
Výlovy probíhají
časně zrána, zpravidla okolo sedmé hodiny. Desítky postav v gumových pláštích a vysokých botách za ranních mlh roztáhnou
sítě a vydají se do studeného
bahna, aby později naplnili
kádě na břehu tunami
ryb. Zájemci z řad diváků si potom rybu mohou
odnést domů již vykuchanou nebo i živou.
Hlavním centrem výlovů jsou tradičně
jižní Čechy, zejména
Třeboňsko, kde před půl tisíciletím
Jakub Krčín přetvořil rozlehlé bažiny na stovky rybníků, ve kterých se od té doby chovají ryby. Každý rok jich rybáři
vyloví stovky tun.

V roce
2021 opět vydá své bohatství
největší český rybník Rožmberk. Výlov Rybářství Třeboň se zde uskuteční
od 11. do 14. října. Kapři z podzimních výlovů jsou určeni především pro
vánoční prodej. Ryby z podzimních výlovů si budou moci lidé koupit na
sádkách. Na některých hrázích rybníků by přesto měl fungovat
stánkový prodej. Letošní výlov
nebude probíhat jako společenská akce, která je určena pro širokou veřejnost a má charakter historické, kulturní a tradiční činnosti s doprovodným programem a občerstvením.