ÚvodAktualityŠest podzimních akcí, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly
Gurmánská turistika

Šest podzimních akcí, které v listopadu potěší gurmány i mlsaly

  • 9. listopadu 2021
Podzim je potřeba si vychutnat, a to doslova. Netradiční dobroty z různých koutů světa i domácí speciality budete moci vyzkoušet na listopadových gastronomických akcích. Nechejte se inspirovat a potěšte v listopadu svoje chuťové buňky.

Africké trhy s exotickým ovocem

africké ovoceTo nejlepší přímo z Afriky! Přijďte na tyto zvláštní trhy ochutnat skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní farmáři z Ugandy, Zanzibaru i Indonésie. Všechno je akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie. Trhy se konají na mnoha místech od 9. do 11. listopadu 2021. Mezi městy naleznete například Rychnov nad Kněžnou, Semily, Litoměřice, Brno, Ústí nad Orlicí, Zlín, Pardubice, Boskovice, Jeseník nebo Roudnici nad Labem.

Exotické ovoce, kakao, kávu nebo koření pěstují a sklízí místní farmáři, které provozovatelé Afrických trjů osobně znají. Ovoce zraje přímo na stromech pod žhavým sluncem. Výsledné produkty nejsou na první pohled dokonalé jako ty ze supermarketů. O to víc jsou ale autentické, voňavé a chuťově nepřekonatelné. Koupí ovoce podpoříte drobné farmáře a malé komunity v méně rozvinutých oblastech Ugandy, Tanzanie či Indonésie.
 

Na čokoládu do Litomyšle!

pralinkyKdo chce své jazýčky s předstihem připravit na bohatou mikulášskou nadílku, měl by vyrazit do Litomyšle, kde se na nádvoří zámku, v termínu od 19. do 21. listopadu, koná Festival čokolády. Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit a skvěle si pochutnat na vynikající čokoládě.

Prodejní stánky nabídnou pralinky, lízátka, ovoce v čokoládě, teplou čokoládu a množství dalších pamlsků. Kromě toho budete mít možnost poznat manufaktury a malé výrobce, kteří pracují se špičkovou čokoládou. Chuťové pohárky i vaše oči potěší nepřeberné množství pralinek, netradičně dochucené čokolády, ale i čokolády jako horký nápoj. Nebudou chybět čaje či kosmetika.
 

Tradiční Jabkance ochutnejte v  České Třebové

Jabkancová pouť dostala svůj název podle místní kulinářské speciality "jabkanců", které se vyrábějí z brambor. Těm se v kraji dříve říkalo jablka, lidovým pojmem také zemáky, snad přeneseně z francouzského "pomme de terre" (výraz by se dal přeložit jako "jablka ze země").

Tradiční pouť, na které se pečou a prodávají oblíbené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem pořádá Spolek od sv. Kateřiny 20. listopadu 2021. Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará purkmistr s policajtem, po nich vystupují jabkancoví umělci  se svými písničkami a scénkami.
 

Dobroty z pašíků na pražském Vepřobraní

vepřová žebraNejvětší vepřové hody pod širým nebem se uskuteční 20. listopadu na Smíchovské náplavce. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo ovar. Těšit se mohou také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky. Na rožni se boudou točit selátka, a tak se budou ochutnávat různé pečené pochoutky. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky.

Kuchaři vám dále naservírují speciality jako trhané vepřové, porchettu, plněné pelmeně nebo segedínský guláš. Návštěvníci také ochutnají maďarskou mangalicu, italské prosciutto, španělský salchichon či iberskou šunku.
 

Na noc bílých lanýžů vábí beskydská Lanterna

LanýžeMěří sotva pár centimetrů, vypadají jako zvrásněné brambory a jejich cena se vyrovná luxusnímu šperku nebo týdenní dovolené pro celou rodinu. Řeč je o vzácných houbách – bílých lanýžích, které se považují za vrcholnou delikatesu, a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě. A právě tuto vzácnost můžete 18. listopadu ochutnat v zážitkové restauraci Vyhlídka Spa hotelu Lanterna na Noci bílých lanýžů

Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji v Piemontu, kam se pro ně osobně vypravili zdejší kuchaři. Kromě lanýžů však z Piemontu přivezli i další suroviny - maso, lískové oříšky či víno. Těšit se tak můžete na zalévaný lanýžový krém s nakládanými houbami, tajarin s máslovou pěnou a bílým lanýžem, jelení hřbet s lanýžem či lanýžovou zmrzlinu. Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 5 490 Kč.
 

Svatomartinský bonusový tip – Husí pochod na Selském dvoře

pečená husaListopad a husy patří k sobě. Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v restauraci Selský Dvůr v pražské Hostivaři, kde se od 3. do 28. listopadu koná akce s názvem Česko-slovenský Husí pochod aneb nejlepší svatomartinská husa v Praze.

