ÚvodAktualitySkvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!
Gurmánská turistika

Skvělé podniky v Praze rostou jako houby po dešti!

  • 28. ledna 2016
Hlásí se velký boom skvělých podniků, co rozhodně stojí za navštívení – ať už na ranní kávu, brunch, pracovní schůzku, posezení s přáteli či večerní skleničku. Milovníci dobrého jídla a pití se mají na co těšit a pokud jste nezaznamenali, žádný z těchto podniků, vězte, že je skutečně, co napravovat!

Kam za vynikající kávou?

kávaZnáte výbornou kavárnu Můj šálek kávy v Karlíně, o které se psalo i ve světovém prestižním deníku The Guardian? Že ano? Máme pro vás skvělé zprávy, v Bubenči vyrostla této kavárně „malá“ sestřička, jmenuje se kavárna Místo. Pokud navštívíte webové stránky, uvidíte, že to může být Místo pro vás, to správné Místo pro vaši pracovní schůzku, na snídani Místo doma, kde mají zkrátka Místo pro každého. Až toto "místo" navštívíte, pochopíte, proč se jedná o "malou" sestřičku. Ve skutečnosti je kavárna Místo vzdušná, světlá kavárna, pyšnící se obrovským, moderním prostorem, díky práci architektů hodných skutečného uznání. Pro začátek vyzkoušejte Místo jako místo pro brunch anebo odpolední snídani, ano! V Místě se totiž snídaně servíruje celý víkend, po celý den bez pardonu.

Zaznamenali jste oblíbený Ema espresso bar na Florenci? Jedná se o první espresso bar tohoto konceptu v Praze a těší se velké úspěšnosti. Věřte, že zde si užijete kávu i na stojáka! Mají totiž pořád plno, což je nejlepší reklama podniku na světě. A není se čemu divit – v roce 2014 vyhrála první místo za nejlepší podnik v kategorii Café bar/kavárna prestižní gastronomické soutěže nejlepších podniků v České Republice Czech Prague Awards, a v roce 2015 se umístila na krásném 2. místě.
 

Vyzkoušejte dobroty z Ambiente

ambienteKdyž už je řeč o dobré kávě, brunchů a nových podnicích. Donesla se vám velkolepá zpráva o horké novince pražské gastronomické scény? Vracíme se zpět do Karlína, do industriálního prostoru, do zbrusu nově otevřeného podniku Eska. Dovolte nám malé seznámení, Eska patří do rodiny Ambiente, velkého "impéria" Tomáše Karpíška. Určitě budete znát například české restaurace s výborným plzeňským pivem Lokály, Čestr, kde jak už název napovídá, se servíruje výborné české hovězí maso – český strakatý skot, či například brasilské restaurace Brasileiro, se svým neobvyklým konceptem "all you can eat", ano dnes už ne tolik neobvyklým, ale ve své době otevření patřili zakladatelé k průkopníkům a další podniky zaměřené například na italskou kuchyni. Mezi poslední počiny patří otevření řeznictví Naše Maso, kde si můžete jak nakoupit uzeniny, šunku od kosti, párky apod. vše vlastní výroby anebo i masa z chovu čestr či přeštických vepřů „přeštíků“. Obchod slouží zároveň i jako bistro. Máte chuť na "tatarák", či pořádnou porci masa, kterou si sami vyberete, a kuchaři vám přímo připraví na grilu steak na objednávku? Jste tu na správném místě. Při čekání na objednávku si můžete sami natočit pivo. Pohádka pro milovníky masa? Ano!

eskaV případě Esky se jedná o nový koncept a to o dlouho plánovanou pekárnu. Nemluvíme ovšem jen tak o ledajaké pekárně, jak je vám již jasné z popisu obyčejného neobyčejného řeznictví. Výjimečný podnik Eska, řídící se mottem: „Zpátky do přírody“, nabízí českou kuchyni inspirovanou severskou filozofií. Charakterizuje ji návratem k tradičním úpravám jídel dle poctivých receptur našich babiček, ba i prababiček, chutná nevšední příprava jídel, kde se klade důraz na lokální soběstačnost surovin a vaření bez odpadu. Eska je tudíž nejen pekárnou, ale i kavárnou s výběrovou kávou české pražírny Doubleshot a také restaurací na obědy, ale také na tzv. fine dining večeře. Tomáš Karpíšek společně se šéfkuchařem Martinem Štanglem vypracovali "Manifest moderní české kuchyně", o kterém se můžete dočíst v jejich občasníku restaurace Eska anebo na internetových stránkách.
Eska Karlín Gurmánská turistika

Eska Karlín

Eska na Praze 8 v Karlíně je restaurace s pekárnou, která spojuje staré a nové. V moderní podobě vám přesunou na talíř to, co je běžně kolem nás – zeleninu od kořene až po listy, divoké bylinky i ohněm vypečený chleba.

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality Gurmánská turistika

Restaurace Lokál – česká kuchyně té nejlepší kvality

Stýská se vám po klasických pokrmech české kuchyně, které se v mnoha restauracích již skoro nevyskytují? Už dlouho jste neviděli domácí houskový knedlík, nebo omáčku, která nepřišla do styku s instantním práškem? Pak je Lokál, jehož hlavní filozofií je čerstvost surovin a poctivá práce kuchařů, ta pravá volba pro vás.

Ema espresso bar Gurmánská turistika

Ema espresso bar

Špičková kavárna berlínského střihu s nabídkou výběrové kávy od nás i ze zahraničí, která nabízí kromě espressa i alternativní metody přípravy. Ema espresso bar v Praze na Florenci, v Karlíně a na Palmovce.

