ÚvodAktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Přijďte se podívat, jak Vánoce prožívali naši předci, do skanzenu Krňovice

Prožít Vánoce ve skanzenu můžete od 9. do 10. prosince v Krňovicích. Nasajte atmosféru Vánoc na vsi a ponořte se do života našich předků. Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika.
Kultura, Královéhradecký kraj

Navštivte tento víkend 34. Muzejní adventní trh v Hradci Králové

Zastavte se s přáteli na Muzejní adventní trh v Hradci Králové a v příjemné atmosféře zapomeňte na vánoční shon. Potěší vás zručnost lidových řemeslníků nabízejících lákavý sortiment dárkových a dekorativních předmětů, živý betlém a vánoční melodie nebo dílna pro děti. Trh potrvá od 1. do 3. prosince 2023. Letošní ročník se zaměří nejen na prodej, ale také ve větší míře na prezentaci a ukázky poctivé řemeslné práce. Před muzejní budovou budou prodávány tradiční pochutiny a nápoje, zastihnete zde také prodejce s označením regionální produkt.
Kultura, Královéhradecký kraj

Vydejte se po stopách tradičních řemesel Královéhradeckého kraje

Královéhradecký kraj je protkán řemesly, objevte s portálem Kudy z nudy místa spojená s tradicemi. Vrátíte se o staletí dozadu, poznáte, jak se dříve žilo, ale také si řadu řemesel můžete vyzkoušet vlastními rukama. O letních prázdninách můžete vyrazit do řady muzeí, ale také přímo do dílen, kde uvidíte mistry svých oborů. Poznejte, jak se vyrábí vánoční ozdoby či loutky, jak dříve pracovali mlynáři a kováři, nebo třeba se podívejte, jak vznikají světově vyhlášené klavíry továrny Petrof.
Kultura, Královéhradecký kraj

V Babiččině údolí se chystají Mlynářské slavnosti

Když počasí dovolí, sejdeme se v údolí. Plno veselí v Rudrově mlýně s bodrým Panem otcem a letní folklorní tradice můžete zažít v Babiččině údolí v Ratibořicích, kde se jako každý rok konají oblíbené Mlynářské slavnosti. Letos se sem vypravte 5. – 6. července.
Kultura, Královéhradecký kraj

Tradiční Martinské trhy proběhnou v sobotu v Hradci Králové

Tradiční jarmark – Martinské trhy proběhnou v Hradci Králové již popatnácté. Do Hradce se v sobotu 12. listopadu 2022 sjedou řemeslníci z měst, obcí a vísek celé naší krásné vlasti, aby ve všech prostorách Adalbertina a přilehlého parkoviště od 9 do 16 hodin předvedli výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel. Prodávat se bude jak v budově, tak i v okolí budovy.
Kultura, Královéhradecký kraj

Ve Vamberku si připomenete tradiční krajkářské řemeslo

Do Vamberka, města krajek, se ve dnech 24. až 26. června 2022 sjedou prvotřídní krajkářky z celého světa. Během Krajkářských slavností se můžete přijít podívat na jejich umění, navštívit výstavu české paličkované krajky nebo zhlédnout módní přehlídku Krajkářské školy Vamberk s kolekcí šperků.
Kultura, Královéhradecký kraj

#světovéČesko a vrch Gothard: pocta Hořicím, hořickému pískovci a kamenickým tradicím

O Hořicích se mluví jako o městě kamenné krásy díky kvalitnímu pískovci a spoustě zajímavých soch a staveb. Některé z nich vám představíme podrobněji a pozveme vás na pár zajímavých procházek. Pokud si s sebou zabalíte na svačinu slavné hořické tubičky, čeká vás i sladký happyend.
Kultura, Královéhradecký kraj

Hradec Králové slaví v sobotu svátek keramiky a skla

V sobotu 15. srpna od 10 do 18 hodin ožije centrum Hradce Králové ruchem tradiční české tvorby hrnčířských dílen, sklářských a keramických ateliérů. Na Tylově nábřeží proběhne další ročník svátku keramiky a skla. Můžete zde prohlížet a nakupovat výrobky sklářských a hrnčířských řemeslníků z celé republiky a obdivovat předvádění tradičních řemeslných technik. To vše za stylového hudebního doprovodu.
Kultura, Královéhradecký kraj

Dny otevřených ateliérů zvou do dílen, galerií i zahrad

Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové již poosmé organizuje dvoudenní výtvarný festival Dny otevřených ateliérů. Letošní ročník se uskuteční 13. a 14. června 2020 na různých místech Královéhradeckého kraje. Výzvu letos vyslyšelo na tři desítky výtvarníků, fotografů a institucí nejrůznějších oborů a zaměření. Návštěvníci tak budou moci zavítat jak do renomovaných galerií, tak i do dílen malířů, hrnčířů, sochařů, řezbářů ale i designérů.
Kultura, Královéhradecký kraj