ÚvodAktualityOslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže se řadíte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
palačinkyKulinářské speciality jsou jedny z mála radostí, které si můžeme v dnešní složité době dopřát. 28. únor je den věnovaný palačinkám a lívancům. Víte, kde se u nás vlastně vzaly? Samotné české slovo palačinka pochází z maďarského „palacsinta“ (v rakousko-bavorské němčině je slovo „Palatschinke“ převzato z češtiny). Maďaři toto pojmenování převzali údajně od rumunského „plăcintă“, jenž značí zákusek nebo koláč. Pro úplnost uveďme, že latina, matka všech jazyků, zná výraz „placenta“, které značí plochý koláč (ale také plodové lůžko).
 
Dalo by se říct, že palačinky jsou vůbec jedním z nejstarších pokrmů. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
 
PalačinkyČeská verze palačinky, jak jí od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, k nám doputovala v 17. století z Uherska. Tehdy se maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho (původem ze Sedmihradska v dnešním Rumunsku) zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“. Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil – placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Jeho recept měl takový úspěch, že se za chvíli podával ve všech šlechtických rodinách habsburské monarchie! A pojmenování dostal podle svého tvůrce Palaccinim – palačinky. Zatímco v průběhu času tento sladký pokrm zdomácněl v české a rakouské kuchyni, v té maďarské byl vytlačen do pozadí.
 

Recept na skvělé palačinky

palačinkyPokud jste zatoužili po typické české palačince, postupujte podle našeho receptu: základní těsto tvoří 140 g hladké mouky, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správně hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá). Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi a těsto rozetřeme po celé pánvičce. Palačinky smažíme z obou dvou stran dozlatova. Hotovou placku potíráme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, a zdobíme ovocem a šlehačkou.
Cukrárna Myšák v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Cup&Cake Prostějov Gurmánská turistika

Cup&Cake Prostějov

Přijďte si vychutnat skvělou kávu od známé značky Julius Meinl a domácí zákusky, které připravujeme přímo v cukrárně. Každý den je vše čerstvé a z kvalitních surovin.

Kafe Francin Gurmánská turistika

Kafe Francin

Kafe Francin u Strossmayerova náměstí nabízí čerstvě upraženou kávu od farmářů z celého světa, bohaté snídaně, po celý den polévky, bagely i palačinky, pečivo i zákusky.

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda Gurmánská turistika

Palačinkárna a kavárna u Mlsného medvěda

V Bečově nad Teplou se nachází palačinkárna s kavárnou, která sdílí prostor s řemeslným krámem s převážně vitrážovými výrobky. V budově se nachází i apartmány.

Cukrárna Aida v Brně Gurmánská turistika

Cukrárna Aida v Brně

Každý den vám v cukrárně Aida příjemný personál nabídne širokou škálu zákusků a dortů vlastní výroby spolu se skvělou italskou kávou. Zdejší palačinky byly vyznamenány jako nejlepší v Brně od posluchačů rádia Kiss Hády.

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou Gurmánská turistika

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Creperie U Slepé Kočičky vznikla z touhy nabídnout zákazníkům tradiční francouzské palačinky a posezení v příjemné atmosféře tematicky zařízeného interiéru. Vyhlášená creperie se nachází kousek od Strossmayerova náměstí v Praze.

Tichá kavárna – pražská kavárna s neslyšící obsluhou Gurmánská turistika

Tichá kavárna – pražská kavárna s neslyšící obsluhou

Tichá kavárna je první pražskou kavárnou, kde pracuje neslyšící obsluha. Kavárnu naleznete na Praze 8 – Kobylisích. Nabízí vám příjemné posezení v nekuřáckém a bezbariérovém prostředí, jehož součástí je také dětský koutek.

Palačinkárna Panksy v Brně Gurmánská turistika

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna, kavárna, bar, kulturní osvěžovna, to vše je brněnské Panksy. Každý den je v nabídce polévka a slané i sladké palačinky. Vše je vyráběno pouze z domácích surovin.

