Úvod > Aktuality > Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!
Gurmánská turistika

Doporučuje Lukáš Hejlík: 14x na rande s večeří!

  • Vydáno15. září 2020
Chcete si užít báječného jídla, báječného servisu a prostředí, chcete si užít těch, se kterými na večeři budete? Pak si dobře vyberte místo, kam zajdete. To totiž může večeru dodat ty nejlepší grády. Pokud chcete udělat dojem, neměli byste se ve svém výběru zmýlit. Do čtrnáctky restaurací jsme dali místa, která přesahují stín svého města i kraje, která dělají něco výjimečného. Jsou to místa, na která se můžete spolehnout.
Loft v Ostravě

Loft v Ostravě

Ano, Loft je opravdu otevřený prostor s velkými okny, odhaleným stropem z železných nosníků a cihlových kleneb. A je to taky restaurace hotelu City.City (rozuměj city jako město a city v něm).

Kovárna Frýdštejn

Kovárna Frýdštejn

Tady vždycky byla kovárna! Křižovaly ji dvě cesty, formanská a saská. Kousek od Malé Skály, jen pár desítek metrů od zříceniny hradu Frýdštejn, opravili bratři Cidlinští ruinu z roku 1835, která je teď jednou z nejvyhledávanějších restaurací v tomto kraji.

Adam’s Bistro

Adam’s Bistro

Adamova barmanská cesta začala doma v Třebíči na hotelovce, pokračovala přes Prahu v Itálii a Irsku, aby pak v Praze pracoval v Black Angels. Do rodného města se vrátil a všechno co se ve světě naučil, přetavil do svého podniku na autobusovém nádraží.

Endemit

Endemit

Vojenská zotavovna Hit lehla popelem, aby tady vyrostl jeden z nejhitovějších designových hotelů. Je plný skla, kamene, lokálního dřeva, kůží a hlavně nadšení. Z Horní Bečvy na konci světa se rázem stalo vyhlášené relaxační místo – díky báječnému wellness a stejně dobré kuchyni.

Tišnovská rychta

Tišnovská rychta

Martin Klouda řediteloval velkým masokombinátům, rozjížděl staření vepřového masa u nás a po letech si otevřel se svou ženou Zuzanou vlastní provoz. Maso Klouda dodává pro skvělé podniky, od streetfoodu po fine dining.

Sůl a řepa ve Strakonicích

Sůl a řepa ve Strakonicích

Restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii a přírodu. Provozovatelé ctí zásadu, že základ kuchyně nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli.

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Restaurace Angusfarm Soběsuky

Jsme rájem hovězích steaků. Díky dokonale vyzrálému hovězímu masu plemene Angus vám můžeme nabídnout steaky připravené ze známých i z méně obvyklých partií, jako je oponka, karabáček nebo pupek. Vaříme sezónně, lokálně a bez kompromisů.

Tusculum

Tusculum

Již staří Římané nazývali Tusculum místem klidu a pohody a přesně o tohle se snaží v Karlových Varech tým s šéfkuchařem Pavlem Provázkem v restaurantu Tusculum. Podnik si zakládá na skvělém servisu a originálních jídlech.

Republika

Republika

Ve sklepě tu vaří chmelový mok První občanský pivovar v Chomutově – Karásek a Stülpner, ale Restaurant & Cafe Republika má také skvělou vinnou kartu. Hosta se tu snaží potěšit během celého stolování.

Zas a znova

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.

Restaurant U Dvou Kohoutků v Pardubicích

Restaurant U Dvou Kohoutků v Pardubicích

Malá nekuřácká restaurace v blízkosti centra Pardubic nabízí vybraná jídla z domácí i zahraniční kuchyně, široký nápojový a vinný lístek. V restauraci myslí také na nejmenší hosty, pro které je na zahrádce připraven dětský koutek.

Šatlava – regionální speciality s kreativním přístupem

Šatlava – regionální speciality s kreativním přístupem

Restaurace se nachází v objektu bývalé městské šatlavy. Ve vlastní restauraci je 40 míst, dále 20 míst v původních vězeňských kobkách a 50 míst v zimní zahradě s okouzlujícím výhledem na Žižkovy sady.

The Eatery

The Eatery

Kuchyň je naším jevištěm. Posaďte se a nechte se unést skvělým gastronomickým a vizuálním představením.

