ÚvodAktualityOchutnejte masopustní sladkosti!
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!

Recept na Boží milosti

K oslavám masopustu patří nejen maso, víno a pálenka, ale také sladkosti. I ty ovšem musí být pěkně omaštěné a oslazené, stejně jako jsou boží milosti v našem receptu. Je to vynikající křehká sladkost, ke které těžko najdete srovnání. Jsou vynikající ihned po usmažení i druhý den... pokud zbydou – z mísy totiž mizí bleskovou rychlostí.

Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 lžíce práškového cukru, 200 g tuku na smažení, trochu mléka, špetka prášku do pečiva, sůl

Postup:
boží milosti czech specialsZpracujeme mouku se žloutky, špetkou soli, s práškem do pečiva a cukrem. Podle tuhosti těsta můžeme přidat trochu mléka. Podle potřeby zasypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé. Necháme asi hodinu v chladu odpočinout. Na vále vyválíme tenkou placku, nakrájíme rádýlkem čtverečky nebo trojhránky a smažíme v rozpáleném tuku. Necháme okapat, pocukrujeme a podáváme.

Aktuální masopustní akce
 

Recept na Masopustní koblihy

V názvu tradičního svátku sice zaznívá slovo „půst", ve skutečnosti je však tento bláznivý rej masek naopak spojen s veselicí, při níž se na jídlo a pití rozhodně nezapomíná. Dnes už asi následující čtyřicetidenní postní dobu dodržuje málokdo, ale pestrý průvod maškar si sladkou odměnu stejně zaslouží.
 
Suroviny: 500 g hrubé mouky, 30 g droždí, 70 g cukru, 150-300 ml mléka, 3 vaječné žloutky, sůl, citronová kůra, rum, mouka na vyválení, tuk na smažení, pikantní džem (např. rybízový či meruňkový), moučkový cukr na posypání

Postup:
MasopustDo mísy přesejeme mouku a uděláme do ní důlek, do kterého vložíme rozdrobené droždí. Přidáme cukr, zalijeme částí vlažného mléka a dáme na teplé místo nakynout. Poté přidáme žloutky, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, rum a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme na hladké vláčné těsto, přikryjeme ho utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Poté těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát silný asi centimetr.


Z půlky těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm. Na druhou polovinu těsta naneseme stejný počet dávek džemu, jako máme koleček. Vykrojená kolečka přiložíme na džem a stiskem obě části těsta spojíme. Vykrojíme naplněné koblihy, které opět necháme vykynout. Nakonec koblihy smažíme dozlatova v zahřátém tuku po obou stranách. Poté necháme tuk okapat, sypeme cukrem a podáváme.

Peče celá země, Pečení na neděli a sladkosti české kuchyně

Masopustní obchůzky na Hlinecku – nehmotné kulturní dědictví UNESCO

Masopustní obchůzky na Hlinecku – nehmotné kulturní dědictví UNESCO

Masopustní obchůzky a masky z Hlinecka byly na Seznam UNESCO zapsány v roce 2010. Na Hlinecku jsou doloženy popisy masopustních obchůzek a masek z konce 19. století, v některých vesnicích se konají spontánně po několik generací v téměř nezměněné podobě (Hamry, Studnice, Vortová) do dnešních dnů.

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Česko ve filmu: Peče celá země, Pečení na neděli a další filmy o sladkých pečených dobrotách

Pečené sladkosti a film jsou skvělá kombinace. Pokud patříte mezi ty, kteří si díky soutěži Peče celá země užívali opulentní hody v barokním sídle hraběte Šporka aneb na zámečku Bon Repos, budete zvědaví i na další filmy a seriály o jídle. Anebo si raději pustíte některou z pohádek, kde se také peče, smaží a vaří? Pojďte s Kudy z nudy zasednout k bohatě prostřenému filmovému stolu!

Masopustní mečové tance – tradiční lidové tance ze Slovácka

Masopustní mečové tance – tradiční lidové tance ze Slovácka

Tradiční masopust doprovází pestré masky, zabíjačkové pochoutky, koblihy a boží milosti, a také starobylé obřadní mečové tance. Fenomén moravsko-slovenského pomezí je od roku 2023 zapsaný na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

#světovéČesko a Lidový rok: zimní svátky a tradice od Tří králů přes Hromnice až po masopust

Jednou z českých lidových tradic oceněných značkou UNESCO jsou masopusty. Nejsme v tom sami, zimní slavnosti plné bujaré hudby, masek, tance a dobrého jídla zdaleka nejsou jen výsadou Čech, Moravy a Slezska. Masopustní obchůzky z východních Čech, zapsané na seznamu nehmotného světového kulturního dědictví UNESCO, tak mají leccos společného například se slavným benátským karnevalem.

