Úvod > Aktuality

Aktuality Jihomoravský kraj

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Jihomoravský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Cesty za uměním: malíř Otakar Kubín alias Othon Coubine a jeho Boskovice a sladká Francie

Francie, Paříž, Provence a kvetoucí voňavá levandule okouzlily řadu našich umělců. Patřil k nimi i malíř a sochař Otakar Kubín, pro něhož se Francie stala druhým domovem. Zvolil si dokonce francouzsky znějící pseudonym – Othon Coubine – a ve Francii je také pochovaný. Na jeho náhrobku je však vytesáno české jméno, naopak u Kubínova pomníku v rodných Boskovicích v létě voní levandule.
Jihomoravský kraj | Kultura

Cesty za uměním: Peter Paul Rubens, hrůzostrašná Medusa a další obrazy slavného malíře, které uvidíte v Česku

K nejvzácnějším obrazům v našich galeriích patří ten, na němž se povaluje uťatá hlava Medusy. Z krku vylézají hadi, poblíž pak rozeznáte pavouky, štíra, mloka skvrnitého nebo břečťan. Teprve před několika lety se přišlo na to, že autorem děsivého výjevu je malíř Peter Paul Rubens (1577⁠–⁠1640), jeden z největších světových malířů v historii, mistr barokního stylu a nejznámější vlámský malíř 17. století.
Jihomoravský kraj | Kultura

V Mikulově proběhne slavnostní ukončení sympozia Dílna

Od soboty 9. července probíhá v areálu mikulovského zámku již 29. ročník Mikulovského výtvarného sympozia “Dílna“ 2022. Pod vedením kurátora Julia Reichela v ateliérech na mikulovském zámku pracují Kurt Gebauer, David Krňanský, Roel Jeroen Van der Linden, Roman Výborný, Sofie Švejdová a Filip Dvořák. Celý tým doplňuje teoretik Martin Dostál. V sobotu 6. srpna se na horním nádvoří zámku všechna vytvořená díla představí veřejnosti, vystavena budou až do konce září.
Jihomoravský kraj | Kultura

Výstava Tutanchamon – jeho hrob a poklady byla prodloužena

Jeho záhadná a předčasná smrt z něj udělala legendu. Senzační objev hrobky před 100 lety vynesl přes noc neznámého faraona Tutanchamona na výsluní. Výstava "Tutanchamon – jeho hrobka a poklady" ukazuje na brněnském Výstavišti více než 1000 replik předmětů nalezených ve slavné hrobce. Pro velký zájem byla výstava o tři měsíce prodloužena, navštívit ji můžete až do konce roku 2022.
Jihomoravský kraj | Kultura

200 let Johanna Gregora Mendela: přehled akcí a výlety po stopách zakladatele genetiky

Gregor Johann Mendel byl přírodovědec, zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti. V roce 2022 oslavíme rovných 200 let od narození tohoto významného vědce, kterého proslavily genetické pokusy s hrachem. Udělejte si s námi výlet po stopách vědeckého velikána, který položil základy moderní genetice.
Jihomoravský kraj | Kultura

Podivuhodná cesta do jádra buňky: prozkoumejte novou expozici Mendelova muzea

Dvousté výročí Mendelova narození oslavilo Mendelovo muzeum MU otevřením nové expozice s názvem Genetika aneb Podivuhodná cesta do jádra buňky. Zájemci ji naleznou v augustiniánském klášteře v Brně, kde zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel žil a prováděl své experimenty. Nová expozice vás přímo vtáhne do tajů buněčného jádra!
Jihomoravský kraj | Kultura

Brněnská muzejní noc oživí sobotní večer v muzeích a galeriích

V sobotu 21. května 2022 se od 18 hodin opět otevírají prostory mnoha muzeí, galerií a dalších kulturních objektů v Brně i okolí v rámci Festivalu muzejních nocí. Až do půlnoci budou moci návštěvníci vybírat z rozmanitého kulturního a zábavného programu zapojených institucí, mezi kterými je zdarma přepraví autobusy Dopravního podniku města Brna.
Jihomoravský kraj | Kultura

Moravské zemské muzeum otevírá novou expozici v Paláci šlechtičen

Zrekonstruovaný Palác šlechtičen v Brně se otevře 21. dubna pro odbornou veřejnost a od 22. dubna bude přístupný pro všechny zájemce z řad široké veřejnosti. Návštěvníci se mohou těšit na dvě nové stálé expozice: Loutkářské umění a Tradiční kultura na Moravě v zrcadle času. Velmi zdařilou rekonstrukcí prošla i kaple. V rámci otevření paláce je připraven bohatý doprovodný program.
Jihomoravský kraj | Kultura

Májový výlet do Brna: pro rodiny a zvídavé turisty všeho věku

Máte namířeno do Brna a přemýšlíte, jak si pár volných májových dnů opravdu užít? Pojeďte s námi, protože na portálu Kudy z nudy víme opravdu leccos – například to, že už od půlky dubna po Brněnské přehradě opět jezdí vyhlídkové lodě. Co se třeba vypravit na hrad Veveří a zpátky pěšky po břehu přehrady?
Jihomoravský kraj | Kultura

Zámek v Blansku láká na novou stálou expozici Obrazy z Moravského Švýcarska

Od letošní sezóny je na zámku v Blnsku možné navštívít novou stálou expozici, která se bude věnuje Moravskému krasu. Návštěvníkům představí například objevitele unikátního podzemí, jeho geologickou minulost i některé zajímavé nálezy. Nová expozice nese název Obrazy z Moravského Švýcarska, jak se v minulosti krasové krajině říkalo.
Jihomoravský kraj | Kultura

Muzeum města Brna zve na Poklady špilberské zbrojnice

Muzea města Brna zve všechny milovníky historie na výstavu Poklady špilberské zbrojnice v gotickém sále a přilehlých prostorách hradu Špilberku. Návštěvníci budou mít jedinečnou možnost vidět to, co bylo oku veřejnosti dosud skryto, jako například zbraně a zbroje středověku, příběh Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru nebo raritní a zdobné zbraně spolu s připomínkou prací brněnských puškařů. První letošní výstava na Špilberku se návštěvníkům zpřístupní 17. března a bude k vidění až do 31. prosince 2022.
Jihomoravský kraj | Kultura

Nová brněnská ikona „Mrak“ zazáří nad městem

Moravská galerie otevře po téměř tříleté rekonstrukci brány Uměleckoprůmyslového muzea v Brně. Pro brněnský design se jedná o událost století: expozice o historii designu se zde potká s představením toho nejlepšího z designu současného. Program slavnostního openingu je naplánován na 25.–28. listopadu 2021. Součástí otevření je také spuštění interaktivního objektu s názvem „Mrak“ na terase muzea, který navrhl architekt Marek Štěpán.
Jihomoravský kraj | Kultura