!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Svátky jara se blíží! Jak a z čeho uplést pomlázku?
Svátky jara se blíží! Jak a z čeho uplést pomlázku?
"> "> "> "> "> "> "> ">
Příroda

Svátky jara se blíží! Jak a z čeho uplést pomlázku?

  • Vydáno29. března 2021
K oblíbeným svátkům jara se váže řada tradic, z nichž k těm nejrozšířenějším patří výroba pomlázky. Nejčastěji se k pletení používají vrbové proutky. Z jakého druhu vrby lze získat ty správné a čím se dají nahradit, pokud ve svém okolí žádnou vrbu nemáte? Máme pro vás několik tipů.

Základní návod na pomlázku z 8 proutků

Pomlázka se tradičně plete z osmi proutků. Je třeba vybrat stejně dlouhé a stejně silné pruty.

Návod na pletení tataru: točené pomlázky

Pomlázka pro pokročilé: návod na dalších 5 způsobů jak si uplést pomlázku

Velikonoční proutí na pomlázku pomlázka pletení

Už od pradávných dob jsou symbolem jara vrby. Lidé po staletí věřili, že vrbové proutky posvěcené na Květnou neděli mají zvláštní moc a že na Velký pátek může vrbový proutek otevřít zemi i skálu a ukázat poklad.

Dívky se v tento den chodily česat pod velkou vrbu, aby měly dlouhé a krásné vlasy. Na Velikonoční pondělí mládenci obcházejí a „pomlazují“ dívky s pomlázkou spletenou z čerstvých vrbových proutků.

K jarním tradicím se váže zejména vrba jíva, jejíž větvičky s pupeny se lidově nazývají kočičky, vrba bílá se zajímavými barevnými kultivary a samozřejmě vrba košíkářská. Z ní se pletou nejen košíky a pomlázky, ale i další užitné předměty.

svída krvaváMálokdo možná ví, že také pruty svíd lze využít v jarním období podobně jako vrbové proutí. Letorosty jsou navíc rovnější a pevnější, což může zvyšovat jejich použitelnost k pletení velikonočních pomlázek.

V naší přírodě a zahradách roste hned několik druhů a kultivarů, například výrazně červeně zbarvené kultivary asijské svídy bílé nebo u nás domácí svída krvavá, která nabízí nevšední barvy, ale i tvary listů.
 

Bylinky i divoké rostliny pomohou bojovat s jarní únavou

čaj z kopřivyKonec zimy a začátek jara je často spojován s celkovým fyzickým vyčerpáním, psychickou únavou, i zvýšenou náchylností k infekčním onemocněním. Náš organismus trpí nedostatkem pohybu i vitaminů. Tento stav se často označuje jako jarní únava. V tomto období bychom proto měli náš jídelníček obohatit o větší množství naklíčených obilných zrn, čerstvou zeleninu, zejména zelí, křen, česnek.

Vhodné jsou také jarní saláty připravené nebo kořeněné mladými lístky některých bylin např. listy čekanky, pampelišky, popence, lžičníku nebo i sedmikrásky. Významnou složkou jarních bylinných kúr je také kopřiva dvoudomá. Podporuje totiž tvorbu červených krvinek a má vysoký obsah minerálů a vitaminů. Připravit si z ní můžeme také chutný špenát nebo polévku a spolu s medvědím česnekem a petrželí vytváří ideální kombinaci k ochucení tradiční velikonoční nádivky.
 

Jarní tipy pro zahrádkáře

sázení mrkveZahrádkáři mohou v dubnu vysít mrkev, petržel, pastinák, ale ještě i cibuli. Samozřejmě též ředkvičky, hrášek, salát a kopr. Na venkovní záhony je nejlepší vysadit předpěstovanou sadbu košťálovin a salátů.

Letničky, kterým nevadí mráz, jako jsou černuchy, ostrožky, měsíček, mák, hrachory, vyséváme přímo na záhon. Citlivější druhy předpěstujeme ve skleníku.
Velikonoce: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Velikonoce: Proč je středa Škaredá, čtvrtek Zelený a pátek Velký?

Na dveřích velikonoční věnec, ve vázách proutky s rašícími lístky a na nich zavěšená zdobená vajíčka a na stole zajíci a beránci, tak vypadají před Velikonocemi české domácnosti. Víte ale, proč má každý den v pašijovém týdnu své jméno a proč je třeba pondělí Modré a čtvrtek Zelený?

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Velikonoce: Jak si ozdobit tu nejkrásnější kraslici?

Rok se s rokem sešel a před námi jsou opět Velikonoce. I když letošní situace kolem světové pandemie nebude opět přát hromadnému koledování, nemusíme věšet hlavu, a naopak si během volna můžeme zkusit klasické techniky zdobení vajíček: batikování, voskový reliéf, zdobení slámou anebo jednodušší obtisky.

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

Velikonoce na talíři aneb dobroty tradiční jarní kuchyně

O Velikonocích se spolu střetávají dva protiklady – přísný půst a velká hojnost. Půst se drží až do začátku Velikonoc, ovšem pak nastává pravý opak! Svátky jara se tradičně slaví desítkami různých pokrmů. Je zajímavé, že každý kraj má svá jídla a mnohdy se jedno od druhého výrazně liší. Dnes vám tak přinášíme výběr toho nejlepšího, co během jara a Velikonoc naše tradiční kuchyně nabízí.

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Bylinky a Velikonoce? Ochutnejte netradiční zelenou polévku

Velikonoce jsou nejvýznamnější křesťanské svátky a jejich oslava se v České republice nese především v tomto duchu. Zároveň je ale prolíná množství lidových zvyků a tradic. Dobové recepty na velikonoční pokrmy dokládají, že jarní očista organismu bývala součástí životů našich předků a že Velikonoce pro ni byly nejlepší příležitostí.

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce: tipy na velikonoční pečení, zdobení vajíček a tradiční zvyky

Velikonoce jsou tu a s nimi i náš přehled nejznámějších tradic pašijového týdne, hospodyňky ocení pár velikonočních receptů a jestliže nemáte nabarvená vajíčka, mohl by vám pomoci náš návod na jejich barvení přírodními barvami anebo různé styly zdobení kraslic. Užijte si krásné svátky jara!