Další aktuality

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: festivaly jídla a gastronomické slavnosti 2025

Mát rádi dobré jídlo a pití? My také, a navíc právě pro vás máme tipy na food festivaly ze všech krajů České republiky. Užijte si s rodinou a přáteli báječné gastronomické akce pod širým nebem. Dopřejte si českou klasiku, zahraniční laskominy i jídla z neobvyklých surovin, a zažijte ono pověstné „nebe v hubě“. Portál Kudy z nudy vám přeje skvostné gurmánské zážitky a dobrou chuť!
20. březen 2025 9:50
Gurmánská turistika

Ochutnejte špičková menu na festivalu Restaurant Week

Od 19. března do 13. dubna 2025 se v Praze, Brně, Ostravě a Plzni koná další ročník světového festivalu Restaurant Week. Všem milovníkům dobrého jídla nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Ty budou mít svá vybraná menu za jednotnou cenu. Cílem festivalu je přiblížit gastronomické zážitky vybraných podniků široké veřejnosti.
19. březen 2025 14:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kam jít na kvalitní jídlo do skvělé (chcete-li luxusní) restaurace

Nechte se okouzlit jedinečnou gastronomií a neopakovatelnými interiéry, které ještě více umocní romantickou atmosféru. Tipy portálu Kudy z nudy jsou ideálním místem pro uspořádání hostin, večírků a různých dalších společenských akcí. Hledáte kvalitní restauraci a skvělý gurmánský zážitek? Nehledejte, vyberte si podle chuti!
19. březen 2025 11:38
Gurmánská turistika

20 tipů na pražské kavárny se zahrádkou

Kam na kávu na zahrádce v Praze? Užijte si oblíbené posezení na nejkrásnějších pražských zahrádkách. Nechte se zlákat omamnou vůní kávy a vychutnejte si lenivé odpoledne na některé z příjemných zahrádek pražských kaváren. Budete překvapeni místy, o kterých jste neměli ani tušení.
18. březen 2025 15:08
Gurmánská turistika

10 tipů na výlety do míst, kde si vychutnáte víno netradičně aneb ve stínu i na výsluní

Zamilovali jste si vinařskou turistiku a toulky za vínem? My na portálu Kudy z nudy rozhodně ano, a tak vás tentokrát zveme do míst, kde si vychutnáte víno jinak – se zážitky, krásnými výhledy do okolí, obklopeni moderní i historickou architekturou. Zážitek je při vinařských výletech do stínu i na výsluní zaručený, vy si jen musíte vybrat to, co vám chutná.
18. březen 2025 13:58
Gurmánská turistika

20 tipů, kam na čerstvou praženou kávu: objevte chutě a vůně nejlepších pražíren kávy

Hledáte pražírny s kvalitní kávou? Máme pro vás přehled zajímavých tipů! Víte, že kávovník arabský (Coffea arabica) pochází původně z Etiopie a Mozambiku? Už v 15. století se kávovník dostal do Arábie, koncem 17. století na Jávu a začátkem 18. do Brazílie. Máme pro vás pestrou škálou lahodných chutí. Ochutnejte kávu podle země původu a různé kávové speciality.
10. březen 2025 11:00
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Máme pro vás 100 tipů na nejlepší gastronomické zážitky sezóny

Patříte k milovníkům kvalitní gastronomie? Těší vás jarní, letní i podzimní možnosti konzumace dobrot pod širým nebem? Nabízíme vám více než 100 tipů na letošní akce spojené s jídlem pro rok 2025. Opět si užijeme pestrou nabídku tradičních festivalů zaměřených pouze na určitou potravinu – borůvky, mrkev, jablka, ryby, chléb, česnek, cibuli i chmel. Navštívit ale můžete mnoho lokálních, komornějších akcí, které nabídnou nejčastěji burčák, víno, pivo, burgery, ale i vegetariánská jídla, polévky či pochoutky z jablek. Plánujte a ochutnávejte – je z čeho vybírat!
4. březen 2025 1:03
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
3. březen 2025 15:38
Gurmánská turistika