Úvod > Aktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Kam se vydat za skvělým hudebním zážitkem? Divadlo a hudba patří k našemu životu již od dob starověkého Řecka a Říma. Ne nadarmo se divadlu říká prkna, která znamenají svět. Herci ztvárňují různorodé role, které diváka umí vtáhnout do děje a přenést ho třeba do světa fantasie a snů. V naší bohaté nabídce najdete mnoho zajímavých divadelních představení, hudebních koncertů a festivalů všech žánrů. Divadlo a hudba jsou tu pro každého. Vyberou si milovníci klasiky, jazzu, folku, opery, baletu, muzikálu, ale i ti, kteří preferují moderní hudbu nebo zahraniční umělce.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Prožijte advent a Vánoce na památkách Vysočiny

S blížícími se Vánocemi se otevírají brány památek na Vysočině, které nabízejí nejrůznější zajímavé akce. Návštěvníky čekají vánoční výstavy, zvláštní prohlídky, ale především kouzelná vánoční atmosféra. Užijte si speciální program na zámku Telč, v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého u Žďáru anebo v Muzeu Vysočiny na třebíčském zámku.
Kraj Vysočina | Kultura

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce oživí Telč

Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna proběhnou od pátku 18. do soboty 19. srpna 2023 v Telči. Tradiční kulturně společenská akce města s lidově historickou tematikou nabídne šermířské, hudební, taneční a divadelní produkce doplněné dobovými atrakcemi a dobovým jarmarkem. Užijte si dny plné zábavy i poučení pro malé i velké, dny historie a romantiky, dobrého jídla, prostě zážitky ve starých dobrých časech.
Kraj Vysočina | Kultura

SázavaFest zve všechny generace do Světlé nad Sázavou

Od 20. do 22. července 2023 se rozezní zámecký lesopark ve Světlé nad Sázavou 21. ročník populárního festivalu Sázavafest. A je se opravdu na co těšit! Pořadatelé pro tento rok nachystali nejen spoustu skvělých koncertních show, ale také bohatý doprovodný program. Vystoupí například Mirai, Michal David, Doga, Dymytry, Chinaski, Monkey Business, Jelen, Katarína Knechtová, Kryštof, Trautenberk... a dalších 60 účinkujících!
Kraj Vysočina | Kultura

Mezinárodní festival současného tance KoresponDance okouzlí Žďár nad Sázavou

Polovina července je každoročně časem, kdy se do města Žďár nad Sázavou sjíždějí příznivci současného tanečního, cirkusového a pohybového umění, ale také zahraniční a domácí umělci ve zmíněných oborech vynikající. Koná se zde totiž festival KoresponDance. Již 11. ročník zve na jedinečný program a bohatou plejádu site-specific a in-situ představení, tentokrát na téma Architektura a krajina. Hlavním dějištěm festivalu bude tentokrát zámek Žďár nad Sázavou, Zelená hora a Dolní hřbitov. Tancem a současnými pohybovými žánry zde vzdá ve dnech 13. až 16. července poctu legendě české architektury, Janu Blažeji Santinimu a 300. výročí jeho úmrtí. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na čtyři dny nabité performancemi, workshopy, filmovými projekcemi, diskusemi, hudbou a spoustou zábavy.
Kraj Vysočina | Kultura

Pravé Prázdniny v Telči propuknou již v pátek

V pátek 30. července bude na telčském zámeckém nádvoří slavnostně odstartován další ročník Prázdnin v Telči, nejdelšího hudebního festivalu v České republice, který potrvá až do 15. sprna 2021. V kulisách pohádkové renesanční Telče vystoupí během sedmnácti dnů na třech scénách stovky špičkových hudebníků a představí se desítky divadelních uskupení.
Kraj Vysočina | Kultura

Gustav Mahler 110 let: výročí úmrtí i festival Hudba tisíců

V roce 2021 si připomínáme významné výročí, 110. let od úmrtí hudebního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera (1860 – 1911), který se narodil v obci Kaliště u Humpolce, své dětství a mládí do 15 let prožil v Jihlavě na Vysočině. Jako hudebník a dirigent působil v Lublani, Olomouci, Jihlavě, Praze a německém Kasselu, Lipsku a roku 1886 se stal ředitelem Královské uherské opery v Budapešti. Poté byl uměleckým ředitelem Dvorní opery ve Vídni či šéfdirigentem Metropolitní opery v New Yorku. Zemřel 18. května 1911. Slavného skladatele připomene jubilejní 20. ročník festivalu Hudba tisíců – Mahler Jihlava, který začne 20. května 2021.
Kraj Vysočina | Kultura

Festival Petra Dvorského láká na klasickou i popovou hudbu

Od 3. do 17. srpna 2019 proběhne v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dalešicích, Dukovanech a ve Valči již 21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského. Letos se můžete těšit například na spojení Moravské filharmonie Olomouc a Ewy Farne či The Backwards – Beatles revival. Krásným zážitkem bude jistě i šansonový večer s Chantal Poullain nebo písně a jemný humor Karla Plíhala. Z klasické hudby zaujme František Antonín Míča, koncert duchovní hudby v bazilice sv. Prokopa či melodie Petra Iljiče Čajkovského včetně výběru árií z Evžena Oněgina, Labutího jezera a Louskáčka.
Kraj Vysočina | Kultura

Pohádkové prohlídky za úplňku chystá zámek Žirovnice

Nenechte si ujít noční prohlídky zámku Žirovnice ve ndech 19. července a 2. srpna 2019 od 19:00 a 20:00 hodin! Prohlídky jsou především pro děti od 3 do 15 let. Rezervace na prohlídky je nutná na telefonním čísle 565 494 095.
Kraj Vysočina | Kultura

Otevřené zahrady hraběnky Kinsky ve Žďáru nad Sázavou lákají k romatickému výletu

Hraběnka Thamara Kinsky opět otevře 25. – 26. května od 10 do 18 hodin své soukromé zahrady široké veřejnosti. Připraven je bohatý doprovodný program pro celou rodinu s tématem Hvězda.
Kraj Vysočina | Kultura

Nenechte si ujít jedinečnou taneční a hudební událost na Vysočině

Tanečníci a hudebníci z několika zemí oživí originálním vystoupením zámek Kinských a ulice města Žďár nad Sázavou. Víkendový festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu se uskuteční od 13. do 15. července. Na festival míří umělci z Latinské Ameriky, Afriky a řady evropských zemí. Vystoupí například Ghana Dance Ensemble, Jordi Galí ze Španělska nebo Gobi Dance Company z Maďarska.
Kraj Vysočina | Kultura

Letní pohodový festival Slámování bude bavit malé i velké na zámku v Červené Řečici

Již 20. ročník Slámování se koná opět na zámku v Červené Řečici a od pátku 19. do neděle 21. srpna nabídne řadu doprovodných akcí pro rodiny s dětmi, z nichž některé jsou na festivalu novinkou. Návštěvníci si mohou vytvořit svého slamáka – slaměného pejska, loutku, pohádkového draka, brýle nebo lyžaře nebo cokoliv jiného, ale pouze ze slámy. Vše je na fantazii každého tvůrce. Výroba slaměných soch probíhá v sobotu od 10 do 17 hodin.
Kraj Vysočina | Kultura

Den plný humoru přinese Haškova Lipnice

Festival satiry a humoru má svoji tradici od roku 1958. Koná se v sobotu 19. července v malebném podhradním amfiteátru Lipnice nad Sázavou. Užijete si také otevřený památník a hrad Lipnice.
Kraj Vysočina | Kultura