ÚvodAktualityTradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice
Gurmánská turistika

Tradice: Užijte si netradiční pivní lahůdky, procedury i historické expozice

Poslechněte si audio verzi článku
Patříte také k milovníkům zlatavého moku? České pivo má mnohasetletou historii a tradice jeho výroby se dědí z generace na generaci. Nejprve byla výroba piva výsadou šlechty či měšťanů a dále vzkvétala až do založení průmyslových pivovarů, které v tradici výroby českého piva pokračují dodnes. S našimi tipy si pivo užijete v několika rovinách – můžete ho na sebe nechat působit zevnitř i zvenku v pivovarech, pivních lázních, ochutnat raritní výrobky z piva a pivních přísad nebo poznat dlouhou historii tohoto nápoje.

Varna je srdcem pivovaru! Tady vše začíná v moderním i tradičním pivovaru

Netradiční expozice a pivovarské prohlídky

Muzeum PlzeňProhlídka Pivovarského muzea v Plzni, které jako jediné na světě sídlí v původním právovárečném domě, vám umožní prožít příběh piva od starověku do současnosti. Uvidíte zde stovky unikátních exponátů, které se věnují historii vaření a kultuře pití piva od nepaměti po současnost. Novinkou je pivotéka v prostorách zrekonstruované recepce muzea. Milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky – od ležáků přes ALE, IPY, Stouty, kyseláče až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech.

Stálou expozici vývoje výroby piva od historie po současnost nabízí historické prostory Pivovaru Černá Hora na jižní Moravě. Prohlédnete si zde zcela ojedinělé pivovarské sklepení, ve kterých bylo vybudováno Muzeum pivovarnictví. Výstava zmapuje historii pivovarnictví až po současnost, seznámí návštěvníky s výrobou, uchováváním i samotnou konzumací piva.

chrám chmele a pivaMěsto Žatec, ležící na severu Čech na řece Ohři, má tisíciletou historii. V ní důležitou roli hraje prvotřídní chmel, který se na Žatecku pěstuje. Více než 700 let pěstování vynikajícího aromatického chmele a výroba piva vedly ke vzniku zábavného a poučného komplexu s názvem Chrám Chmele a Piva. Nechybí zde vyhlídková věž Chmelový maják, Chmelařské muzeum a chmelový orloj ukazující čas, astrologické údaje, znamení zvěrokruhu a práce na chmelu v jednotlivých měsících roku.

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.


Pivní speciály a další lahůdky

banánové pivoInteriéru Pivovarskému domu v Ječné ulici v Praze vévodí naleštěný čep, který denně nabízí šest speciálů. K vidění je i sbírka českého pivního skla a malé muzeum pivovarských strojů. Kromě klasického světlého a tmavého ležáku, zde můžete ochutnat pivní speciality, jako je pivo pšeničné, kávové, višňové, kopřivové či banánové. Zvláštností je také "pivní sekt", zvaný Šamp.

Pivovar na pražské Bulovce je v Čechách jediný, který točí pivo z dřevěného, vysmoleného sudu. Všechna zdejší piva nejsou filtrována, pasterizována ani chemicky upravená. Mimo to zde ochutnáte také vynikající pokrmy ze stálé nabídky, jako jsou například steaky, žebírka, řízky i pečená kolena.

pivovar florianPřírodní pivo se vaří v malém pivovaru Florian v původní sladovně pod bývalou poštou v hotelu Císař Ferdinand. Ochutnáte zde Svatý Florian světlý a tmavý ležák 11°, tmavý uzený speciál – nakuřovaná tmavá 13°, longin polotmavá rubínová 15° a pivo Kralevic Václav tmavý porter 28°. Všechna piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná. Další zajímavostí je v pivovaru největší sbírka lázeňských pohárků na světě. Unikátní sbírka, kterou tvoří porcelánové pohárky s karlovarskými náměty vyrobené do roku 1945, mapuje tento lázeňský fenomén od 18. století. Při posledním sčítání sbírka čítala přes 3 000 kusů pohárků.

