Úvod > Aktuality > Kam za dobrým chlebem: 20 tipů, kde pečou ten nejlepší
Gurmánská turistika

Kam za dobrým chlebem: 20 tipů, kde pečou ten nejlepší

  • Vydáno3. září 2021
Chléb je základní potravinou nejen české kuchyně a naši předci si ho uměli náležitě vážit. Podle staročeských vzorů vznikly na několika místech obecní pece, kde si můžete upéci vlastní bochník anebo ochutnat hotové výrobky. Kudy z nudy vám také prozradí, kam zajít na ten nejvypečenější chléb do restaurace, kavárny či pekárny anebo třeba do expozic skanzenů, kde se čas od času vynikající chleba peče. Ochutnáte třeba kváskový chleba, pivní chleba či pravý italský chléb.
Pekárna Borová u Poličky

Pekárna Borová u Poličky

Pekárna Borová vyrábí poctivé pekařské a cukrářské výrobky z přírodních produktů, bez konzervantů a barviv. Borovský kulatý chléb byl oceněn značkou Regionální potravina Pardubického kraje.

Antonínovo pekařství v Praze

Antonínovo pekařství v Praze

Pro voňavý chleba a křupavé čerstvé rohlíky si můžete zajít do našich domácích pekáren na Vinohradech, ve Vršovicích, v Karlíně, v Holešovicích a v Bubenči.

Rudova pekárna v Ostravě

Rudova pekárna v Ostravě

Rudova pekárna v Ostravě si zakládá na ruční výrobě pečiva. Používá vlastní žitný kvas. Číslem jedna je zde jedinečný kvasový chléb Tartine, dále pak 100% žitný a Nopálový chléb. Oblíbené jsou i Nopálové rohlíky, klasické i vícezrnné housky nebo brusinkové bulky. Peče se ve zděné peci.

Třebětická pekárna u Holešova

Třebětická pekárna u Holešova

Jedním z výrobců, od kterých můžete ochutnat nejen skvělé koláčky, je Pekárna Třebětice u Holešova. Jejich Třebětický chléb vícezrnný byl oceněn značkou Regionální potravina Zlínského kraje.

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy

Pekárna Okýnko v Říčanech u Prahy

Zastavte se u Okýnka a ochutnejte poctivý řemeslný chléb, křupavé bagety, máslové croissanty a spoustu dalších dobrot. Do výrobků se nedávají žádné "zlepšující" přípravky nebo chemická dochucovadla. Samotnému pečení předchází dlouhá doba zrání, na kterém má lví podíl náš domácí kvas.

Měchenická pekárna

Měchenická pekárna

Vypečené chleby, křupavé rohlíky a vláčné koláče, to jsou skvělé výrobky Měchenické pekárny. Naším cílem je péct co nejlepší pečivo při použití kvalitních surovin, bez jakýchkoli chemických látek, přípravků pro zlepšení chuti a jiných zbytečností, běžně obsažených v průmyslově vyráběném pečivu.

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec v Lenoře

Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Restaurace s pekárnou Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

Chlebová pec v obci Štolmíř u Českého Brodu

V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby v Nezdicích na Šumavě

Muzeum řemeslné výroby nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. Jiná část muzea se věnuje světnici a jejímu vybavení.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou

Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.

Le Frenchie café Plzeň

Le Frenchie café Plzeň

Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.

Obecní pec Golem v Chebu

Obecní pec Golem v Chebu

Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.

A posto trattoria v Dolních Chabrech

A posto trattoria v Dolních Chabrech

Pravá italská kuchyně v pražských Dolních Chabrech, místo pro setkání celé rodiny, pracovní oběd nebo jen krátké posezení při šálku kávy. To vše nabízí restaurace A posto.

Pečení chleba v obecní peci v Lenoře

1.7.
Pečení chleba v obecní peci v Lenoře

Zděná obecní pec na chleba z 1. poloviny 19. století, která se užívala ještě několik let po 2. světové válce, je opět v provozu. V letní sezóně zde lenorští pořádají každou poslední sobotu v měsíci veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek.

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Hamousův statek ve Zbečně – za vůní čerstvě upečeného chleba

Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.

