Úvod > Aktuality

Aktuality Celá ČR

Mezi oblíbená a hojně navštěvovaná kulturní zařízení patří bezpochyby muzea a galerie, kterých je v České republice nepočítaně. Od těch tradičních lidových, přírodovědných, antropologických nebo technických muzeí až po obrazové galerie, výstavy soch a moderního umění nebo interaktivní a specificky zaměřené expozice. Muzea a galerie jsou zkrátka hodnotnou volnočasovou aktivitou, která kromě potěšení přináší také vzdělávání a zábavnou formou prezentuje naši historii, současnost i budoucnost. U nás na vás čeká nepřeberná nabídka a nudit se nebudou ani vaše ratolesti, pokud je vezmete např. na výstavu hraček, vlakových modelů nebo automobilových veteránů.

100 let od úmrtí Franze Kafky: Hlavní město Praha nabídne pestrý kulturní program po celý rok 2024

Nejen pro Pražany připravilo Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury program Rok Franze Kafky zahrnující řadu zajímavých akcí a projektů s kafkovskou tematikou. Kromě toho se v ulicích Prahy můžete setkat se speciálně nazdobenou tramvají s motivy Kafkova života. Ta bude brázdit pražské ulice po celý rok. K výročí byly spuštěny také dva weby, kde zájemci najdou veškeré informace o slavném spisovateli, připravované eventy, ale též ikonická místa v Praze a vycházky s průvodci po místech Kafkova mládí a dalších let jeho života. Pokud byste se chtěli sami vypravit do míst, která Franze Kafku připomínají, určitě se vám budou hodit kafkovské tipy, které pro vás připravil portál Kudy z nudy.
Praha | Kultura

Výlet do Pardubic: na Pardubický zámek od jara do zimy

Zámek Pardubice je sázka na jistotu. Ať už se do Pardubic chystáte na výlet anebo je východočeská metropole pro vás třeba jen zastávkou na daleké cestě, představuje zdejší zámek jeden z bodů, který by rozhodně bylo škoda minout. Památka, ve které sídlí Východočeské muzeum, je otevřna po celý rok denně, kromě pondělí. Připraveny jsou zde pro vás prohlídky i výstavy.
Pardubický kraj | Kultura

Korálky, čípky nebo tabulka čokolády: tipy na muzea a expozice, kde si něco sami vyrobíte

Patříte k těm lidem, kteří mají radost z tvoření? Anebo hledáte interaktivní expozice, kde se nebudete nudit vy, ani vaše děti? Pro oba případy má Kudy z nudy řešení: vyzkoušejte muzea a návštěvnická centra, kde si během vaší návštěvy můžete vyzkoušet, jak se co dělá. Hotový výrobek si pak můžete odnést s sebou domů na památku.
Kultura

Od kolébky ke kočárku: nahlédněte do expozic dobových kočárků

Patříte k milovníkům nostalgie, kteří si rádi prohlížejí krásné dobové věci, které sloužily našim prababičkám? Pak pro vás máme skvělý tip na výlet: podívejte se do některé z expozic věnující se dětským kočárkům! Nevěřili byste, kolik rozmanitých exemplářů svého druhu objevíte. Kam se za nimi podíváte vám prozradí Kudy z nudy.
Kultura

Cesty za uměním: tipy, kam se vypravit za moderním i středověkým uměním a kde objevíte nejcennější umělecká díla

Každoročně 15. dubna slavíme Světový den umění. Připomínáme si tak 15. duben 1452, kdy se narodil italský malíř a renesanční všeuměl Leonardo da Vinci. S Kudy z nudy můžete celosvětovou oslavu umění, talentu a tvořivosti prožít v některé z mnoha galerií – stačí si vybrat, co vás zajímá, o zbytek se postaráme my.
Kultura

Evropa v Česku: proč máme rádi Francii?

Gurmánské speciality od cibulačky až po crème brûlée a makronky, víno, sýry, Cannes a nejslavnější filmový festival na světě, Paříž, Le Mont Saint Michel, zámky na Loiře, cyklistický závod Tour de France, Azurové pobřeží, Bretaň a Provence provoněná levandulí: je tolik věcí, které máme rádi ve Francii! Seriál o evropských zemích pokračuje na západě Evropy. Pojďte s Kudy z nudy poznat Francii!
Praha | Kultura

Vydejte se po stopách českých spisovatelů: tipy na výlet za hrdiny z oblíbených knížek

Máte rádi Válku s mloky? Pamatujete si na dobrodružství Péti Bajzy a jeho kamarádů z Poláčkovy knihy Bylo nás pět? Nemusíte knihy svých oblíbených autorů jen číst. Naplánujte si výlet do míst, kde se s nimi seznámíte mnohem lépe. Vydejte se po stopách českých spisovatelů!
Kultura

Cesty za uměním: stopy světoznámého malíře Pabla Picassa v Česku

Rok 2023 byl v uměleckém světě rokem malíře Pabla Picassa (1881–1973). Uplynulo 50 let od jeho úmrtí a muzea na celém světě chystala desítky výstav, věnovaných jeho tvorbě. Jsou díla světoznámého malíře k vidění i u nás v Česku? Jaké příběhy je provázejí a co byste o nich měli vědět?
Praha | Kultura

Květy amarylisů vyzdobí zámek v Třeboni

Jaro přichází na zámek v Třeboni již tradičně spolu s výstavou květin amarylis. Ve dnech 6. až 21. dubna 2024 budou prohlídky zámku doprovázené oblíbenou výstavou květin. Výstava bude přístupná denně, mimo pondělí.
Jihočeský kraj | Kultura

Když počasí nepřeje cyklovýletům aneb pět cyklistických lákadel

Někoho od jízdy na kole chladné a deštivé počasí neodradí, ale pokud dáváte přednost cyklovýletu za slunného počasí, nezbývá, než si na teplo a slunečno počkat. Aby vám čekání na další kilometry v sedle pěkně uteklo, můžete se společně s portálem Kudy z nudy vypravit do několika muzeí, kde to cyklistikou žije za každého počasí.
Kultura

Hornické muzeum Příbram zve na Velikonoce v hornickém domku

Pletení pomlázek, zdobení kraslic, pečení jidášů, zdobení perníčků cukrovou polevou, drátování vajec nebo výrobu textilních a korálkových ozdob – to vše a mnoho dalšího představuje od 28. do 31. března Hornické muzeum Příbram prostřednictvím oblíbeného pořadu Velikonoce v hornickém domku. Otevřeno je tu vždy od 10 do 17 hodin.
Středočeský kraj | Kultura

Reprezentační sály na Arcibiskupském zámku v Kroměříži voní jarními květinami a v Letním bytě zní hudba květin

Jaro už klepe na dveře a s ním přichází nová návštěvnická sezona na Arcibiskupském zámku v Kroměříži, kterou zde zahajují tradičně týden před Velikonocemi. Jako každé jaro i letos připravili na zámku unikátní květinovou výzdobu reprezentačních sálů. Velké sály provoní jarní květiny, letní byt arcibiskupa se nakrátko promění v hudební salonek a symbolicky se rozezní tóny stylizovaných květinových hudebních nástrojů. Zámeckou Květnici jara doprovodí výstava sochaře Jiřího Netíka a nejmenší návštěvníci jsou zváni do tvořivé dílničky.
Zlínský kraj | Kultura