Duben: Víno, tvarůžky a street food

V sobotu
8. dubna se ve
Valticích konají
Velikonoční otevřené sklepy ve vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás
degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek
Zámeckého sklepa A.D. 1430,
Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované
Vinařské stodoly vinařství
Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.

O víkendu
15. a 16. dubna, se koná
Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v
Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty
slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou
koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v
Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.
Sobota 22. dubna přinese Třetí ročník
Street Food Festivalu v
Neratovicích! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích
Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také
snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně
po celý květen. V
Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také
chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.

Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské
Ivančice. Každoročně se zde konají
Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na
19. až 21. května 2023. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu
Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku
Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou
Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na
Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout slavnou
Slovanskou epopej.
Tři tečky na závěr: exotické ovoce i recepty dle Dobromily Rettigové

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Na Apríla
1. dubna proběhne v Kostelci nad Černými lesy
Street Food Festival. Vybírat budete ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci,
africké menu, indonéské speciality, indický street food a další. V nabídce bude také
exotické ovoce. Potrpí si váš mlsný jazýček spíše na sladkosti? Pak jsou pro vás připraveny dozlatova
smažené minikoblížky, španělské churros či lehké
makronky.
Pochoutky „jako od maminky“, vyrobené z kvalitních surovin „jako z vlastní zahrádky“, ochutnají všichni, kteří v
sobotu 13. května zavítají do
Pištína na Českobudějovicku. Tam se bude konat již tradiční gastronomická akce
Pečeme, vaříme, smažíme. Letos na téma "bylinky".

V polovině května se sejdou gurmáni na
Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v
Litomyšli, které se konají
o víkendu 20. a 21. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu,
experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbené hlavní body, tedy
soutěže Svíčková open,
O nejlepší domácí bábovku či
Vaření kotlíkového guláše,
Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.