Úvod > Aktuality > Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty
Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty
"> "> "> "> "> "> ">
Gurmánská turistika

Jaro na talíři: bylinky, tvarůžky, chřest a další dobroty

  • Vydáno29. března 2022
S jarem nepřichází jen čas chřestu a čerstvých bylinek. Olomouc se těší na pátý ročník tvarůžkového festivalu, milovníci streefoodu se sjedou do Neratovic a devátý ročník Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové zve gurmány do Litomyšle. Zkrátka jarní tabule je opět bohatě prostřená a vy můžete cestovat a ochutnávat, co hrdlo ráčí.

Duben: Víno, tvarůžky a street food

vínoV sobotu 16. dubna se ve Valticích koná putování za vínem po vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek Zámeckého sklepa A.D. 1430, Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované Vinařské stodoly vinařství Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.
 
O víkendu 23. a 24. dubna, se koná Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.

Poslední dubnový den přinese druhý ročník Street Food Festivalu v Neratovicích! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
 

Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích

Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
 
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně po celý květen. V Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.
 
Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské Ivančice. Každoročně se zde konají Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na 20. až 21. května 2022. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout Slovanskou epopej.
 

Tři tečky na závěr: čokoláda i recepty dle Dobromily Rettigové

čokoláda…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí. Muzeum čokolády a marcipánu Tábor zve 16. dubna na Velikonoce s Gumpem. Jedná se o spojení s knižním a filmovým pejskem Gumpem a lahodným marcipánem i čokoládou. Těšte se na Gumpovu marcipánovou dílnu, čokoládovou dobrodružnou hru i komentované prohlídky.

Pochoutky „jako od maminky“, vyrobené z kvalitních surovin „jako z vlastní zahrádky“, ochutnají všichni, kteří v sobotu 14. května zavítají do Pištína na Českobudějovicku. Tam se bude konat již tradiční gastronomická akce Pečeme, vaříme, smažíme. Letos na téma "bylinky".
 
M.D.RettigováV polovině května se sejdou gurmáni na Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily RettigovéLitomyšli, které se konají o víkendu 21. a 22. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbení hlavní body, tedy soutěže Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či Vaření kotlíkového guláše, Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.
Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích 2022

20.5.
22.5.
Slavnosti chřestu a vína v Ivančicích 2022

O víkendu 20. – 22. května proběhne již 28. ročník Slavností chřestu a vína. Kromě snoubení vína a chřestových specialit se můžete těšit na hudební program, program pro děti, potravinový a řemeslný trh a prodej čerstvého chřestu.

Sezóna chřestu 2022 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

14.4.
30.6.
Sezóna chřestu 2022 – kupte si jej na farmě v Hostíně u Vojkovic

Pro ten nejlepší gurmánský zážitek platí, že ideální je nakoupit rovnou „z pole“ – to umožňuje prodej přímo v areálu farmy v Hostíně u Vojkovic, 20 minut od Prahy. Během chřestové sezóny zde mají otevřeno každý den od 7 do 17 hodin.

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2022

21.5.
22.5.
Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové 2022

Opět se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.