuchyně ještě něco navíc – nevšední exteriér, ikonickou sošku anebo třeba hraniční kámen. Ten může být historický anebo také z pohádky…
25. květen 2024 6:00
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
24. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na pivo

České pivo má mnohasetletou historii a tradice její výroby se dědí z generace na generaci. Prvním historickým dokladem souvisejícím přímo s výrobou piva je nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088. Nejprve byla výroba piva výsadou jednotlivců (např. měšťanů, šlechty), ve 14. století byly založeny cechy sladovníků a pivovarníků a výroba piva dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. Na Kudy z nudy pro vás máme 100 tipů, kam jít na dobré pivo a zároveň poznat i jeho histori.
23. květen 2024 11:00
Gurmánská turistika

Když jde huba rundem aneb pár neobvyklých gastrofestivalů na začátek léta 2024

Gastronomické festivaly jsou vždy vítaným osvěžením v kalendářích akcí, i když je jich opravdu velká spousta – a na rovinu, vybrat si mezi nimi je pořádně těžké. Svých festivalů se už dočkaly třeba polévky, saláty, uzené, chřest, okurky, ryby, káva, guláše nebo tvarůžky... Přesto (nebo možná právě proto) se dají najít festivaly neobvyklé, zvláštní a s delikatesami, které jste možná ještě nejedli. Na Kudy z nudy určitě najdete inspiraci, kde ochutnat něco neobvyklého.
16. květen 2024 15:00
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
14. květen 2024 19:59
Gurmánská turistika