Prvorepubliková kavárna Elektra v Ostravě Gurmánská turistika

Prvorepubliková kavárna Elektra v Ostravě

Kavárna Elektra je prvorepubliková ostravská kavárna. Nachází se v přízemí někdejšího společenského domu Hornický dům, na nároží Nádražní třídy a Umělecké ulice.

Kro Vršovice Gurmánská turistika

Kro Vršovice

Kro Vršovice, to je bistro, kavárna i pekárna, kde servírují vše, co máte v Kro nejraději, od rána až do večera.

Café Charlotte v Železné Rudě Gurmánská turistika

Café Charlotte v Železné Rudě

Cukrárna s kavárnou Café Charlotte patří k nejvyhlášenějším šumavským cukrárnám se skvělými zákusky a vynikajícími zmrzlinovými a ovocnými poháry s pravou šlehačkou. Veškerý sortiment dortů a zmrzliny si zde vyrábí sami, podle vlastních receptur a z prvotřídních surovin.

Bistro Krmítko Gurmánská turistika

Bistro Krmítko

Bistro Krmítko v centru Valašského Meziříčí je příjemné, nápadité a hlavně se tu skvěle najíte.

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze Gurmánská turistika

Cukrárna a lahůdky Ovocný Světozor v Praze

Ovocný Světozor nabízí nepřeberné množství ovocných, tvarohových a šlehačkových dortů, zmrzlinových pohárů, zmrzliny kopečkové a točené, ale i balené, palačinek, poctivých obložených chlebíčků nebo plněných bagelů.

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství Gurmánská turistika

Café & Restaurant Slavia – symbol českého kavárenství

Kavárna Slavia je už od první republiky symbolem českého kavárenství. V jedné z nejslavnějších pražských kaváren s nádherným výhledem na Hradčany, Národní divadlo a Karlův most se velmi často scházejí intelektuálové, básníci, herci a různí umělci. Najdete zde i restauraci a pivnici.

Rodinná cukrárna ve Vlašimi Gurmánská turistika

Rodinná cukrárna ve Vlašimi

Cukrárna se nachází v domě z roku 1898 v centru Vlašimi na Žižkově náměstí. Rodinný podnik navazuje na tradici, která byla po několik desítek let přerušena. Po náročné rekonstrukci domu rodina opět otevřela cukrárnu s vlastní výrobou zákusků, dortů, zmrzliny, chlebíčků a obložených baget.

Pohodička Gurmánská turistika

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Restaurace Crêperie Mirakulum Gurmánská turistika

Restaurace Crêperie Mirakulum

Creperie Mirakulum nabízí francouzské palačinky, jak slané tak sladké. Dále si můžete u nás dát saláty nebo třeba nějakou sladkou tečku v podobě např. brownies. Každý všední den máme v naší nabídce polévku.

Cafe Crêperie Strakatý Králík Gurmánská turistika

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Vyzkoušejte tradiční, ale i méně obvyklé palačinky u Strakatého králíka v Berouně. V nabídce jsou například palačinky se šípkovou marmeládou, s tvarohem a rumovými rozinkami a mnoho slaných variant, například s vejcem, špenátem a nivou nebo s rajčaty, šunkou a restovanou cibulkou.

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě Gurmánská turistika

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Francouzská kavárna Au père v Ostravě nabízí ve dvou patrech příjemné posezení nejen nad kávou. V nabídce jsou také palačinky na sladký i slaný způsob, polévky a steaky s bagetami.

Cup – coffeeup Gurmánská turistika

Cup – coffeeup

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali, takže palce šly okamžitě nahoru. Lukáš Slavík a jeho tým vytvořil útulné prostředí ze suterénu činžáku. A protože je to město na cestě do Berlína, headbarista, bratr Lukáše, Ondra Slavík, střídá pražírny pražské a berlínské.

Férová palačinkárna v Hradci Králové Gurmánská turistika

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Přijďte si v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, fair-trade kávu, a jiné dobroty, které zde pro vás připravují opravdu rádi.