pivovar ferdinandZajímá vás, jak se v Benešově vaří pivo? Pak vyzkoušejte naučnou stezku v pivovaru Ferdinand, která vás seznámí s historií i způsobem přípravy piva. Zjistíte třeba, že pivovar má dvojitou varnu, že pivo kvasí v otevřených spilkách spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích, co je požahovna nebo ledárna. Pivovar Ferdinand vaří spodně kvašená piva, která jsou dokvašována v ležáckých sklepích podle stupňovitosti 30 až 90 dní. V současné době se v pivovaru vyrábí celkem deset druhů piv. Novinkou jsou piva bezlepková, která jsou v prodeji v nealkoholické variantě a také jako dvanáctka Premium. V sortimentu pivovaru najdete i limonádu Ferdináda.

V nevelké obci Ostravice vaří vlastní pivo v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516. Ochutnat zde můžete Beskydský ležák 12°, polotmavý Zbuj vídeňského typu a Beskydskou desítku. Nejhořčím pivem je Beskydská 14°, která je vyráběna ze speciálního oregonského chmele. Letním speciálem je také Beskydská medová 12°.
 

Odpočinek těla i ducha ve zlatavém moku

Chodová PlanáOpravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže. Kromě lázní si prohlédnete malé pivovarské muzeum a ve stylové restauraci Ve Skále, umístěné v bývalých pivovarských sklepích, ochutnáte přírodní kvasnicové pivo i rozmanité pivní speciality.

Znojemské Pivní lázně se nacházejí v podzemí, naproti znojemské radnici. Naložte se do dřevěné kádě naplněné pivem, relaxujte a načepujte si skvěle vychlazené pivo podle libosti. Ve sklepě je prostor se dvěma káděmi, sprchu, infrasaunou a relaxačním lůžkem. Samotná pivní lázeň obsahuje přírodní extrakty surovin, ze kterých se vaří pivo Bernard. Jedná se především o pivovarské kvasnice, slad a chmel. Nad sklepem s pivními lázněmi funguje kavárna, kam můžete zajít po proceduře.

pivní lázně znojmoPivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí této horské chaty. Místní pivní lázně jsou ideálním tipem pro romantiky a milovníky piva – zahrnují koupel, léčivý zábal, relaxace na lůžku a masáž šíje.

První olomoucké pivní lázně vám nabízí jen to nejlepší pro tělo a duši: pivní koupele a solnou saunu s ochutnávkou piva a masáží v příjemném lázeňském prostředí. Lázeň je připravována ve dřevěných stylových vanách, má mnoho uvolňujících a blahodárných účinků na tělo i duši a je připravena kromě jiných esenciálních živin i z pravého černého piva obohaceného o pivní kvasnice.

Pivní lázně ve Znojmě Lázně a wellness

Pivní lázně ve Znojmě

Znojemské Pivní lázně se nacházejí v podzemí, naproti znojemské radnici. Naložte se do dřevěné kádě naplněné pivem, relaxujte a načepujte si skvěle vychlazené pivo podle libosti.

Olomoucké pivní lázně – odpočinek pro tělo i ducha Lázně a wellness

Olomoucké pivní lázně – odpočinek pro tělo i ducha

První olomoucké pivní lázně vám nabízí jen to nejlepší pro tělo a duši: pivní koupele a solná saunu s ochutnávkou piva a masáží v příjemném lázeňském prostředí.

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč Gurmánská turistika

Pivovar a pivní lázně na Luční boudě – ochutnejte pivo Paroháč

Pivovar na Luční boudě je nejvýše položeným pivovarem ve střední Evropě. Ochutnat zde můžete pivo s názvem Paroháč, pojmenované podle jelena žijícího v okolí horské chaty. Dopřát si zde můžete i relax v pivních lázních.

