ÚvodAktuality

Aktuality Celá ČR

Kultura v České republice doslova kvete. Krásná muzea a galerie najdete téměř na každém rohu a v každém městě, dozvíte se v nich o historii pohádek, tradic i národních řemesel a uvidíte skvostná díla, ze kterých někdy až oči přecházejí. Plánujete, kam aktuálně vyrazíte o víkendu? Divadlo a hudba rozhodně nesmí chybět. Chcete vědět, co se zrovna děje ve vašem okolí? V nabídce máme desítky divadelních představení pro děti a dospělé, stačí si jen vybrat z nepřeberné nabídky kulturních akcí, které pro vás neustále aktualizujeme. Ty aktivnější z vás mohou nadchnout naše tradiční řemesla. Dozvíte se o tajemstvích našich sklářů nebo se naučíte jak vyrobit staročeskou keramickou mísu.

Cibulák, slavný porcelán s cibulovým vzorem je na světě už 285 let

Víte, že porcelán s modrým dekorem zvaný cibulák se na stolech poprvé objevil už před 285 lety? Byl tak oblíbený, že na jeho výrobě postupně založilo živnost několik porcelánek. U nás se vyrábí už více než 130 let v porcelánce v Dubí na Teplicku, před časem tu dokonce vzniklo speciální muzeum: Dům porcelánu s modrou krví.
Kultura, Ústecký kraj

Prožijte Pražské jaro s velikány klasické hudby

Mezi 12. květnem a 3. červnem 2024 se uskuteční 79. ročník mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Festival je v hudebním světě fenoménem – přečkal všechny dějinné zvraty, i změny vkusu a dramatické kulturní poryvy. Přečkal je, protože ve všech dobách zůstalo dost posluchačů, připravených ocenit a vychutnat skutečnou uměleckou kvalitu. I přesto nabízí mnoho inovací: letos poprvé se uskuteční projekt SpringTeen – festivalový den věnovaný mladému publiku a rodinám s dětmi. Největším vykročením z čistě hudebních vod bude Pražské jaro Art Salon, který představí díla šesti renomovaných výtvarných umělců napříč generacemi, které festival oslovil s jedním společným zadáním – vytvořit dílo inspirované cyklem symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany.
Kultura, Praha

Nechte se pozvat na jarní hrnčířské trhy do Berouna

Jedním z měst, které ctí dávné řemeslné tradice, je Beroun. Místní bohatě zdobená keramika má dlouhou historii a navštívit zde můžete i Muzeum berounské keramiky. Velmi oblíbené jsou velké hrnčířské trhy, které se v Berouně konají dvakrát ročně. Na ty jarní, které proběhnou od 11. do 12. května, vás zve portál Kudy z nudy.
Kultura, Středočeský kraj

7 věcí, které nevíte… o filharmoniích, orchestrech a kapelách

V rámci oslav Roku české hudby 2024 kolem našich uší neproplouvá jen hudba. Občas slyšíme výrazy z hudební terminologie, které sice známe, ale ne příliš důvěrně. Pojďte s Kudy z nudy otevřít vrátka do světa hudby a zjistit, co se skrývá za slovem filharmonie.
Kultura

Česko mezi řádky: Bylo nás pět, Rychnov nad Kněžnou a Karel Poláček

Téměř každý spisovatel hledá inspiraci pro svá díla v dětství. Udělal to i Karel Poláček (1892–1945), když děj knížky Bylo nás pět zasadil do svého rodného Rychnova nad Kněžnou. Dnes tu Poláčka i jeho hrdiny připomíná památník, názvy ulic i náměstí, lavička, několik soch i vycházkový okruh.
Kultura, Královéhradecký kraj

Kolik základních kamenů má Národní divadlo a odkud do Prahy přicestovaly?

Poslední dobou se hodně píše o složitých testech k přijímacím zkouškám a maturitám. Jak byste asi dopadli, kdybyste takovou zkoušku skládali a měli odpovědět na jedinou otázku: odkud se do Prahy sjely základní kameny, které dnes můžete vidět v základech Národního divadla?
Kultura, Praha

Česko mezi řádky: Golem, Praha a Gustav Meyrink

Gustav Meyrink (1868–1932) patřil ke generaci německy píšících spisovatelů, jejichž dílo zásadně ovlivnila Praha. Ve svých dílech se k magickému městu opakovaně vracel a rozšířili tak jeho slávu i za hranice. V Praze se odehrává i Golem, jeho nejznámější román, napsaný roku 1915.
Kultura, Praha

Cesty za uměním: francouzský malíř a „celník“ Henri Rousseau a jeho stopy v Česku

Jeden z nejcennějších obrazů ve sbírkách Národní galerie v Praze namaloval francouzský malíř Henri Rousseau (1844–1910), přezdívaný Samouk, Nedělní malíř nebo Celník. Naivistický a ve všech směrech originální umělec přitom celník nikdy nebyl, a dokonce se tak nejmenuje ani jeho nejslavnější obraz. Seznamte se s ním na Kudy z nudy!
Kultura, Praha

Česko mezi řádky: Divá Bára, Vestec a Božena Němcová

Výlety s Boženou Němcovou (1820–1862), nejslavnější spisovatelkou národního obrození, většinou míří do Babiččina údolí, dějiště jejího nejznámějšího díla Babička. K nejoblíbenějším a nejčtenějším dílům patří také povídka Divá Bára. Ta se ale odehrává jinde: pojďte odhalit její tajemství s Kudy z nudy!
Kultura, Královéhradecký kraj

Česko mezi řádky: Směšné lásky, Brno a Milan Kundera

Deset románů, z toho čtyři napsané francouzsky, povídky, dramata a čtyři svazky esejů: to je dílo Milana Kundery. Se seriálem Česko mezi řádky se vrátíme do jeho rodného města Brna. Právě tam, v kavárně Bellevue, se odehrávají jeho povídky, shrnuté do tří sešitů Směšných lásek.
Kultura, Jihomoravský kraj

Tim Burton se vrátil do Prahy: do jeho fantaskního světa nahlédnete v Obecním domě

Americký filmový mág – producent, scénárista, básník a loutkař, propojující nevinný dětský svět s odvrácenou stranou lidské existence a také vizionář spojující s neskutečnou lehkostí animaci s hranou tvorbou, se po 10 letech se vrací opět do Prahy, aby dal svým českým obdivovatelům možnost nahlédnout do nejniternějších zákoutí své mysli. Všemožné exponáty z jeho snových, fantaskních, groteskních až hororových děl si prohlédnete od 1. května do 30. září 2024 v Obecním domě.
Kultura, Praha

Česko mezi řádky: Postřižiny, Nymburk a Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal (1914–1997) se do literatury druhé poloviny 20. století zapsal jako autor s nevšedním pozorovacím talentem a strhujícím vypravěčským stylem. S Kudy z nudy můžete na jeho známá literární díla vzpomínat třeba při návštěvě míst, kde se odehrávají: pojďte se podívat do Kerska a do Nymburka, do kraje Slavností sněženek a Postřižin.
Kultura, Středočeský kraj