Úvod > Aktuality > Karlovský gastrofestival letos nabídne soutěž o nejlepší valašský frgál
Karlovský gastrofestival letos nabídne soutěž o nejlepší valašský frgál
"> "> Frgál se na Valašsku pripravuje podle stejného receptu již nekolik století "> Tradicne se v souteži objevují koláce s povidly, hruškami, tvarohem a mákem
Gurmánská turistika

Karlovský gastrofestival letos nabídne soutěž o nejlepší valašský frgál

  • Vydáno4. října 2019
Pekařky a pekaři mohou letos již poosmnácté poměřit svůj um v Soutěži o nejlepší valašský frgál. Ta patří každoročně k vrcholům Karlovského gastrofestivalu, který se letos koná od 4. do 6. října 2019 ve valašských Velkých Karlovicích. Samotná soutěž se uskuteční v neděli 6. října od 12 hodin u Spa hotelu Lanterna.
FrgálSoutěže o nejlepší valašský frgál se může zúčastnit každý, kdo porotě přinese v neděli 6. října do 9:30 hodin svůj frgál. V hlavní kategorii porota hodnotí koláče vyrobené dle pravidel Evropské unie z roku 2013 – tedy takové, které mají 30 cm v průměru, váží 600 gramů, mají jednodruhovou náplň a byly vyrobeny na území Valašska. Kdo pochází odjinud nebo chce předvést svou fantazii upečením koláče netradičního tvaru či velikosti, může se zapojit do zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné koláče.

Veřejná ochutnávka pak začne v pravé poledne. Soutěž frgálů se tradičně těší velkému zájmu pekařek a pekařů. Autoři vítězných frgálů se opět mohou těšit na ceny od Resortu Valachy, značky ETA a časopisu Apetit.
 

Jak má vypadat "pravý" valašský frgál

Frgál je symbolem valašské kuchyněFrgál, který patří k symbolům valašské kuchyně, se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a má jednodruhovou náplň. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se před pečením namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Dodržení správných parametrů je jedním z hlavních kritérií hodnocení poroty. Posuzuje se i vzhled a tvar koláče, chuť a vůně, poměr náplně k těstu a originalita.

Tradičně se v soutěži objevují koláče s povidly, hruškami, tvarohem a mákem, ale výjimkou nejsou ani méně obvyklé – meruňkové, ořechové, borůvkové, rynglové nebo třeba dýňové. Loni porota hodnotila šest desítek koláčů, vítězkou se stala Anna Šauerová ze sousední obce Karolinka.
Karlovský gastrofestival 2022 – zrušeno

7.10.
10.10.
Karlovský gastrofestival 2022 – zrušeno

Svátek všech milovníků (nejen) valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost ve Velkých Karlovicích. V roce 2022 se Karlovský gastrofestival neuskuteční.