Další aktuality

Masopusty 2025: ostatky, fašank, voračky a maspustní průvody z celého Česka

Kam vyrazit za masopustním veselím? Masopustní období začíná od svátku Tří králů (6. ledna) a končí v úterý o půlnoci před Popeleční středou, přesně 40 dnů před Květnou nedělí. Máme pro vás velký přehled masopustních tipů z celé České republiky na rok 2025! Je čas se pořádně pobavit, najíst a napít, než přijde šestitýdenní půst, kdy se křesťané připravují na Velikonoce. K masopustu neodmyslitelně patří i zabijačky, soutěže o nejlepší masopustní masku, sousedské zábavy a samozřejmě průvody maškar. Máme pro vás tipy, kde poznat starobylé zvyky!
8. únor 2025 9:37
Gurmánská turistika

Užijte si Mezinárodní den pizzy!

Každoročně 9. února si můžete připomenout Mezinárodní den pizzy. Jedno z nejpopulárnějších italských jídel se těší velké oblibě i u nás, dle průzkumů Češi snědí za rok víc než 31 milionů pizz. Muži mají prý nejraději Capricciosu, ženy si nejčastěji objednávají Hawai. Další nejoblíbenější pizzou je v Česku Quattro Formaggi. Oslavte tedy Den pizzy stylově a dopřejte si voňavou pochoutku s vláčným sýrem. Odkud si pizzu objednat, vám napovíme v dnešních tipech. Určitě si vyberete tu svoji, vždyť pizz údajně existuje asi 22 tisíc druhů.
5. únor 2025 10:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte valentýnské menu v restauracích CzechSpecials

Překvapte svou drahou polovičku a vezměte ji nebo jeho na valentýnské menu do některé z certifikovaných restaurací Czech Specials. Vyzkoušejte jedinečné pokrmy skvělých šéfkuchařů, zažijte neopakovatelnou atmosféru a romantické chvíle při svíčkách. A co pro vás jednotlivé restaurace připravují?
3. únor 2025 14:15
Gurmánská turistika

50 tipů na akce na Velký pátek

První jarní úplněk určuje datum Velikonoc – nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Na jarmarcích můžete i na Velký pátek nakoupit čerstvá vajíčka z volného výběhu, kopřivy, velikonoční sladkosti, nebo také tradiční výzdobu – osení a kraslice. Pátek 18. dubna 2025 nabídne turistům tradiční velikonoční programy a prohlídky vyzdobených hradů i zámků, spoustu divadelních i hudební vystoupení, kejklířů nebo širokou nabídkou zboží na velikonočním jarmarku. Pestrý výběr kulturních akcí o prodlouženém velikonočním víkendu je inspirací pro zajímavé zážitky po celém Česku.
2. únor 2025 0:58
Gurmánská turistika

10 tipů na restaurace CzechSpecials s nabídkou prvorepublikových specialit

Co si má vlastně host představit pod pojmem Prvorepubliková kuchyně? První republika trvala od roku 1918 do roku 1938, tedy 20 let. Mladá Česká republika byla tehdy velmi hospodářsky silná a do země proudilo hodně surovin i turistů. Na jídelních lístcích lepších restaurací se objevovaly speciality jako jsou žabí stehýnka, ústřice, mořské ryby i exotické ovoce.
1. únor 2025 6:05
Gurmánská turistika

Přehled certifikovaných restaurací CzechSpecials je zárukou kvality

Pochutnejte si v restauracích, které jsou oceněny certifikátem, který nejlepším tuzemským restauracím a cukrárnám uděluje Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. Jedním z hlavních kritérií je vaření a příprava jídel podle tradičních i moderních receptů české kuchyně. Projekt CzechSpecials prezentuje téměř sto certifikovaných restaurací! Českou kuchyni v rámci jednotlivých regionů představuje jako rozmanitou, plnou jedinečných pokrmů a reflektující využívání sezónních surovin.
31. leden 2025 15:38
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
31. leden 2025 8:21
Gurmánská turistika

Etiketa a společenská pravidla: návštěva restaurace a jak odcházet s úsměvem

Návštěva restaurace je docela běžná záležitost: na výletech, při pracovních cestách, na dovolené i jen tak s rodinou nebo s přáteli. Možná vás překvapí, na kolik pravidel byste měli pamatovat. Etiketa a pravidla společenského chování jsou plné záludností. Seznamte se s nimi na Kudy z nudy!
29. leden 2025 11:13
Gurmánská turistika