Úvod > Co chcete dělat? > Tvargle z Tvargu
Gurmánská turistika

Tvargle z Tvargu

V původních kamenných sklepích pod valenými klenbami vznikla nová sýrařská výroba. Jedinečné klimatické podmínky sklepů mají pozitivní vliv na zrání tvarglí. Tvoříme unikátní sýrárnu, kde díky vysokému podílu ruční práce, vznikají řemeslné tvargle
Máme dobrou zprávu pro všechny milovníky olomouckých tvarůžků – ty se v letošním roce začnou nově vyrábět také ve Velké Bystřici nedaleko Olomouce a to pod léty prověřeným a zlidovělým názvem Tvargle. Tvarůžky se samozřejmě budou vyrábět podle původních receptur.

Za vším stojí firma Tavoretus, která  opravila památkově chráněné pivovarské sklepy v sousedství Bystřického zámku a instalovala do nich výrobní technologii na slavný sýr s nezaměnitelným aroma a také minipivovar Tvarg. Firma se tak snaží navázat na historii produkce tvarůžků a piva ve Velké Bystřici, kde se v minulosti olomoucké tvarůžky běžně vyráběly. 

Minipivovar Tvarg byl ve Velké Bystřici zprovozněn už v závěru loňského roku a vyrábí nejen klasický ležák, ale i svrchně kvašená piva, jako je IPA a ALE.  A návštěvníci se mohou těšit také na novou restauraci, která by měla být otevřena během léta.

Tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale v tamních vesnicích oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Olomoucké tvarůžky, které nyní vyrábí pouze firma A.W. v Lošticích na Šumpersku, získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení EU.
 

Ubytování a restaurace v okolí