Kavárna Místo v pražských Dejvicích Gurmánská turistika

Kavárna Místo v pražských Dejvicích

V pražských Dejvicích najdete vynikající kavárnu Místo, která připravuje kávu české pražírny výběrové kávy Doubleshot. Na své si tu přijde každý, kdo má rád kvalitní kávu, domácí sladkosti a bistro styl kuchyně.

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze Gurmánská turistika

Brasileiro U Zelené žáby – brazilská restaurace v Praze

Originální brazilské churrasco-rodizio rodiny Ambiente v centru Prahy. Dát si zde můžete grilované jihoamerické hovězí maso, dobroty ze salátového baru, caipirinhu či brazilské dezerty. Vše funguje na principu "sněz, co můžeš".

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína Gurmánská turistika

Můj šálek kávy – kavárna v srdci Karlína

Naše kavárna s nezaměnitelnou atmosférou vám nabídne nejen výbornou čerstvou kávu z vlastní pražírny, domácí kuchyni a dorty, ale také jednu ingredienci, kterou nenajdete nikde jinde.

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente Gurmánská turistika

Restaurace Čestr – steakhouse z rodiny Ambiente

Pečlivě vybrané hovězí maso v mnoha labužnických úpravách, Plzeň z tanku a příjemné stylové nekuřácké prostředí – to je steakhouse Čestr.

Řeznictví a bistro Naše maso Gurmánská turistika

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Další aktuality

Cesty za uměním: vévodkyně Markéta, démoni, kubistické zrůdy a nejošklivější díla světa

Markéta Pyskatá má smůlu – její portrét je ukázkou snad nejslavnější ošklivosti v dějinách malířství. Zdaleka ale není jediná. Ošklivá vévodkyně, démoni španělských malířů, kubistické obludy i české sochy, které pobouřily Evropu – tady je přehlídka uměleckých děl, která si na stěnu pověsí jen hodně odvážní sběratelé.
8. červenec 2025 10:02
Kultura, Praha

Objevte expozici českého kubismu v Bauerově vile!

Bauerova vila od Josefa Gočára nedaleko Kolína otevřela bránu pro veřejnost. Uměleckoprůmyslové museum v Praze v ní umístilo další expozici českého kubismu. Jedinečnou vilu, kterou architekt Josef Gočár navrhl pro velkostatkáře Adolfa Bauera v malé obci Libodřice na Kolínsku, otevřelo pro veřejnost Uměleckoprůmyslové museum v Praze.
8. červenec 2025 10:00
Kultura, Praha

Jak se žilo v zaniklém pražském Podskalí zjistíte v Podskalské celnici

Podskalská celnice na pražské Výtoni je jednou z posledních připomínek někdejšího života „lidí od vody“ – vorařů, dřevařů, pískařů či ledařů, kteří měli svůj domov v dnes již zaniklém Podskalí. Právě v této památné budově naleznete expozici, která připomíná život na Vltavě, stará řemesla i zaniklé Podskalí.
8. červenec 2025 7:00
Kultura, Praha

Tradiční Francouzský trh se letos bude konat opět na Kampě

Francouzský trh v Praze je na začátku léta oblíbenou a očekávanou akcí. Na francouzské speciality, hudbu i atmosféru se můžete těšit i letos, a to 10. až 13. července 2025. Po několika letech se opět vrací na tradiční místo, nedaleko Karlova mostu, na náměstí Na Kampě! Mimo francouzských lahůdek zde naleznete všemožné dobroty z celé Evropy.
7. červenec 2025 14:00
Gurmánská turistika, Praha

Tipy na víkend v Praze a okolí

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkend (12.7. – 13.7.) v Praze a jejím okolí. Čeká na vás romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky, programy pro rodiny s dětmi a další aktivity: Moře u Mělníka – 6. ročník festivalu dobrého jídla, divadla a hudby, Aperol Spritz & Prosecco Festival 2025 – Beroun, Prohlídky zámku Kačina s duchem Rudym, Mirai Summer Fest, Benešovské trhy. Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
7. červenec 2025 6:01
Zážitky, Praha

Léto v Praze si užijete na 100 %!

Proč odjíždět v létě k moři, když je v Praze v tomto období zrovna nejlépe? To si říká pravděpodobně jen malá část populace největšího a nejobydlenějšího města v České republice, a jen těžko k tomu přesvědčuje ty druhé. Léto v Praze však skutečně nabízí mnoho možností, jak si ho užít na 100 %, od koupání se v lomech, objevování lesoparků, potulování se po pražských uličkách a kavárnách, venkovních sportovních aktivit, až po akčnější zážitky.
6. červenec 2025 8:52
Letní sporty, Praha

Zoo Praha se slevou: za odpolední vstup zaplatíte pouhou stovku

Chystáte se do Zoo Praha a rádi byste získali slevu na vstupném? Během letních prázdnin to nebude žádný problém – přijďte na návštěvu pražské zoologické zahrady po 17. hodině a budete mít vstupné jen za 100 Kč. Akce platí od 1. 7. do 31. 8. 2025. V areálu můžete zůstat až do 21:00 hodin.
6. červenec 2025 6:00
Příroda, Praha

Borůvky, ostružiny, rajčata, okurky i houby: deset míst, kde ochutnáte letní dobroty

Když po jahodách a třešních zbydou jen prázdné talíře, mohou se milovníci letních plodů přírody těšit na další druhy ovoce a zeleniny, které zvolna dozrávají. Během července, srpna i na začátku září se navíc chystá velké množství gastronomických akcí, kde hrají hlavní roli například borůvky nebo švestky. Kromě výše zmíněného ovoce vás pozveme i na rajčata, okurky anebo třeba na samosběr ostružin či voňavé bylinky.
5. červenec 2025 15:00
Gurmánská turistika, Praha