Soutěže o nejlepší valašský frgál se může zúčastnit každý, kdo porotě přinese v
neděli 6. října do 9:30 hodin svůj frgál. V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají
30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na
území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svou fantazii upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče.
Veřejná ochutnávka pak začne v pravé poledne. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů. Autoři vítězných frgálů se opět mohou těšit na ceny od
Resortu Valachy,
značky ETA a časopisu Apetit.
Jak má vypadat "pravý" valašský frgál
Frgál, který patří k symbolům valašské kuchyně, se
na Valašsku připravuje podle stejného receptu
již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má
jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly
sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a
tvar koláče,
chuť a vůně,
poměr náplně k těstu a originalita.
Tradičně se v soutěži objevují
koláče s povidly,
hruškami,
tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé –
meruňkové,
ořechové,
borůvkové,
rynglové nebo třeba
dýňové. Loni porota hodnotila šest desítek koláčů, vítězkou se stala Anna Šauerová ze sousední obce Karolinka.