ÚvodAktualityJaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na další voňavý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a do Litomyšle zvou všechny mlsné jazýčky Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: Víno, tvarůžky a street food

vínoV sobotu 30. března se ve Valticích konají Velikonoční otevřené sklepy ve vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek Zámeckého sklepa A.D. 1430, Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované Vinařské stodoly vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.
 
O víkendu 13. a 14. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.

Sobota 27. dubna přinese čtvrtý ročník Street Food Festivalu v Neratovicích! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
 

Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně po celý květen. V Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.
 
Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské Ivančice. Každoročně se zde konají Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na 17. až 19. května 2024. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout slavnou Slovanskou epopej.
 

Tři tečky na závěr: exotické ovoce i recepty dle Dobromily Rettigové

exotické ovoce…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. V sobotu 6. dubna proběhne v Kostelci nad Černými lesy Street Food Festival. Vybírat budete ze široké nabídky specialit – trhaná masa, šťavnaté burgry, asijské speciality, sušení červíci, africké menu, indonéské speciality, indický street food a další. V nabídce bude také exotické ovoce. Potrpí si váš mlsný jazýček spíše na sladkosti? Pak jsou pro vás připraveny dozlatova smažené minikoblížky, španělské churros či lehké makronky.

Sobota 11. května bude v Chrudimi patřit Bohemia Apetit Festu. Můžete se těšit na street food speciality a nevšední pokrmy v krásných prostorách Klášterních zahrad. Nebudou chybět ani soutěže (tuplák na čas, pizza na čas, Francouzovo cigráro na čas) či slepá degustace vín.
 
M.D.RettigováVe druhé polovině května se sejdou gurmáni na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 18. a 19. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbené hlavní body, tedy soutěže Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či Vaření kotlíkového guláše, Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.

Další aktuality

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Máme pro vás tipy na vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
16. září 2024 8:34
Gurmánská turistika

Tradice: Slavné české kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
15. září 2024 11:11
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na letošní podzim, kde dýně hrají hlavní roli!
11. září 2024 15:06
Gurmánská turistika

Objevte s námi sklípek po sklípku! Kam na návštěvu moravských sklípků?

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
8. září 2024 15:00
Gurmánská turistika

Na konci léta je ideální čas pro pivní turistiku

Česko je zemí piva, takže ať se rozjedete do kteréhokoliv koutu, vždy tam najdete místo, kde se vaří dobré pivo. Září patří v Česku k nejkrásnějším měsícům. Příroda se začíná oblékat do úchvatných podzimních barev a venkovní teploty jsou natolik příjemné, že doslova vybízejí k výletům. Co takhle se vydat na návštěvu některého z pivovarů či se zúčastnit pivních slavností?
7. září 2024 12:00
Gurmánská turistika

Kam za vínem na jižní Moravu: vinobraní, otevřené sklípky i retro sběr hroznů

Na začátku září se některé vinařské obce na vinobraní teprve chystají, ale jinde už jsou oslavy v plném proudu. V některých vesnicích vinaři otevírají vinné sklepy, zatímco ve Valticích se chystá retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů na čas. Na tyto a další vinařské akce vás zve portál Kudy z nudy.
6. září 2024 18:00
Gurmánská turistika

Několik voňavých tipů, kam se vypravit na jablečné slavnosti

Slavností jídla není nikdy dost a fandí jim i babí léto a nadcházející podzim. Portál Kudy z nudy vás proto zve na záplavy dobrot z jablek. Že podzim voní a chutná po jablkách se přesvědčíte hned na několika místech, přestože letošní úroda je kvůli jarním mrazům nižší.
5. září 2024 14:50
Gurmánská turistika

Česká města zvou na vinobraní... Které si vyberete?

Nejen Morava žije časem vinobraní... Vinařská oblast Čechy patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Iniciátorem rozvoje českého vinařství se stal císař Karel IV., který mu dal základ svými nařízeními z roku 1358. Největšího rozvoje dosáhlo české vinařství za vlády Rudolfa II., kdy bylo v Čechách kolem 3500 ha vinic. Tehdy bylo nejvíce vinic v Praze a okolí, v Mělníku, Litoměřicích, Mostě a v Lounech... I dnes jsou některá z těchto měst centry největších vinobraní v Čechách. Stranou však nezůstává například ani Plzeň nebo Kutnohorsko. Vyberte si z našich tipů a objevte chutě Vinařské oblasti Čechy!
2. září 2024 14:30
Gurmánská turistika