!

Upozornění: Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny. Doporučujeme před vlastní návštěvou ověření u organizátora.

Úvod > Aktuality > Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců
"> "> "> ">
Gurmánská turistika

Oslavte Mezinárodní den palačinek a lívanců

Vydáno 28. února 2021
28. únor patří Mezinárodnímu dnu palačinek a lívanců. Jestliže patříte k milovníkům těchto sladkých pochoutek, oslavte nejen tento den dobrým kouskem z vaší kuchyně anebo si objednejte palačinku či lívance v některé z cukráren či palačinkáren.
palačinkyKulinářské speciality jsou jedny z mála radostí, které si můžeme v dnešní složité době dopřát. Dnešní den je věnovaný palačinkám a lívancům. Víte, kde se u nás vlastně vzaly? Samotné české slovo palačinka pochází z maďarského „palacsinta“ (v rakousko-bavorské němčině je slovo „Palatschinke“ převzato z češtiny). Maďaři toto pojmenování převzali údajně od rumunského „plăcintă“, jenž značí zákusek nebo koláč. Pro úplnost uveďme, že latina, matka všech jazyků, zná výraz „placenta“, které značí plochý koláč (ale také plodové lůžko).
 
Dalo by se říct, že palačinky jsou vůbec jedním z nejstarších pokrmů. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
 
PalačinkyČeská verze palačinky, jak jí od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, k nám doputovala v 17. století z Uherska. Tehdy se maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho (původem ze Sedmihradska v dnešním Rumunsku) zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“. Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil – placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem. Jeho recept měl takový úspěch, že se za chvíli podával ve všech šlechtických rodinách habsburské monarchie! A pojmenování dostal podle svého tvůrce Palaccinim – palačinky. Zatímco v průběhu času tento sladký pokrm zdomácněl v české a rakouské kuchyni, v té maďarské byl vytlačen do pozadí.
 

Recept na skvělé palačinky

palačinkyPokud jste zatoužili po typické české palačince, postupujte podle našeho receptu: základní těsto tvoří 140 g hladké mouky, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, špetka soli, olej na smažení.

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správně hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá). Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi a těsto rozetřeme po celé pánvičce. Palačinky smažíme z obou dvou stran dozlatova. Hotovou placku potíráme marmeládou nebo čokoládovou pomazánkou, a zdobíme ovocem a šlehačkou.
Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Palačinkárna Café au père tranquille v Ostravě

Francouzská kavárna Au père v Ostravě nabízí ve dvou patrech příjemné posezení nejen nad kávou. V nabídce jsou také palačinky na sladký i slaný způsob, polévky a steaky s bagetami.

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Cafe Crêperie Strakatý Králík

Vyzkoušejte tradiční, ale i méně obvyklé palačinky u Strakatého králíka v Berouně. V nabídce jsou například palačinky se šípkovou marmeládou, s tvarohem a rumovými rozinkami a mnoho slaných variant, například s vejcem, špenátem a nivou nebo s rajčaty, šunkou a restovanou cibulkou.

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna Panksy v Brně

Palačinkárna, kavárna, bar, kulturní osvěžovna, to vše je brněnské Panksy. Každý den je v nabídce polévka a slané i sladké palačinky. Vše je vyráběno pouze z domácích surovin.

Cukrárna Aida v Brně

Cukrárna Aida v Brně

Každý den vám v cukrárně Aida příjemný personál nabídne širokou škálu zákusků a dortů vlastní výroby spolu se skvělou italskou kávou. Zdejší palačinky byly vyznamenány jako nejlepší v Brně od posluchačů rádia Kiss Hády.

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Férová palačinkárna v Hradci Králové

Přijďte si v klidu a pohodlí vychutnat domácí palačinku, fair-trade kávu, a jiné dobroty, které zde pro vás připravují opravdu rádi.

Restaurace Crêperie Mirakulum

Restaurace Crêperie Mirakulum

Creperie Mirakulum nabízí francouzské palačinky, jak slané tak sladké. Dále si můžete u nás dát saláty nebo třeba nějakou sladkou tečku v podobě např. brownies. Každý všední den máme v naší nabídce polévku.

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Crêperie U Slepé kočky pod Letnou

Creperie U Slepé Kočičky vznikla z touhy nabídnout zákazníkům tradiční francouzské palačinky a posezení v příjemné atmosféře tematicky zařízeného interiéru. Vyhlášená creperie se nachází kousek od Strossmayerova náměstí v Praze.

Pohodička

Pohodička

Tahle kavárna je sociálně terapeutická dílna Domova bez zámku. To znamená, že tady headbarista Marek Klement nebo jeho krásná žena Kateřina vystřelí ukázkové flat white a donese vám ho nejspíš člověk s mentálním postižením, ať už je to Pepa, Tonda nebo Koudy.

Cukrárna Myšák v Praze

Cukrárna Myšák v Praze

Ambiente navazuje na prvorepublikovou tradici cukrárny Myšák ve Vodičkově ulici v Praze. Pod vedením cukráře Lukáše Pohla se v něm připravují klasické české zákusky, dorty i poháry doplněné výběrovou kávou.

Café Charlotte v Železné Rudě

Café Charlotte v Železné Rudě

Cukrárna s kavárnou Café Charlotte patří k nejvyhlášenějším šumavským cukrárnám se skvělými zákusky a vynikajícími zmrzlinovými a ovocnými poháry s pravou šlehačkou. Veškerý sortiment dortů a zmrzliny si zde vyrábí sami, podle vlastních receptur a z prvotřídních surovin.