Úvod > Aktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Vánoce v Telči zpestří živý betlém i prohlídky zámku

Živý betlém tradičně zpestřuje atmosféru v Telči. Komponovaný pořad v podání několika desítek účinkujících různých věkových kategorií v autentických kostýmech za doprovodu živé hudby vychází z biblického příběhu o narození Ježíše a klanění tří králů. Na zámek ale můžete přijít také na zimní prohlídku zámeckého muzea.
Kraj Vysočina | Kultura

Tip na výlet do Brtnice: za dílem významného designéra a architekta Josefa Hoffmanna

Bez Josefa Hoffmanna by současný design a architektura nebyly tím, čím jsou. Umělec, který zásadním způsobem ovlivnil podobu vídeňské moderny, se narodil v Brtnici u Jihlavy. V jeho rodném domě dnes sídlí muzeum. Muzeum zpřístupňuje i zahradu, kde se návštěvníci mohou v horkých letních dnech občerstvit či si zde zapůjčit elektrokola. V Brtnici také vznikla naučná stezka Po stopách Josefa Hoffmanna, kterou je možné jít pěšky či projekt na kole.
Kraj Vysočina | Kultura

Za zábavou do Pelhřimova: 10 tipů, co zde dělat v zimě

Máte před sebou volné dny, ale nevíte, co s nimi? Pokud to nemáte daleko do Pelhřimova, zkuste vyrazit právě sem. Výlet bude bavit jak děti, tak dospělé – najdete tu nově otevřené Národní basketbalové muzeum, expozici strašidel i pekelníků a hitem je také zdejší Muzeum rekordů a kuriozit.
Kraj Vysočina | Kultura

Na třebíčském zámku si prohlídnete betlémy z nejrůznějších materiálů

Muzeum Vysočiny Třebíč, které sídlí na třebíčském zámku, připravilo pro své návštěvníky tradiční výstavu betlémů nazvanou Třebíčské betlémy včera a dnes. Ta velkým i malým návštěvníkům nabízí pohled do současné betlemářské tvorby. Výstava trvá od 25. listopadu 2021 do 16. ledna 2022.
Kraj Vysočina | Kultura

Havlíčkův Brod letos oslaví 200. výročí narození Karla Havlíčka Borovského

Havlíčkobrodsko slaví v roce 2021 narozeniny svého slavného rodáka a nejvýznamnějšího novináře českých dějin. Hlavní oslavy by pak měly probíhat v rámci dnů Evropského dědictví v sobotu 11. září. Na tento den město připravuje nejen odpoledne plné hudby v parku Budoucnost, ale také kulturní program ve všech otevřených památkách, jako např. v klášterním kostele sv. Rodiny, v kostele sv. Vojtěcha či v kostele sv. Trojice.
Kraj Vysočina | Kultura

Historické hračky a parní strojky: zámek v Kamenici nad Lipou otevírá nové expozice

Expozice hraček ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze a sbírku parních strojků Romana Hedvičáka uvidí nově návštěvníci zámku v Kamenici nad Lipou. Nové stálé výstavy s otevřou už v pátek 18. června 2021 v 11 hodin.
Kraj Vysočina | Kultura

#světovéČesko a Jan Zrzavý: malíř, který miloval a maloval Vysočinu i Bretaň

Vousatý chlapík, který se rád smál a bavil, měl rád červenou barvu, obvykle nosil červeného kulicha s bambulkou a narodil se před 130 lety v Okrouhlici na Vysočině: Jan Zrzavý, malíř a ilustrátor a představitel avantgardy nastupující začátkem 20. století. S portálem Kudy z nudy se vypravíme do míst, kde žil, kde na něj dodnes vzpomínají i tam, kde to měl rád.
Kraj Vysočina | Kultura

Proč jsou včely tak důležité a proč je třeba je chránit? To vám představí unikátní interaktivní výstava na žďárském zámku

O důležitosti hmyzu, především pak včel se poslední dobou mluví velmi intenzivně. A je to třeba. Jejich důležitost pro přežití lidstva je významná a vy si jej můžete připomenout prostřednictvím interaktivní výstavy pro celou rodinu „Včela – tajuplný výlet za sluncem“, která bude probíhá až do 13. dubna na zámku ve Žďáru nad Sázavou.
Kraj Vysočina | Kultura

I řezníci mají vlastní muzeum... jedno z nich objevíte v Náměšti nad Oslavou

O tom, že i řezníci mohou mít vlastní muzeum, se můžete přesvědčit v Náměšti nad Oslavou, pokud zavítáte do Řeznictví a uzenářství Jan Pavlíček. Muzeum je unikátní počtem vystavených předmětů. Nabízí ucelený pohled na historii výroby uzenin a masných výrobků. Jsou zde k vidění nejenom drobné nástroje, ale především velké výrobní litinové stroje na transmisní pohon.
Kraj Vysočina | Kultura

Muzeum nové generace ve Žďáru nad Sázavou navštívíte pouze za 50 korun

Návštěvníci dostanou od žďárského zámku opožděný vánoční dárek. Od 14. do 31. ledna 2020 mohou zájemci navštívit v jeho areálu interaktivní a multimediální Muzeum nové generace za 50 Kč. Otevřená bude i kavárna a obchod se suvenýry, ve kterém bude probíhat tradiční lednový výprodej. Můžete zde nakoupit například regionální potraviny.
Kraj Vysočina | Kultura

Prohlédněte si nejrůznější betlémy v Třešti na Vysočině

V každém městě a každé vesnici objevíte něco, co jinde nemají. V Třešti, městečku na Vysočině mezi Jihlavou a Telčí, po takové zvláštnosti nemusíte pátrat dlouho. Vydejte se s portálem Kudy z nudy na obcházení třešťských domácností, které každý rok o Vánocích staví tradiční betlémy!
Kraj Vysočina | Kultura

Betlémáři v Třešti představují jedinečnou vánoční výstavu betlémů

Tradiční výstava betlémů ve stálé expozici betlémů v Schumpeterově domě v Třešti láká návštěvníky po celé adventní období. Na výstavě si budete moci zakoupit vánoční ozdoby, perníčky a jiné dárečky pod vánoční stromeček. Přístupná bude od 3. prosince 2019 až do 2. února 2020 a to denně od 9:30 do 16:30 hod. Od 26. 12. do 2. 2. můžete navštěvovat také betlémy přímo v třešťských domácnostech. Aktuální plánek tzv. betlémské cesty je k dispozici v turistickém informačním centru.
Kraj Vysočina | Kultura