Úvod > Aktuality

Aktuality Královéhradecký kraj

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Královéhradecký kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Neobjevené skvosty: 10 tipů z regionu Královéhradecký kraj

Málo navštěvovaná a přesto úchvatná místa nabízí i Královéhradecký kraj. Objevte historii lyžování v muzeu v Dolní Branné, unikátní kostely v okolí Broumova, postavené podle plánů Kryštofa Dientzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáce, třeba dřevěný hřbitovní kostel Panny Marie, Museum bednářství Jaroslava Tománka a krásu nerostů z celého světa v Galerii minerálů ve Dvoře Králové nad Labem. Vydejte se na výlet zpět do dob císaře Josefa II. při prohlídce podzemních chodeb pevnosti Josefov, navštivte rozhlednu na Feistově kopci anebo Rychnov nad Kněžnou, kam Karel Poláček umístil děj své knížky Bylo nás pět. Prohlédněte si Poláčkův památník i sochu pěti malých dobrodruhů!
Královéhradecký kraj | Kultura

Ve vánočním čase se podívejte do Muzea betlémů v Třebechovicích

Třebechovické muzeum betlémů má ve svých sbírkách více než 400 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů a pocházejících ze všech oblastí České republiky, velmi starých, ale i ze současnosti. Nejcennější a nejobdivovanější doma i ve světě je než 100 let starý unikátní mechanický Proboštův betlém, který má na 2000 vyřezávaných dílů a 350 figurek. Je jediným betlémem prohlášeným národní kulturní památkou (1999), je 6,9 metru dlouhý, 2,2 metru vysoký a z 350 figurek se jich 51 pohybuje a dalších 120 jezdí na několika pásech. Autory betlému jsou lidoví řezbáři Josef Probošt a Josef Kapucián.
Královéhradecký kraj | Kultura

Přijďte se podívat, jak Vánoce prožívali naši předci, do skanzenu Krňovice

Prožít Vánoce ve skanzenu můžete od 9. do 10. prosince v Krňovicích. Nasajte atmosféru Vánoc na vsi a ponořte se do života našich předků. Podorlický skanzen Krňovice je jediné muzeum tohoto typu v Královéhradeckém kraji. K vidění jsou historické stavby, dobové vybavení a technika.
Královéhradecký kraj | Kultura

Navštivte tento víkend 34. Muzejní adventní trh v Hradci Králové

Zastavte se s přáteli na Muzejní adventní trh v Hradci Králové a v příjemné atmosféře zapomeňte na vánoční shon. Potěší vás zručnost lidových řemeslníků nabízejících lákavý sortiment dárkových a dekorativních předmětů, živý betlém a vánoční melodie nebo dílna pro děti. Trh potrvá od 1. do 3. prosince 2023. Letošní ročník se zaměří nejen na prodej, ale také ve větší míře na prezentaci a ukázky poctivé řemeslné práce. Před muzejní budovou budou prodávány tradiční pochutiny a nápoje, zastihnete zde také prodejce s označením regionální produkt.
Královéhradecký kraj | Kultura

V Třebechovicích je k vidění unikátní mechanický betlém

Třebechovické muzeum betlémů má ve svých sbírkách více než 400 betlémů zhotovených z nejrůznějších materiálů a pocházejících ze všech oblastí České republiky, velmi starých, ale i ze současnosti. Nejcennější a nejobdivovanější doma i ve světě je unikátní mechanický Proboštův betlém o rozměrech 7x3x2 m.
Královéhradecký kraj | Kultura

Nové Návštěvnické centrum KRNAP ve Vrchlabí otevírá po rekonstrukci své brány

Krkonošské muzeum, založené roku 1883 a součást Správy KRNAP od roku 1966, pečuje o zachování kulturního dědictví regionu Krkonoš, mimo jiné i pečlivou správou 45 000 sbírkových předmětů. Od října 2017 bylo muzeum uzavřeno a prošlo velikou a nákladnou rekonstrukcí. Jak se zdařila, se budete moci sami přesvědčit od 1. listopadu 2023, kdy se nová expozice v bývalém augustiniánském kláštera ve Vrchlabí otevírá veřejnosti.
Královéhradecký kraj | Kultura