Rodinný pivovar Svatý Florian v Lokti Gurmánská turistika

Rodinný pivovar Svatý Florian v Lokti

Navštivte starobylé město Loket, vychutnejte si výborné pivo a ubytujte se v bezprostřední blízkosti středověkého hradu. Společnost Goethe Tour nabízí ubytování v nově zrekonstruovaných hotelech Císař Ferdinand, St. Florian a U Bílého koně.

Pivovarský dům Benedict v Praze Gurmánská turistika

Pivovarský dům Benedict v Praze

Nově otevřeno od srpna 2022 po rekonstrukci. Naší specialitou jsou jídla, při jejichž přípravě používáme pivo. Jako každá správná pivnice nabízíme také velký výběr menších jídel obzvláště vhodných k posezení nad oroseným půllitrem.

Pivovarské muzeum v Plzni Kultura

Pivovarské muzeum v Plzni

V Pivovarském muzeu vás pohltí atmosféra středověku, sídlí totiž ve starobylém právovárečném domě pocházejícím z 15. století, který se jako zázrakem zachoval ve své původní podobě.

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku Gurmánská turistika

Návštěvnické centrum pivovaru Budvar – příběh budějovického piva nejen pro milovníky zlatého moku

V Českých Budějovicích můžete obdivovat tradiční výrobu chmelového moku pivovarníky, kteří již více než 700 let připravují pivo podle originální receptury za použití nejkvalitnějších domácích surovin. Pro milovníky Budvaru je tu návštěvnické centrum.

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva Gurmánská turistika

Pivovar Ferdinand v Benešově – výroba skutečného piva

Pivovarnictví v Benešově má dlouhou tradici. Není známo, kdo a kdy pivo první vařil, víme pouze, že původně feudální právo vařit pivo přešlo koncem 14. století do rukou měšťanů.

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem Zážitky

Chrám Chmele a Piva s Chmelovým orlojem

Město Žatec, ležící na severu Čech na řece Ohři, má tisíciletou historii. V ní důležitou roli hraje prvotřídní chmel, který se na Žatecku pěstuje. Více než 700 let pěstování vynikajícího aromatického chmele a výroba piva vedly ke vzniku zábavného a poučného komplexu s názvem Chrám Chmele a Piva.

Pivotéka Pípa Beer Story v Praze Gurmánská turistika

Pivotéka Pípa Beer Story v Praze

Pivotéka Pípa Beer Story je součástí nově otevřeného Food Story, kde najdete i bistro, prodejnu potravin a rychlé občerstvení, celé je to součástí komplexu Tržnice Dlouhá 14. Na pivním listu nabízí až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Černokostelecký zájezdní pivovar Gurmánská turistika

Černokostelecký zájezdní pivovar

V prostorách pivovaru v Kostelci nad Černými lesy se nachází i zcela ojedinělé a rozsáhlé muzeum historie pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V pivováru je v provozu pivovarská restaurace.

Beskydský pivovárek v Ostravici Gurmánská turistika

Beskydský pivovárek v Ostravici

V nevelké obci Ostravice od jara 2013 vaří vlastní pivo, a to v Beskydském pivovárku. Díky několikanásobnému chmelu je zdejší pivo hořčí než obvykle, zato však splňuje kritéria bavorského Zákona nejvyšší čistoty z roku 1516.

Pivotéka v Pivovarském muzeum v Plzni Gurmánská turistika

Pivotéka v Pivovarském muzeum v Plzni

Plzeňský Prazdroj ji otevřel v prostorách zrekonstruované recepce muzea a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky – od ležáků přes ALE, IPY, Stouty, kyseláče až po piva stařená v sudech po nejrůznějších destilátech.

Pivní rarity v pivovaru u Bulovky Gurmánská turistika

Pivní rarity v pivovaru u Bulovky

Jsme v současné době jediní v Čechách, kteří točí pivo z dřevěného, vysmoleného sudu. Můžete ochutnat dokonce první zmrzlinu v Čechách, která se vyrábí z pivních ingrediencí.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika