Duben: Víno, tvarůžky a street food

V sobotu
16. dubna se ve
Valticích koná
putování za vínem po vybraných sklepech a vinotékách. Čeká vás
degustace a nákup vín přímo u vinaře (vinařství), ochutnávka specialit k vínu. Mimo okruh této akce budete mít také možnost samostatně placených prohlídek
Zámeckého sklepa A.D. 1430,
Křížového sklepa A.D. 1640 a nově zbudované
Vinařské stodoly vinařství
Château Valtice – Vinné sklepy Valtice a.s.

O víkendu
23. a 24. dubna, se koná
Olomoucký tvarůžkový festival. Horní i Dolní náměstí v
Olomouci zaplní stánky s tvarůžkovými specialitami, do festivalu se zapojí také více než dvacet restaurací, minipivovary či prodejce tvarůžkové zmrzliny. Kromě možnosti ochutnat nejrůznější dobroty
slané, sladké, pečené, smažené i jinak upravené se můžete těšit na bohatý doprovodný program; chybět nebudou
koncerty a divadelní představení, kulinářské show. Při této příležitosti bude také v
Olomouci zahájena turistická sezóna, budou představeny novinky v oblasti cestovního ruchu a proběhnou i tematické prohlídky vybraných objektů.
Poslední dubnový den přinese druhý ročník
Street Food Festivalu v
Neratovicích! Přijďte ochutnat moderní i tradiční gastronomii a zažít, co je to street food. Těšit se můžete na mix chutí světových kuchyní ale i té české, dorazí i tolik oblíbené food trucky. K dobrému jídlu patří samozřejmě i skvělé víno či pivo z malých pivovarů. K sladkému zase jen ta nejlepší výběrová káva.
Květen: Chřest v Hostíně a Ivančicích
Chřest je zázračná zelenina, která obsahuje řadu vitamínů, vápník, hořčík, draslík, zinek, fosfor, železo, jód a další prvky. Kdekdo ví, že je proslulý jako afrodiziakum, ale kromě toho také
snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu krevního cukru, má protirakovinné a protizánětlivé účinky, čistí pleť a lépe se po něm spí – a to je jen výběr z dlouhého výčtu jeho skvělých vlastností.
Chřest má dvě království a hlavní sezóna sběru bývá v plném proudu tradičně
po celý květen. V
Hostíně u Vojkovic mají během chřestové sezóny otevřeno každý den od 7 do 17 hodin. Každý rok zde pořádají také
chřestové slavnosti na nichž koupíte český chřest doslova za hubičku a ochutnáte také chřestové speciality a chřestové pivo. Letošní datum chřestových slavností ještě nebylo uveřejněno, bývají většinou v polovině června.

Další Mekkou chřestu v Česku jsou jihomoravské
Ivančice. Každoročně se zde konají
Slavnosti chřestu, ty letošní připadají na
20. až 21. května 2022. Návštěvníci se mohou těšit na prodej chřestu, sazenic a poklopů, farmářský a řemeslný trh, regionální vinaře a restaurace, kde se vaří speciální chřestová menu. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku
Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou
Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na
Moravský Krumlov, kde si lze prohlédnout
Slovanskou epopej.
Tři tečky na závěr: čokoláda i recepty dle Dobromily Rettigové

…a aby toho zdravého nebylo příliš, nabídneme vám i pár jarních neřestí.
Muzeum čokolády a marcipánu Tábor zve
16. dubna na
Velikonoce s Gumpem. Jedná se o spojení s knižním a filmovým
pejskem Gumpem a lahodným
marcipánem i čokoládou. Těšte se na Gumpovu marcipánovou dílnu, čokoládovou dobrodružnou hru i komentované prohlídky.
Pochoutky „jako od maminky“, vyrobené z kvalitních surovin „jako z vlastní zahrádky“, ochutnají všichni, kteří v
sobotu 14. května zavítají do
Pištína na Českobudějovicku. Tam se bude konat již tradiční gastronomická akce
Pečeme, vaříme, smažíme. Letos na téma "bylinky".

V polovině května se sejdou gurmáni na
Gastronomických slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové v
Litomyšli, které se konají
o víkendu 21. a 22. května na Smetanově náměstí. Slavnosti jsou inspirovány jak klasickými recepty, tak i moderním přístupem, když Dobromila hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu,
experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou. V programu však zůstávají oblíbení hlavní body, tedy
soutěže Svíčková open,
O nejlepší domácí bábovku či
Vaření kotlíkového guláše,
Sousedská husička nebo Škola vaření pro nejmenší.