České značky: Petrof vyrábí klavíry a piana již více než 150 let

Hraje na ně a zná je celý svět: značka Petrof má ve světě klavírů podobně skvělý zvuk jako Steinway či Bechstein. Na malý výlet do dějin společnosti se ale musíme vydat hluboko do minulosti. Začalo to v roce 1857, kdy osmnáctiletý Antonín Petrof odešel na zkušenou do Vídně a začal se učit řemeslu stavitele klavírů.
Královéhradecký kraj | Kultura

29. ročník festivalu Jazz Goes to Town začíná v Hradci Králové

Světoznámí sólisté, české hvězdy, začínající umělci a více než 80 interpretů v Hradci Králové – to vše přinese již 29. ročník festivalu Jazz jde městem (Jazz Goes to Town), který probíhá od 10. do 14. 10. 2023. V průběhu festivalu se posluchači mohou těšit na tradiční koncerty v kině Bio Central a ve Studiu Beseda, v městské knihovně nebo PETROF Gallery. Vrcholem festivalu bude sobotní koncert jedinečného Trondheim Jazz Orchestra.
Královéhradecký kraj | Kultura

České značky: Stavebnice Merkur z Police nad Metují

Pro řadu z nás není Merkur jen kemp na Novomlýnských nádržích pod Pálavou nebo jedna z planet sluneční soustavy, ale také název populární kovové stavebnice. Doma je v Polici nad Metují, kde má oblíbená hračka dokonce své vlastní muzeum. V roce 2020 značka oslavila rovných sto let od svého vzniku.
Královéhradecký kraj | Kultura

Festival Trutnoff Open Air se po sedmi letech opět vrací na podkrkonošské Bojiště!

Legendární festival Trutnoff Open Air alias Český Woodstock se letos, po sedmi letech, vrací z brněnského exilu do domovského Trutnova, kde se uskuteční v tradičním srpnovém termínu od 17. do 20. 8. 2023. Během čtyř dnů se hudební nadšenci mohou těšit na trutnovském Bojišti na tři stage a přes šedesát kapel! Vystoupí například Therapy?, legenda reggae Andrew Tosh, punkfolkoví The Rumjacks z Austrálie nebo Waltari z Finska. Z domácích hvězd se můžete těšit na Pražský výběr, Roberta Křesťana, Monkey Business, Visací zámek či Tichou dohodu, která hraje jen zřídka. Ale nebude chybět ani Ondřej Havelka se svým orchestrem Melody Makers!
Královéhradecký kraj | Kultura

Nahlédněte do pravěkého světa očima Zdeňka Buriana

Také vás fascinují obrazy pravěkých a dávno vyhynulých živočichů? Potom byste si neměli nechat ujít místa, která vás do tohoto období za dinosaury doslova přenesou. Uprostřed pravěkých džunglí s pterodaktyly, allosaury a triceratopsy nebo v dávných mořích po boku ichthyosaurů i plesiosaurů s dlouhým krkem se ocitnete díky obrazům Zdeňka Buriana. Ten vám ukáže i pozdější období se zvířaty doby ledové či prvních lidí. Vypravit se za fascinujícími výjevy můžete do různých koutů České republiky – Safari parku, pavilonu Anthropos, do Štramberku a dalších míst. Někde navíc expozici doplňuje sbírka paleontologických exponátů!
Královéhradecký kraj | Kultura

Divadelní festival Menteatrál v Neratově zve opět na netradiční představení

Poslední červencový víkend se opět setkají v Neratově v Orlických horách divadelní soubory pracující s lidmi s mentálním postižením. Festival Menteatrál, který se koná již osmým rokem, i letos nabídne divadelní představení, koncert, letní kino, tančírnu pod širým nebem, tematické diskuze a workshopy. Letošní ročník proběhne od pátku 28. 7. do neděle 30. 7. 2023.
Královéhradecký kraj | Kultura