ÚvodAktuality

Aktuality Karlovarský kraj

Přinášíme vám čerstvé novinky z oblasti sklářství, drátenictví, hrnčířství, uměleckého kovářství, rytectví nebo třeba paličkování krajky a modrotisku. To vše jsou nádherná tradiční řemesla, která se dědí z generace na generaci a patří doslova k našemu národnímu bohatství. Pojďte si vyrobit vlastní keramický hrneček jako dárek pro babičku nebo šperk z minerálů. Navštivte sklářskou huť, porcelánku Thun s dlouholetou tradicí nebo se vypravte za krajkářským uměním a vyzkoušejte si vybraná tradiční řemesla na vlastní kůži. Nic nepotěší víc než vlastnoručně vyrobený dárek.
Zajímá vás aktuální dění v regionu Karlovarský kraj? Na portálu Kudyznudy.cz najdete tisíce novinek a tipů kam zrovna vyrazit. Prohlédněte si, co se právě odehrává ve světe kultury, památek, zážitků a turistiky. Stačí si jen vybrat z nepřeberného množství aktualit.

Společnost Thun 1794 zve na Porcelánové slavnosti do Karlových Varů

Na prostranství před Grandhotelem Ambassador (bývalý Národní dům) v Karlových Varech se v termínu 1. – 3. září 2023 konají Porcelánové slavnosti, které pořádá porcelánka Thun 1794 a.s. ve spolupráci s Grandhotelem Ambassador. V prostorách karlovarského grandhotelu bude instalována výstava Prostřené stoly, kde si lze prohlédnout současnou porcelánovou produkci porcelánky Thun 1794 vhodně doplněnou kolekcemi nápojového skla karlovarské sklárny Moser. V prodejních stáncích bude nabízen porcelán a sklo za mimořádně zvýhodněné ceny.
Kultura, Karlovarský kraj

České značky: příběh skla značky Moser

Sklo značky Moser mělo štěstí: na rozdíl od jiných slavných českých značek se téměř po celou dobu své existence hřálo na výsluní zájmu a reprezentovalo skutečný luxus. Již od roku 1863 používá Moser výhradně bezolovnatý křišťál. Žádný jiný materiál přitom nevyžaduje od sklářů tolik zručnosti a znalostí, jako právě on.
Kultura, Karlovarský kraj

Mariánskolázeňský vánoční trh zaplní kolonádu

Mariánskolázeňský vánoční trh na Kolonádě se letos bude konat během celého adventu, od 6. do 22. prosince 2020. Trh bude slavnostně zahájen v neděli 6. prosince, kdy se v 17:00 také poprvé rozzáří vánoční strom. Oblíbená akce proběhne za aktuálně platných bezpečnostních opatření, hygienicky a bezpečně.
Kultura, Karlovarský kraj

Muzeum v Chebu chystá na sobotu již tradiční velikonoční jarmark

Tako jako každý rok, připravilo i letos Muzeum Cheb na sobotu 13. dubna 2019 tradičně bohatý a zajímavý velikonoční program. Jarmark proběhne již tradičně v prostorách muzejní expozice. Díky probíhající rekonstrukci bude sice o něco menší, ale návštěvníci nebudou ošizeni o nic zásadního, na co jsou z minulých let zvyklí. Jako každoročně, jsou i letos připravena početná zastavení věnovaná tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě. Prodejní jarmark doplní také bohatý doprovodný program.
Kultura, Karlovarský kraj

Nevšední pohled do historie vám poskytne statek Bernard

V obrovské řemeslné tržiště z dávných časů se na dva dny promění nádvoří statku Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Ve dnech 16. a 17. června sem totiž zamíří desítky stánkařů a řemeslníků z celé České republiky i ze sousedního Německa. Nejbohatší řemeslný jarmark v kraji navíc ozvláštní napínavé rytířské souboje, dobová hudba a zábavné soutěže pro dětské návštěvníky. Kdo bude chtít, může si dokonce vlastníma rukama vyzkoušet, jak se pracuje se dřevem, keramickou hlínou nebo včelím voskem.
Kultura, Karlovarský kraj

V létě je na statku Bernard otevřeno zdarma a najdtete tu i nově otevřenou apathyku

Doba výletů a dovolených je jako stvořená k návštěvě historického Statku Bernard v Královském Poříčí. Kdo hledá venkovskou idylu, odpočinek, ale i poznání a lehkou dávku dobrodružství, je na správném místě. Léto na Bernardu slibuje krásné zážitky nejen pro dospělé, ale i dětské návštěvníky. Žhavou novinkou je zde nově otevřená apathyka provoněná čerstvými bylinkami a léčivými čaji. Vhodně tak zapadá do nálady malebného nádvoří obklopeného řemeslnými dílničkami a obchůdky.
Kultura, Karlovarský kraj

Na statku v Milíkově si užijete Slavnosti řemesel a lidové kultury

V sobotu 13. září 2014 od 10 do 17:30 hodin bude v rámci Dnů evropského dědictví zdarma přístupná prohlídka na statku v Milíkově, kde můžete obdivovat ukázku tradiční chebské architektury a lidové kultury. Připravena je také komentovaná prohlídka statku.
Kultura, Karlovarský kraj