K husám se budou podávat pravé slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva, bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků. Svatomartinské speciality se budou podávat každý den až do 28.11.2021.
Jabkancová pouť v České Třebové 2024

16. 11.
Jabkancová pouť v České Třebové 2024

Česká Třebová láká na jednu z největších tradičních akcí tohoto města – Jabkancovou pouť. Akci pořádá Spolek od sv. Kateřiny pod patronátem Města České Třebové.

Noc bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna

14. 11.15. 11.
Noc bílých lanýžů ve Spa hotelu Lanterna

Do celosvětově proslulého regionu vzácných lanýžů i vynikajícího vína, do italské oblasti Piemont, se přenesete v polovině listopadu díky Noci bílých lanýžů.

Další aktuality

Čtyři místa, na nichž vám budou mazat med kolem pusy

Nic nezahřeje v sychravé podzimní dny lépe než horký čaj s medem či medovina. Sladké speciality si v říjnu 2024 budete moci vychutnat na tradičních slavnostech či jarmarcích. Užijte si výlety na čtyři místa, které budou na podzim sladké jako med. Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
2. říjen 2024 9:35
Gurmánská turistika

Kalendář 2024: Říjen i listopad bude ve znamení hubertských slavností a rozmanité úrody

Lov, hony ale i péče o zvěř byly pro šlechtické obyvatele hradů a zámků nutností, zábavou a postupem času i diplomatickou povinností. Proto není divu, že obnovená tradice oslav patrona lovu, svatého Huberta, oživí v říjnu nejedno panské sídlo. Kromě toho se na řadě míst budou oslavovat právě dozrávající plodiny.
1. říjen 2024 22:23
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října 2024

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
29. září 2024 9:00
Gurmánská turistika

Svatý Martin 2024: tipy na slavnosti, kde ochutnáte první mladé víno a křehoučkou husičku

Ať už svatý Martin letos přijede na bílém nebo blátivém koni, opět s sebou přiveze svatomartinské víno, lampionové průvody, hody a slavnosti. Pozadu samozřejmě nesmí zůstat husy – svým kejháním prý světce kdysi natolik rušily při kázání, že za to dodnes končí na pekáčích. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na tipy, kam můžete vyrazit.
29. září 2024 1:11
Gurmánská turistika

Oslavte svatého Václava ochutnávkou zajímavého piva

Od roku 2013 se v předvečer svátku sv. Václava slaví Den českého piva. Osoba svatého Václava je spjata nejen s českou historií, ale i s českým národním nápojem, proto jej v již roce 1357 jmenoval Karel IV. patronem českého piva. V průběhu svatováclavského víkendu se koná řada akcí, které by si milovníci zlatavého moku neměli nechat uniknout. Vypravíte se do Svijan, Plzně, na Mnichovický Oktoberfest nebo na pivobraní do Želivi?
27. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Podlehněte svodům vinných sklípků

Nechte se nalákat svůdnou chutí a vůní moravského i českého vína a vydejte se na výpravu do sklípku či na některá z podzimních jihomoravských vinobraní. Ať už budete plánovat romantiku ve dvou nad sklenkou vína či bujaré posezení s přáteli, inspirujte se našimi dnešními tipy a vydejte se na skvělou výpravu za vínem.
25. září 2024 8:00
Gurmánská turistika

Kam se letos ještě vydat za burčákem? Tipy, kde víno poteče proudem

Také milujete tu sladkou chuť burčáku? Chopte se tedy četných příležitostí a užijte si poslední dny babího léta na burčákových slavnostech nebo turistických akcí. Začátkem října se totiž burčák objeví na vyhlášených burčákových slavnostech v Hustopečích, na spoustě vinobraní a pohodových pochodech. Stačí si jen vybrat a vyrazit.
23. září 2024 16:00
Gurmánská turistika

Kam na výlet za dobrým pivem? Tipy na místa, kde můžete slavit Dny českého piva

Víte jak se vaří tradiční české pivo? Zjistit to můžete v některém z velkých pivovarů a jejich návštěvních centrech, nebo se můžete vydat přímo ke zdroji do menších pivovarů. Zlatavý mok tak poznáte z různých úhlů pohledu. Oslava nejoblíbenějšího nápoje Čechů s sebou přináší řadu doprovodných akcí, jejichž ústředním tématem je, jak jinak, pivo. Čekají na vás ochutnávky pivních speciálů, pivní slavnosti či festivaly. Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. Oslavy probíhají každoročně v osvědčeném termínu koncem září.
23. září 2024 6:25
Gurmánská turistika