Úvod > Aktuality > Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
palačinkyKulinářské speciality jsou jedny z mála radostí, které si můžeme v dnešní složité době dopřát. 28. únor je den věnovaný palačinkám a lívancům. Víte, kde se u nás vlastně vzaly? Samotné české slovo palačinka pochází z maďarského „palacsinta“ (v rakousko-bavorské němčině je slovo „Palatschinke“ převzato z češtiny). Maďaři toto pojmenování převzali údajně od rumunského „plăcintă“, jenž značí zákusek nebo koláč. Pro úplnost uveďme, že latina, matka všech jazyků, zná výraz „placenta“, které značí plochý koláč (ale také plodové lůžko).
 
Dalo by se říct, že palačinky jsou vůbec jedním z nejstarších pokrmů. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
 
PalačinkyČeská verze palačinky, jak jí od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, k nám doputovala v 17. století z Uherska. Tehdy se maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho (původem ze Sedmihradska v dnešním Rumunsku) zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“. Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil – placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Jeho recept měl takový úspěch, že se za chvíli podával ve všech šlechtických rodinách habsburské monarchie! A pojmenování dostal podle svého tvůrce Palaccinim – palačinky. Zatímco v průběhu času tento sladký pokrm zdomácněl v české a rakouské kuchyni, v té maďarské byl vytlačen do pozadí.
 

Recept na skvělé palačinky

palačinkyPokud jste zatoužili po typické české palačince, postupujte podle našeho receptu: základní těsto tvoří 140 g hladké mouky, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správně hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá). Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi a těsto rozetřeme po celé pánvičce. Palačinky smažíme z obou dvou stran dozlatova. Hotovou placku potíráme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, a zdobíme ovocem a šlehačkou.
Café Charlotte v Železné Rudě

Café Charlotte v Železné Rudě

Cukrárna s kavárnou Café Charlotte patří k nejvyhlášenějším šumavským cukrárnám se skvělými zákusky a vynikajícími zmrzlinovými a ovocnými poháry s pravou šlehačkou. Veškerý sortiment dortů a zmrzliny si zde vyrábí sami, podle vlastních receptur a z prvotřídních surovin.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Bistro Krmítko

Bistro Krmítko

Bistro Krmítko v centru Valašského Meziříčí je příjemné, nápadité a hlavně se tu skvěle najíte.

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda

V Bečově nad Teplou se nachází palačinkárna s kavárnou, která sdílí prostor s řemeslným krámem s převážně vitrážovými výrobky. V budově se nachází i apartmány.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Pohodička

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Restaurace Crêperie Mirakulum

Restaurace Crêperie Mirakulum

Creperie Mirakulum nabízí francouzské palačinky, jak slané tak sladké. Dále si můžete u nás dát saláty nebo třeba nějakou sladkou tečku v podobě např. brownies. Každý všední den máme v naší nabídce polévku.

Cukrárna Aida v Brně

Cukrárna Aida v Brně

Každý den vám v cukrárně Aida příjemný personál nabídne širokou škálu zákusků a dortů vlastní výroby spolu se skvělou italskou kávou. Zdejší palačinky byly vyznamenány jako nejlepší v Brně od posluchačů rádia Kiss Hády.

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna, kavárna, bar, kulturní osvěžovna, to vše je brněnské Panksy. Každý den je v nabídce polévka a slané i sladké palačinky. Vše je vyráběno pouze z domácích surovin.

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Vyzkoušejte tradiční, ale i méně obvyklé palačinky u Strakatého králíka v Berouně. V nabídce jsou například palačinky se šípkovou marmeládou, s tvarohem a rumovými rozinkami a mnoho slaných variant, například s vejcem, špenátem a nivou nebo s rajčaty, šunkou a restovanou cibulkou.

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Francouzská kavárna Au père v Ostravě nabízí ve dvou patrech příjemné posezení nejen nad kávou. V nabídce jsou také palačinky na sladký i slaný způsob, polévky a steaky s bagetami.

Cup – coffeeup

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Creperie U Slepé Kočičky vznikla z touhy nabídnout zákazníkům tradiční francouzské palačinky a posezení v příjemné atmosféře tematicky zařízeného interiéru. Vyhlášená creperie se nachází kousek od Strossmayerova náměstí v Praze.

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Přijďte si v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, fair-trade kávu, a jiné dobroty, které zde pro vás připravují opravdu rádi.

