Úvod > Aktuality > Vila Tugendhat – prostor, který na sebe neupozorňuje
Vila Tugendhat - prostor, který na sebe neupozorňuje
">
Památky

Vila Tugendhat – prostor, který na sebe neupozorňuje

Vydáno 24. ledna 2012
Jedinečnou vilu Tugendhat, která se objevuje ve všech světových učebnicích architektury, není třeba dlouho představovat. Skvost moderní architektury prošel zásadní památkovou obnovou a restaurací a od března letošního roku nabídne návštěvníkům řadu novinek. Turisté si, mimo obytných prostor, prohlédnou zcela unikátní technické podlaží se strojovnou vzduchotechniky a spouštěcích oken, kotelnou či, „anti-molovou“ místností. Zájemci z řad odborné veřejnosti budou moci využít badatelské centrum.
Maximálně funkční a nadčasově elegantní
Vila Tugendhat je jedinečným příkladem moderní architekty, stavbou, která určila nová měřítka moderního bydlení a patří k základním dílům světové moderní funkcionalistické architektury. V letech 2010-2012 prošla zásadní památkovou obnovou a restaurací.
 
Vilu Tugendhat navrhl v letech 1928-1929 významný německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, který je považován za otce moderní architektury dvacátého století. Stalo se tak na objednávku manželů Grety a Fritze Tugendhatových, pocházejících z německých židovských rodin textilních průmyslníků. Stavba vyrostla v letech 1929-1930 na mírně svažitém pozemku v Brně-Černých Polích a v prosinci roku 1930 se do ní Gerta a Fritz Tugendhatovi nastěhovali. Rodina si však bohužel výjimečného domu příliš neužila, bydlela zde pouhých 8 let. V obavě před nacisty emigrovala v roce 1938 do Švýcarska a následně do Venezuely. Za války zabrali vilu Němci a po ní došlo k její devastaci vojáky Rudé armády, kteří si v jejích prostorách zřídili konírny. Po válce zde byla škola rytmiky a rehabilitační středisko pro děti, začátkem osmdesátých let přešla vila do majetku města Brna a začala sloužit k reprezentaci i k příležitostnému ubytování hostů města. V roce 1992 v jejích zdech podepsali premiéři Václav Klaus a Vladimír Mečiar dohodu o rozpadu Československa. Roku 2001 byla vila Tugendhat zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO jako jediná památka moderní architektury v České republice.
 
Vila Tugendhat byla v roce 1930 jedním z prvních pokusů o „dům jako stroj na bydlení“. Krásné je na ní tedy to, jak promyšleně slouží svému účelu, nikoliv bezúčelné ozdůbky a okázalé dekorace. Ostatně ty tu ani nenajdete – dokonce v obytném prostoru obeskleného prostředního patra nenajdete ani zeď. Obývací pokoj, jídelnu, knihovnu a pracovnu tvoří jeden prostor s rozlohou dvou set osmdesáti metrů čtverečních (což je půldruhého tenisového hřiště), ve kterém jednotlivé části oddělují jen onyxová stěna, závěs a ebenový paraván.
 
Vila se proslavila tím, že zde poprvé v dějinách architektury byla v soukromém domě užita ocelová nosná konstrukce v podobě subtilních sloupů na půdorysu kříže. V interiéru najdete vzácné a exotické materiály, např. italský travertin, dýhy z palisandru, zebrana a makassarského ebenu z jihovýchodní Asie. Zcela výjimečným kamenným dekorativním a zároveň funkčním je onyxová příčka. Medově žlutá hornina s bílou kresbou byla vytěžena v marockém pohoří Atlas. Je tak tenká, že při západu slunce propouští sluneční paprsky a vypadá, jako by hořela.
 
Dům byl vybaven souborem nábytku navrženým brněnskou firmou Standard přímo pro vilu Tugendhat. K nejznámějším patří křesla typu Barcelona a Tugendhat, židle typu Brno a MR20 i elegantní lehátko, které se dodnes vyrábějí. Vše bylo promyšleno do nejmenších detailů – architekti navrhli také ručně tkané koberce i potahové a závěsové textilie. Rodinný dům však vešel do dějin architektury nejen svou konstrukcí a uspořádáním obytného prostoru, ale také na svou dobu výjimečným technickým zázemím, které zahrnovalo unikátní elektrické spouštění oken, důmyslnou klimatizaci či fotobuňku u vstupu.
 
Vzduch ovoněný mořskou solí a trezor na kožichy
Systém vzduchotechniky v suterénu dopravoval do obytného prostoru filtrovaný a tepelně upravovaný vzduch. Ochlazování a zvlhčování vzduchu probíhalo ve speciální sprchové komoře na jejímž dně byly položeny mořské kameny, na které dopadala voda z trysek osazených do vodovodního potrubí. Díky mořským kamenům byl vzduch parfémován mořskou solí a dále byl dopravován systémem vzduchotechniky do hlavního obytného prostoru. Celý tento systém fungoval jako větrání a jemné chlazení, ale především jako teplovzdušné topení.

V technickém zázemí v suterénu najdete dále prádelnu, fotokomoru a trezor na kožichy – tato ochranná „molová komora“ se dochovala v původní podobě s originální dlažbou, obklady i věšákovými tyčemi. Původní žehlírna pod zahradní terasou byla upravena jako místnost pro řidiče.

Celkovou obnovou prošla také zahrada, kterou tvoří především zatravněná louka s několika solitérními stromy. Její součástí byly i opěrné zídky dvoustupňového alpinária pod terasou domu. Fasády domu postupně porostly vegetací a dům jakoby se „rozpouštěl“ v zeleni.
 
Novinky pro návštěvníky
Slavnostní otevření vily proběhne 29. února 2012. První návštěvníky z řad veřejnosti, kteří se sem dostanou až 6. března 2012, čeká řada novinek. Zpřístupněná bude nově mimořádně zajímavá trasa unikátním technickým podlažím. Uvidíte strojovnu vzduchotechniky, kde se obeznámíte s cirkulací vzduchu v domě nebo místnost na kožichy. V technickém podlaží najdete také novou expozici o vile Tugendhat. Na prohlídku vily je třeba se však předem objednat pomocí on-line formuláře, který najdete na webových stránkách vily. Prohlídky domu se budou konat každý den mimo pondělí. Provádí se (kromě češtiny) v anglickém a německém jazyce, po předchozí domluvě i v dalších jazycích.

Zájemci budou moci využít i Studijní a dokumentační centrum v personálním traktu, kde lze studovat rozsáhlou dokumentaci a literaturu týkající se vily Tugendhat. K dispozici externím badatelům centrum bude po předchozí domluvě.
Vila Tugendhat – funkcionalistický skvost v Brně

Vila Tugendhat – funkcionalistický skvost v Brně

Stěžejní dílo funkcionalistické architektury, Vilu Tugendhat, si prohlédnete v Brně – Černých Polích. Vznikla v letech 1929–1930 podle projektu německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Ten vypracoval návrh stavby v roce 1928 na žádost manželů Tugendhatových.