Pekárna na Kvildě

Pekárna na Kvildě

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Cukrárna a pekárna Stáňa – po stopách cukráře Myšáka

Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.

Cup – coffeeup

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Slavnosti chleba ve Slupi 2023

2.9.
Slavnosti chleba ve Slupi 2023

V sobotu 2. září se v areálu Vodního mlýna ve Slupi koná další ročník Slavností chleba.

Další aktuality

Kam vyrazit na letní piknik v Česku

Máte rádi letní pohodu a svůj volný čas nejraději trávíte v přírodě nebo na netradičních místech? Už se dlouho chystáte na romantické odpoledne se svou drahou polovičkou, ale stále nemůžete přijít na to, co by bylo nejlepší? Období na sklonku jara a začátku léta přímo vybízí k pikniku v přírodě, daleko od stresu a starostí všedních dní. Pojeďte s námi…
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do bylinkových zahrad aneb ve stínu i na výsluní

Propadli jste kouzlu bylinek? Ať už je používáte na provonění interiéru, na léčení, k dochucení jídel anebo jen tak pro dobrou náladu, určitě vás okouzlí bylinkové zahrádky. Rozhodně nepatří jen do pohádek, i když tak leckdy vypadají. Vypravte se s Kudy z nudy za tradicemi bylinkářství do míst, kde se hospodaří šetrně a moderně, s láskou ke krajině a respektem k životnímu prostředí. Vydejte se s námi do stínu i na výsluní a provoňte si život bylinkami!
Gurmánská turistika

Cesta za chlebovou vůní: na Hamousův statek, do Lenory i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do hradních a zámeckých krčem a restaurací aneb ve stínu i na výsluní

Také při prohlídkách hradů a zámků dostáváte hlad? Obdivujete překrásně naaranžované jídelny a rádi byste uždibovali z dobrot, věrohodně vyrobených z umělé hmoty a tím pádem žalostně nejedlých? Pro ty, které honí mlsná, přináší Kudy z nudy výběr hradních krčem a restaurací. Pojďte s námi do stínu i na výsluní!
Gurmánská turistika

Dvacítka gastroakcí, pivních a vinařských slavností, které si nenechte ujít v květnu

Festivaly, kde hraje hlavní roli dobré jídlo a pití, okouzlily Česko už před několika lety a jejich počet stále stoupá. Portál Kudy z nudy vás na ně láká pravidelně, a výjimkou není ani letošní květen. Budete se divit, kde všude se chystá královské hodování plné překvapení!
Gurmánská turistika

Čas na čaj: 10 tipů, kde si vychutnáte šálek horkého čaje

Dopřejte si chvilku klidu a šálek dobrého horkého čaje ve vyhlášených čajovnách, kde také nahlédnete do tajů čajových obřadů. Milovníci asijské čajové kultury, kteří dávají přednost tichému splynutí s přírodou mohou i se svými přáteli zavítat do některých z volně přístupných čajových pavilonů, které se nacházejí vždy na krásném místě nedaleko vody nebo lesa.
Gurmánská turistika

10 tipů k návštěvě moravských sklípků

Kdo má rád víno ví, že nejlepší je chutnávka vín s výkladem sklepmistra ve sklepě. Ty nejlepší nebo něčím zajímavé vám nyní nabízíme. A na mlsné jazýčky navíc čekají nejen sudová nebo archivní vína, ale i nabídka z dlouhé řady menu. Klobásky z udírny, uzené, chléb s domácím sádlem či moravské hodové koláčky...
Gurmánská turistika

Chřestová sezóna je v plném proudu! Kde ochutnáte zelený i bílý chřest?

Přemýšlíte, co dobrého si udělat k obědu nebo večeři, abyste si pochutnali, ale zároveň se nejednalo o kalorickou bombu? Vyzkoušejte chřest, který patří k první jarní zelenině. Jeho sezóna u nás trvá přibližně od poloviny dubna do konce června. Je zdravý, dobrý a jeho příprava není žádná věda. Ale pokud si jeho úpravou nejste zcela jisti, vypravte se na chřestové gastronomické akce, které vám přinesou spoustu inspirace! Skvělý chřest pak zakoupíte přímo v pěstírnách.
Gurmánská turistika