Další aktuality

Ochutnat nestačí, musíte pobejt aneb 10 tipů na návštěvnická centra

Pivo se vaří od nepaměti a to skutečně první bylo uvařeno v Mezopotámii. Staročeské slovo pivo pak označovalo nápoj nejobyčejnější a nejrozšířenější. Vydejte se za poznáním pivovarů, které jsou na zvídavé turisty připraveny v podobě návštěvnických center! Zde se dozvíte nejen něco o historii, ale také ochutnáte nejrůznější ingredience a samozřejmě i hotový mok. Aby naše tipy nebyly jen o pivu, najdete v našem přehledu také pozvánky do palíren a dokonce i za zázrakem z medu. Nechejte auto doma a vyrazte do světa tekutých vůní.
Gurmánská turistika

Skvělý výhled a báječné jídlo: tipy na restaurace s vyhlídkovou terasou z celého Česka

Nemůže být romantičtějšího místa, kam vzít partnera, nebo partnerku, na oběd či večeři než do restaurace, kde si mimo skvělé kuchyně vychutnáte i nádherný výhled! Kudy z nudy vám přináší přehled těch nejkrásnějších míst po celé ČR. Užijte si posezení na terase či zahrádce s krásným pohledem na město nebo okolní přírodu.
Gurmánská turistika

Restaurace pro vegetariány: tipy na skvělé podniky, kde vaří bez masa

V dnešních tipech potěšíme všechny ty, kteří vyznávají vegetariánský způsob života, či se stali flexitariány – lidmi, kteří výrazně omezují konzumaci masa. Vegetariánském či veganskému stravování se přizpůsobila řada podniků, které stojí za to navštívit a poznat jejich kuchyni. To mohou ostatně udělat i „masožravci“, kteří chtějí pro jednou nějakou změnu. Kde najdete dobrou vegetariánskou kuchyni, vám poradí portál Kudy z nudy.
Gurmánská turistika

Objevte kouzlo kaváren a cukráren s geniem loci pro milovníky sladkostí

Hledáte kavárnu se skvělými zákusky a báječnou zmrzlinou anebo podniky v neobvyklých místech s geniem loci a navíc s dětským hřištěm? Anebo vám vyhovuje držet v jedné ruce kávu a druhou hladit kočku? Kam zamířit do příjemných cukráren a kaváren vám poradí portál Kudy z nudy!
Gurmánská turistika

Kam jít na zmrzlinu: kopečkovou i točenou? Tipy na vyhlášené zmrzlinárny z celého Česka

Kdo by neměl rád zmrzlinu! V teplém letním počasí snad nemůže být nic lepšího než pořádná porce zmrzliny vyrobená z těch nejlepších surovin. Kudy z nudy pro vás vybralo přehled nejoblíbenějších zmrzlináren v Čechách i na Moravě, kde si poctivou zmrzlinu z čerstvého ovoce, zeleniny, kvalitní čokolády i smetany po celý rok vyrábějí přímo zmrzlináři sami. K dostání jsou také neobyčejné příchutě od mrkvové přes pithayu, ananasovou, morušovou, okurkovou, smrkovou, pampeliškovou, rakytníkovou a mnohé další neuvěřitelné druhy. Vyzkoušejte je letos v létě všechny!
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
Gurmánská turistika

Dopřejte si dobré jídlo na netradičních místech!

Co může být lepšího než spojit zajímavý výlet s kulinářským zážitkem? Máte-li rádi dobrou českou kuchyni, ať už v tradiční, nebo v moderní úpravě, bude pro vás vodítkem, ale i zárukou kvality, kulaté modré logo označující certifikované restaurace Czech Specials. Tyto restaurace najdete po celé České republice, na místech romantických i připomínajících dávnou historii. Lehce tak spojíte romantický výlet s vynikajícím jídlem!
Gurmánská turistika

Vinařské akce: svěží tipy na jarní ochutnávky vín 2024

Říkáte si, že koštování vín patří spíše podzimu? Chyba lávky, i na jaře se konají nejrůznější zajímavé vinařské akce a milovníkům vín se otevírají sklepy. Pokud nevíte, kam vyrazit o některém z jarních víkendů, máme pro vás několik tipů na festivaly, výstavy i ochutnávky nejen do vinařských sklípků.
Gurmánská turistika