Úvod > Aktuality

Aktuality Kraj Vysočina

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Kraj Vysočina? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Poznejte sklářskou tradici Vysočiny

Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici, nejstarší písemně doložení skláři se usadili na Žďársku již v 16. století. Velký rozvoj sklářství začal s počátkem 18. století, kdy na Vysočinu přišly z Rakouska a Pošumaví rodiny Eisnerů a Gattermayerů. Světovou slávu si vydobyl Anton Müller, který v Blažejově začal s výrobou českého křišťálu. V 19. století vznikaly velké hutě a první továrny a sklářské rody z této doby jsou známé dodnes, ať už jde o Císaře, Rückelly nebo Koppy. Velká část hutí patřící těmto rodinám po II. světové válce připadla státu a některé pokračují ve výrobě i dnes. Vydejte se po stopách zdejších sklářů, objevte staré sklářské hutě a další místa spojená se sklem a skláři. Dostanete se tak na místa se specifickou atmosférou starých dob i do zákoutí regionu, která nejsou turistům příliš známá.
Kraj Vysočina | Kultura

Betlémy v třešťských domácnostech se otvírají návštěvníkům

Od 26. 12. 2023, můžete využít příležitost užít si vánoční atmosféru v Třešti na Vysočině. Na Betlémské cestě lze až do 2. února 2024 zavítat do desítky domácností, kde lidé po několik generací staví betlémy. Tradice betlémářství v Třešti je zde živá už více než 200 let. Jeden z třešťských betlémů je vystaven také v Jindřišské věži v Praze. Celoročně je ke zhlédnutí také stálá expozice betlémů v prostorách Schumpeterova domu v Třešti.
Kraj Vysočina | Kultura

Kraj Vysočina: tři památky UNESCO, mistr Santini a sklářské tradice

Rozhlédněte se po Vysočině, která po více než třech stoletích zůstává barokní krajinou. Dokonalou, malebnou a idylickou, kde se stačí vydat pěšky či na kole kousek za město a všude kolem sebe vidíte cibulové báně kostelů, kapličky, boží muka, předlouhé aleje podél cest i osamělé stromy. Nechte se okouzlit sakrálním dědictvím a sklářskými tradicemi kraje Vysočina!
Kraj Vysočina | Kultura

Šlakhamr na Vysočině opět ožije kovářským řemeslem

Technické muzeum v Brně připravilo další akc jejímž cílem je poznávání mimobrněnských památek muzea hravou a názornou formou. Akce Za kováři na Šlakhamr proběhne na této technické památce na Vysočině v sobotu 6. května 2023 od 10 do 17 hodin. Jako vždy se zde můžete těšit na oblíbené ukázky kování na velkém bucharu i na ručních kovadlinách.
Kraj Vysočina | Kultura

Řezbáři budou v Třešti vyrábět figurky do společného betléma

Letošní Dřevořezání, tedy setkání řezbářů a přátel betlémů v Třešti se bude konat 5. 7. a 6. 7. 2022 v Třešti na zahradě Schumpeterova domu. Po oba dny bude také otevřena stálá expozice betlémů. Hlavní zvláštností třešťských betlémů je 200 let stará tradice stavění betlémů v rodinách, které je o Vánocích zpřístupňují široké veřejnosti. Přijďte si teď v létě prohlédnout, jak figurky v betlému vznikají pod šikovnýma rukama zručných betlémářů.
Kraj Vysočina | Kultura

Hlavním tématem roku 2020 je na Vysočině sklářství

Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici a cílem letošního projektu Kraje Vysočina a destinační agentury Vysočina Tourism je představit turistům práci sklářských mistrů i výsledky sklářského řemesla, a to z pohledu slavné minulosti i významné sklářské produkce současné zaměřené na designové a autorské sklo. Nepůjde pouze o výstavy, ale i o kontaktní prezentace v nezvyklých lokacích, nebude chybět nostalgické vzpomínání na tradiční výroby, dny otevřených dveří v zapojených sklárnách nebo tematické zaměření říjnových tradičních Dnů otevřených ateliérů.
Kraj Vysočina | Kultura

Užijte si letošní vánoční trhy v Jihlavě

Vánoční trhy s řemeslnými výrobky, jmelím, stromky, pamlsky a svařeným vínem najdou lidé během adventu na řadě míst Česka. V Jihlavě začne vánoční jarmark s denním provozem 13. a skončí 22. prosince 2019. Trhy na Masarykově náměstí budou všem návštěvníkům otevřeny od desáté do osmnácté hodiny a nabídnou bohatý program.
Kraj Vysočina | Kultura