Africké trhy s exotickým ovocem
To nejlepší přímo z Afriky! Přijďte na tyto zvláštní trhy ochutnat
skvělé tropické ovoce, které pro vás pěstují drobní farmáři z Ugandy, Zanzibaru i Indonésie. Všechno je akorát zralé, čerstvé a bez jakékoli chemie. Trhy se konají na mnoha místech
od 9. do 11. listopadu 2021. Mezi městy naleznete například
Rychnov nad Kněžnou,
Semily,
Litoměřice,
Brno,
Ústí nad Orlicí,
Zlín,
Pardubice,
Boskovice,
Jeseník nebo
Roudnici nad Labem.
Exotické
ovoce, kakao, kávu nebo koření pěstují a sklízí místní farmáři, které provozovatelé Afrických trjů osobně znají. Ovoce zraje přímo na stromech pod žhavým sluncem. Výsledné produkty nejsou na první pohled dokonalé jako ty ze supermarketů. O to víc jsou ale
autentické, voňavé a chuťově nepřekonatelné. Koupí ovoce podpoříte drobné farmáře a malé komunity v méně rozvinutých oblastech Ugandy, Tanzanie či Indonésie.
Na čokoládu do Litomyšle!
Kdo chce své jazýčky s předstihem připravit na bohatou mikulášskou nadílku, měl by vyrazit do
Litomyšle, kde se na nádvoří
zámku, v termínu
od 19. do 21. listopadu, koná
Festival čokolády. Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky
čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit a skvěle si pochutnat na vynikající čokoládě.
Prodejní stánky nabídnou
pralinky,
lízátka, ovoce v čokoládě,
teplou čokoládu a množství dalších pamlsků. Kromě toho budete mít možnost poznat
manufaktury a malé výrobce, kteří pracují se špičkovou čokoládou. Chuťové pohárky i vaše oči potěší nepřeberné množství pralinek,
netradičně dochucené čokolády, ale i čokolády jako horký nápoj. Nebudou chybět čaje či kosmetika.
Tradiční Jabkance ochutnejte v České Třebové
Jabkancová pouť dostala svůj název podle místní kulinářské speciality "jabkanců", které se
vyrábějí z brambor. Těm se v kraji dříve říkalo jablka, lidovým pojmem také zemáky, snad přeneseně z francouzského "pomme de terre" (výraz by se dal přeložit jako "jablka ze země").
Tradiční pouť, na které se pečou a prodávají oblíbené bramborové placky plněné tvarohem a posypané cukrem pořádá Spolek od sv. Kateřiny
20. listopadu 2021.
Jabkance se prodávají již od rána, hlavní program pouti začíná odpoledne. O zábavu se na prostranství před chaloupkou stará
purkmistr s policajtem, po nich vystupují
jabkancoví umělci se svými písničkami a scénkami.
Dobroty z pašíků na pražském Vepřobraní
Největší
vepřové hody pod širým nebem se uskuteční
20. listopadu na Smíchovské náplavce. Pro návštěvníky budou samozřejmě připraveny klasické zabíjačkové speciality, jako je
jitrnice, jelito, prejt, tlačenka, prdelačka nebo
ovar. Těšit se mohou také na dobroty z udíren jako klobásy, špeky nebo uzené šunky. Na rožni se boudou točit selátka, a tak se budou ochutnávat různé pečené pochoutky. Nebude chybět pečené koleno, bůček, žebírka a škvarky.
Kuchaři vám dále naservírují speciality jako
trhané vepřové, porchettu, plněné pelmeně nebo segedínský guláš. Návštěvníci také ochutnají maďarskou mangalicu, italské prosciutto, španělský salchichon či iberskou šunku.
Na noc bílých lanýžů vábí beskydská Lanterna
Měří sotva pár centimetrů, vypadají jako zvrásněné brambory a jejich cena se vyrovná luxusnímu šperku nebo týdenní dovolené pro celou rodinu. Řeč je o
vzácných houbách – bílých lanýžích, které se považují za
vrcholnou delikatesu, a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě. A právě tuto vzácnost můžete
18. listopadu ochutnat v zážitkové restauraci Vyhlídka
Spa hotelu Lanterna na
Noci bílých lanýžů.
Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě,
nejhojněji v Piemontu, kam se pro ně
osobně vypravili zdejší kuchaři. Kromě lanýžů však z Piemontu přivezli i další suroviny - maso, lískové oříšky či víno. Těšit se tak můžete na zalévaný lanýžový krém s nakládanými houbami, tajarin s máslovou pěnou a bílým lanýžem, jelení hřbet s lanýžem či lanýžovou zmrzlinu.
Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve
Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 5 490 Kč.
Svatomartinský bonusový tip – Husí pochod na Selském dvoře
Listopad a husy patří k sobě.
Vynikající svatomartinskou husu v tradiční kombinaci s mladými víny ochutnáte v restauraci
Selský Dvůr v pražské Hostivaři, kde se od 3. do 28. listopadu koná akce s názvem
Česko-slovenský Husí pochod aneb nejlepší svatomartinská husa v Praze.
K husám se budou podávat pravé
slovenské domácí lokše, výborná přírodní šťáva, bílé i červené zelí a pochopitelně nebude chybět ani několik druhů domácích knedlíků. Svatomartinské speciality se budou podávat každý den až do 28.11.2021.