Úvod > Aktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Skanzen ve Strážnici se rozrostl o nový mlýn a valchu

Oblíbený skanzen Strážnice je bohatší o dvě zbrusu nové stavby –⁠ valchu a vodní mlýn. Dříve budovy stávaly v povodí říčky Velička, nyní byly přesunuty do strážnického areálu s expozicí vodních technických staveb. Zájemci o lidová řemesla si novou expozici budou moci prohlédnout v příští sezóně, od května 2024.
Jihomoravský kraj | Kultura

Odhalení v Mikulově: v zahradě zámku stojí Hvězdář

K mikulovskému kulturnímu létu již neodmyslitelně patří Mikulovské výtvarné sympozium "Dílna", jež je pořádáno každoročně od roku 1993 v prostorách mikulovského zámku. V rámci letošního výročí sympozia a jeho kurátorů, proběhlo na zahradě zámku symbolické odhalení sochy Hvězdáře a křest monografie „Apokalypsy a vize“ umělce a kurátora 30. ročníku MVS “Dílna“ Jaroslava Róny.
Jihomoravský kraj | Kultura

Cesty za uměním: malíř Otakar Kubín alias Othon Coubine a jeho Boskovice a sladká Francie

Francie, Paříž, Provence a kvetoucí voňavá levandule okouzlily řadu našich umělců. Patřil k nimi i malíř a sochař Otakar Kubín, pro něhož se Francie stala druhým domovem. Zvolil si dokonce francouzsky znějící pseudonym – Othon Coubine – a ve Francii je také pochovaný. Na jeho náhrobku je však vytesáno české jméno, naopak u Kubínova pomníku v rodných Boskovicích v létě voní levandule.
Jihomoravský kraj | Kultura

Klasická hudba oživí Lednicko-valtický areál

Osmý ročník Lednicko – valtického hudebního festivalu bude stejně jako předchozí rok začínat a končit v krásných prostorách zámků Lednice a Valtice. Od 23. září do 7. října se zde uskuteční večerní koncerty, ale také přednášky, výstavy, edukace nebo masterclass pod vedením Václava Hudečka. Letošní dramaturgii tvoří umělecká symbióza mladých talentovaných interpretů a fenomenálních hudebníků či známých orchestrů.
Jihomoravský kraj | Kultura

Do Kunštátu se vydejte o víkendu na největší tržiště s keramikou

Město Kunštát stane Mekkou keramikářů z celého Česka. Ve dnech 16. a 17. září 2023 zaplaví náměstí Krále Jiřího stánky s keramikou od výrobců z celé ČR i zahraničí. Vše doplní ukázka výpalu keramiky, točení na hrnčířskému kruhu a dílny pro děti.
Jihomoravský kraj | Kultura

Cesty za uměním: Peter Paul Rubens, hrůzostrašná Medusa a další obrazy slavného malíře, které uvidíte v Česku

K nejvzácnějším obrazům v našich galeriích patří ten, na němž se povaluje uťatá hlava Medusy. Z krku vylézají hadi, poblíž pak rozeznáte pavouky, štíra, mloka skvrnitého nebo břečťan. Teprve před několika lety se přišlo na to, že autorem děsivého výjevu je malíř Peter Paul Rubens (1577⁠–⁠1640), jeden z největších světových malířů v historii, mistr barokního stylu a nejznámější vlámský malíř 17. století.
Jihomoravský kraj | Kultura

V Těšanech si prohlédnete i vyzkoušíte kovářské řemeslo

Zajímavý tip na sobotu 2. 9. 2023 nabízí expozice kovářství a kolářství v objektu kulturní technické památky Kovárna v Těšanech. Už po několikáté se v prostorách historické kovárny v Těšanech sejdou amatérští kováři do 26 let, aby zde ukovali speciální kovářské výrobky. Proto také ukázky tradiční kovářské práce nesou název Mladý těšanský kovář.
Jihomoravský kraj | Kultura

Slovácký rok po čtyřech letech opět roztančí a rozezpívá Kyjov

Slovácký rok v Kyjově je bezesporu největším folklorním svátkem u nás. Nejstarší národopisná slavnost se koná jen jednou za čtyři roky a právě letos opět promění Kyjov v rušný úl plný barev zvuků, vůní, a hlavně pozitivních emocí. Přehlídce lidových zvyků s věhlasnou Jízdou králů a několika tisíci krojovaných budou patřit dny od 10. do 13. srpna 2023.
Jihomoravský kraj | Kultura

V Mikulově se opět chystá festival barokního divadla

Festival barokního divadla Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera připomíná bohatou barokní divadelní historii města a poodkrývá dobu, kdy Mikulov patřil k důležitým středoevropským divadelním centrům s rozkvetlou zámeckou a díky piaristům i školskou divadelní kulturou. Letos se koná od 28. do 29. července 2023 na zámku Mikulov a v galerii Konvent.
Jihomoravský kraj | Kultura

Multižánrový festival Boskovice láká na pestrý program

Od 6. do 9. července se v unikátním historickém jádru města – židovské čtvrti a jejím blízkém okolí uskuteční festival Boskovice 2023. Právě místo konání a jeho otevřenost má zásadní podíl na neopakovatelné atmosféře, kterou byste si neměli nechat ujít. Letošní již 31. ročník festivalu přiláká do jihomoravského města Boskovice s jedinečným geniem loci umělce nejen z Česka, ale i ze zahraničí – vystoupí například legendární kapela Dunaj, improvizační divadelní soubor VOSTO5 anebo česko-německá jazzová seskupina Culture Clash – Folklore Jazz.
Jihomoravský kraj | Kultura

Navštivte nejvýznamnější a nejstarší folklorní festival ve Strážnici

Každý poslední víkend v červnu, letos od 23. do 25. června, se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavili a užili si Mezinárodní folklorní festival Strážnice i příjemnou atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik.
Jihomoravský kraj | Kultura

Vychutnejte si Slovácko: nejlepší elixír pro všechny milovníky pohody

Ve zvlněném kraji vinohradů, starodávných poutních míst a krajových kulinářských specialit zregenerujete tělo i duši. Čeká vás pohostinnost a dobří lidé. Někoho okouzlí projížďka lodí po Baťově kanálu, jiného zase lidové písně, kroje, tance, slavnosti a tradiční řemesla. Stovky kilometrů značených vinařských stezek vábí cyklisty k prověření výkonnosti. V bohaté nabídce nechybí poutní místo Velehrad, hrad Buchlov, zámky v Buchlovicích nebo Bojkovicích, zoologická zahrada v Hodoníně, strážnický skanzen s bohatým folklorním programem, nevšední archeologický skanzen v Modré, anebo letecké muzeum v Kunovicích.
Jihomoravský kraj | Kultura