U Labutě – pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb

U Labutě – pivnice a restaurace s novou dimenzí služeb

Grilovaná kolena, kuřecí křidélka, vepřová žebírka jsou zde běžnou součástí každého posezení. Děláme gastronomii tak, aby host mohl vnímat celou škálou pocitů, vjemů a aby uspokojila maximálně jeho potřeby.

Další aktuality

Tipy kam na brunch aneb snídaně a oběd v jednom

Rádi si o víkendu dopřáváte dlouhý spánek a dopoledne přemýšlíte, zda ještě připravit snídani nebo už si dát raději rovnou oběd? Dejte si kombinaci obojího ve skvělé restauraci z našeho výběru! Brunch, je složenina dvou anglických slovíček: "breakfast" – snídaně a "lunch" – oběd. Je to v podstatě jídlo, které kombinuje pokrmy k snídani i obědu a obvykle se podává mezi 10. až 14. hodinou.
Gurmánská turistika

Kam se letos ještě vydat za burčákem? Tipy, kde víno poteče proudem

Také milujete tu sladkou chuť burčáku? Chopte se tedy četných příležitostí a užijte si poslední dny babího léta na burčákových slavnostech nebo turistických akcí. Začátkem října se totiž burčák objeví na vyhlášených burčákových slavnostech v Hustopečích, na spoustě vinobraní a pohodových pochodech. Stačí si jen vybrat a vyrazit.
Gurmánská turistika

100 tipů, kam jít na víno do vinařství nebo přímo k vinařům

Naše vinice nabízí vína neobyčejně rozmanitá, která vynikají originálními ovocnými tóny a kořenitostí, bohatým spektrem aromatických látek a harmonickou plnou chutí. Právě proto jsou moravská a česká vína vyhledávána milovníky kvalitních a optimálně vyzrálých vín. Poznejte a ochutnejte jedinečná vína z malých a středních vinařství!
Gurmánská turistika

Tipy na podzimní výlety za dýněmi

Také s přicházejícím podzimem ujíždíte na dýních? Milujete dýňovou polévku, koláče nebo jiné zaručené recepty z dýní či do nich vyřezáváte zubaté úsměvy a zdobíte jimi zahrádku a okolí svých domů? Na portálu Kudy z nudy najdete inspiraci k návštěvě několika míst i zajímavých akcí na podzim 2023, kde dýně hrají hlavní roli!
Gurmánská turistika

50 tipů na výlety za pivem: Oslavte Dny českého piva

Víte jak se vaří tradiční české pivo? Zjistit to můžete v některém z velkých pivovarů a jejich návštěvních centrech, nebo se můžete vydat přímo ke zdroji do menších pivovarů. Zlatavý mok tak poznáte z různých úhlů pohledu. Oslava nejoblíbenějšího nápoje Čechů s sebou přináší řadu doprovodných akcí, jejichž ústředním tématem je, jak jinak, pivo. Čekají na vás ochutnávky pivních speciálů, pivní slavnosti či festivaly. Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. V letošním roce oslavy probíhají v osvědčeném termínu od 20. do 30. září 2023.
Gurmánská turistika

Kilometry chutí a vůní: nejlepší gastronomické slavnosti začátku října

Na podzimních gastronomických slavnostech skutečně můžete nachodit pěkných pár kilometrů, třeba při gastrofestivalu v Malé Úpě anebo na Jablečném dni na zámku Krásný Dvůr. Na Břevnovském posvícení zase lákají vedle stánků s dobrotami k procházkám klášterní zahrady a při dalších food festivalech se podíváte třeba do Slaného nebo k rybníku Rožmberk.
Gurmánská turistika

Tradice: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. Jejím výsledkem by měl být zápis české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Nebude to ale hned, úspěch se dá čekat až za několik let.
Gurmánská turistika

Kam letos vyrazit na poslední vinobraní? Aneb zajímavé akce pokračují i v druhé polovině září a v říjnu

Podzim za dveřmi, víno dozrává a s ním jsou spojeny oslavy vína a každoroční vinobraní. Dvě největší vinobraní u nás, tedy Znojemské historické vinobraní a Pálavské vinobraní v Mikulově, letos navštívilo přes 120 000 lidí. Máme pro vás tipy na další vinařské akce nejen na jihu Moravy. Přinášíme vám přehled akcí, kam můžete na konci září a na začátku října 2023 vyrazit za ochutnávkou letošních vín po celém Česku. Na zdraví!
Gurmánská turistika