ÚvodAktualitySoutěž Vinař roku zná svého vítěze – je jím vinařství Spielberg
Gurmánská turistika

Soutěž Vinař roku zná svého vítěze – je jím vinařství Spielberg

  • 29. srpna 2017
V národní soutěži Makro Vinař roku České republiky 2017 získalo prvenství Vinařství Spielberg. Porota složená z nejlepších degustátorů světa ohodnotila jeho pětici vín nejlépe z 538 vzorků přihlášených do soutěže. Vinaři přihlašovali minimálně pět různých vín a každá kolekce musela obsahovat vína nejméně tří soutěžních kategorií.

V národní soutěži Makro Vinař roku České republiky 2017 získalo prvenství Vinařství Spielberg. Ve finálovém kole se o titul ucházelo celkem osm vinařství z Moravy. Stříbrnou příčku obsadilo Nové vinařství z Drnholce a na třetím místě se umístil Milan Sůkal z Nového Poddvorova.

Kromě prvních tří míst byly vyhlášeny ceny v dalších několika kategoriích. Zemědělské družstvo Němčičky si i letos odneslo cenu veřejnosti a titul Deník Můj vinař roku 2017. Nově se letos udělovalo také ocenění společnosti Makro pro nejlepší rodinné vinařství s produkcí do 200 tisíc litrů vína ročně, to získalo Vinařství Milana Sůkala. Touto novou kategorií chtěli pořadatelé zviditelnit úspěšná rodinná vinařství, která mají svou nezastupitelnou roli nejen v oblasti produkce, ale i v utváření lokální vinařské kultury.
 

Muškát z Valtic Korunním Šampionem

Korunním Šampionem bílých vín se stal Muškát žlutý výběr z cibéb 2015 z Vinných sklepů Valtice. Cenu Šampiona červených vín si odnesl opět Milan Sůkal za Pinot Noir 2015 Výběr z hroznů.

JUDr. Luboš Bárta obdržel cenu Vinařské asociace ČR za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství. Jiří Šebela převzal ocenění Aquatestu za tradiční a ekologické postupy ve vinařství.

Vína oceněná v soutěži najdou zákazníci v stíti velkoobchodu Makro přibližně od poloviny září.

Vynikající vína Zemědělského družstva Němčičky Gurmánská turistika

Vynikající vína Zemědělského družstva Němčičky

Vinařství ZD Němčičky hospodaří ve Velkopavlovické vinařské podoblasti na 124 ha vlastních vinic v šetrné integrované produkci. Rozlohou vinohradů a půdními podmínkami viničních tratí patří Němčičky k významným moravským vinařským obcím.

Rodinné vinařství Milan Sůkal Nový Poddvorov Gurmánská turistika

Rodinné vinařství Milan Sůkal Nový Poddvorov

Rodiná vinařská firma získala řadu ocenění na prestižních výstavách vín v České republice. Už praděd Sůkal vinařil a patřil v obci mezi významné vinaře, děd měl vinařskou školu, ale přestěhoval se za prací do Hodonína, odkud se otec vrátil zpět do Poddvorova, vysadil vinohrady a začal vinařit.

Nové vinařství Drnholec Gurmánská turistika

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Vinařství Spielberg Gurmánská turistika

Vinařství Spielberg

Seznamte se s vinařstvím Spielberg v Archlebově, které leží v oblasti přezdívané Moravské Toskánsko. Dbáme na ekologické ošetřování našich vinic, organické hnojení a ruční práci na vinicích.

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice Gurmánská turistika

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice

Jedná se o firmu rodinného typu s hlubokými moravskými kořeny a tradicemi. Základy tohoto vinařství byly položeny již ve 12. století na místech původního valtického hradu.

Další aktuality

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika

20 tipů na gastro výlety: lokální chutě a speciality regionální kuchyně

Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy. Užijte si chuťe a pokrmy,, za kterými se budete chtít pravidelně vracet.
31. květen 2025 8:00
Gurmánská turistika

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.
31. květen 2025 4:33
Gurmánská turistika

Červené a sladké jahody: kam se vypravit na samosběr?

K brzkému létu patří voňavé a sladké jahody! Někdo je rád čerstvě utržené přímo do pusy, jiní milují jahodové knedlíky, dorty a další se těší na jahodovou marmeládu… ať už patříte k jakékoliv skupině milovníků tohoto ovoce, budete potřebovat místo, kde si jahody opatřit. S tím vám pomůže Kudy z nudy, které pro vás má tipy na místa, kam můžete přijet na samosběr. A pro ty, kterým se sbírat nechce, jsou připravené již natrhané košíky čerstvých plodů!
26. květen 2025 16:00
Gurmánská turistika