Pekárna Borová vyrábí poctivé pekařské a cukrářské výrobky z přírodních produktů, bez konzervantů a barviv. Borovský kulatý chléb byl oceněn značkou Regionální potravina Pardubického kraje.
Pro voňavý chleba a křupavé čerstvé rohlíky si můžete zajít do našich domácích pekáren na Vinohradech, ve Vršovicích, v Karlíně, v Holešovicích a v Bubenči.
Rudova pekárna v Ostravě si zakládá na ruční výrobě pečiva. Používá vlastní žitný kvas. Číslem jedna je zde jedinečný kvasový chléb Tartine, dále pak 100% žitný a Nopálový chléb. Oblíbené jsou i Nopálové rohlíky, klasické i vícezrnné housky nebo brusinkové bulky. Peče se ve zděné peci.
Jedním z výrobců, od kterých můžete ochutnat nejen skvělé koláčky, je Pekárna Třebětice u Holešova. Jejich Třebětický chléb vícezrnný byl oceněn značkou Regionální potravina Zlínského kraje.
Zastavte se u Okýnka a ochutnejte poctivý řemeslný chléb, křupavé bagety, máslové croissanty a spoustu dalších dobrot. Do výrobků se nedávají žádné "zlepšující" přípravky nebo chemická dochucovadla. Samotnému pečení předchází dlouhá doba zrání, na kterém má lví podíl náš domácí kvas.
Vypečené chleby, křupavé rohlíky a vláčné koláče, to jsou skvělé výrobky Měchenické pekárny. Naším cílem je péct co nejlepší pečivo při použití kvalitních surovin, bez jakýchkoli chemických látek, přípravků pro zlepšení chuti a jiných zbytečností, běžně obsažených v průmyslově vyráběném pečivu.
Obecní chlebová pec vznikla v Lenoře v I. polovině 19. století. Svému účelu sloužila ještě několik let po II. světové válce. Roku 1998 byla opravena, užívá se k veřejnému pečení každou poslední sobotu v letních měsících.
Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. Zdánlivě obyčejné suroviny zde proměňují k nepoznání. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.
V obci Štolmíř u Českého Brodu se nachází replika barokní pece z 18. století. Pec je plně funkční a každý měsíc se zde pořádá veřejné pečení chleba.
Muzeum řemeslné výroby nabízí zajímavé expozice z oblasti pečení chleba nebo práce se dřevem. Jiná část muzea se věnuje světnici a jejímu vybavení.
Minimuzeum představí proces výroby másla, k vidění jsou odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky na mléko, krajáče a smetaníky. Součástí muzea je i malý chlebový koutek a funkční pec na pečení chleba.
Příjemné a klidné posezení v centru Plzně nabízí Le Frenchie café. Dáte si zde dobrou kávu, zákusky i zmrzlinu, sandwiche nebo barevné makronky. Vždy ochotná obsluha dotváří sympatickou atmosféru tohoto místa.
Na komunitní zahradě v Májové ulici v Chebu se nachází veřejná obecní pec, kterou spravuje Nadační fond Historický Cheb. V peci se pravidelně pečou chleby, housky, buchty, pizza i maso.
Pravá italská kuchyně v pražských Dolních Chabrech, místo pro setkání celé rodiny, pracovní oběd nebo jen krátké posezení při šálku kávy. To vše nabízí restaurace A posto.
Zděná obecní pec na chleba z 1. poloviny 19. století, která se užívala ještě několik let po 2. světové válce, je opět v provozu. V letní sezóně zde lenorští pořádají každou poslední sobotu v měsíci veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek.
Přijměte pozvánku na selskou usedlost s roubeným obytným domem, zděnými chlévy, stájemi se sýpkou, stodolou, černou kuchyní a výměnkem. Její dějiny spolehlivě známe od přelomu 16. a 17. století. Poznejte, jak se kdysi bydlelo, hospodařilo, jaká lidé uměli řemesla a jaké měli zvyky.
Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.
Rodinná pekárna a cukrárna Stanislavy Kortánové nabízí pochoutky vyrobené na základě zkušeností, které získala majitelka Stanislavy Kortánová na základě spolupráce s velkým cukrářským mistrem Františkem Myšákem, zakladatelem slavné cukrárny ve Vodičkově ulici v Praze.
Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.
V sobotu 3. září se v areálu Vodního mlýna ve Slupi koná další ročník Slavností chleba.
Má příspěvek časově omezenou dobu trvání?