!

Upozornění: Redakce prosí všechny zájemce o akce a aktivity, aby se před jejich návštěvou informovali u organizátora, zda a kdy probíhají vzhledem k opatřením přijatým vládou ČR k nákaze Covid-19. Omlouváme se, že informace o otevíracích dobách a termínech konání uvedených na webu Kudyznudy.cz nemusí být vždy aktuální.

Úvod > Aktuality > Slavnosti moravského uzeného provoní hrad Veveří

Slavnosti moravského uzeného provoní hrad Veveří

Vydáno 24. února 2020 Gurmánská turistika
Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní ve dnech 29. února a 1. března 2020 hrad Veveří. Na Slavnostech moravského uzeného svoje výrobky předvede několik vybraných uzenářů z celé Moravy. Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené.
Uzené masoTi nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří, aby tu během Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita. Kromě nového Krále uzenářů 2020, kterého zvolí samotní návštěvníci, bude v letošním ročníku také amatérská soutěž o nejlepší domácí uzené. A chybět nebude ani oblíbená soutěž jedlíků - tentokrát bude přichystána soutěž jedlíků vepřových rypáčků.

Na návštěvníky bohatý program - v rámci řeznické školy se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Sobotou návštěvníky provedou mistři řeznického a uzenářského řemesla, nedělí pak mistři kuchaři a sommeliéři... Na horním hradě se bude v sobitu od 15:00 vyjímat teplé uzené z udírny (veřejná ochutnávka). Kuchařská nedělní show představí televizního kuchaře Martina Škodu. Bude se vařit sladkokyselá čočka s nakládanou paprikou a karamelovým česnekem, opečené uzené maso, jarní cibulka, masová šťáva a dále kváskový chleba plněný uzeným masem se zelným salátem, marinovanou ředkví, okurkami cornichon a medovou hořčicí. Král uzenářů bude znám v neděli ve 13:00 hodin. V 15:15 opět proběhne vyjímání teplého uzeného z udírny.


Slavnosti uzeného na Prostředním a Dolním hradu

uzené na VeveříJiný kus hradu bude patřit všem, kdo rádi tvoří. Například Prostřední hrad nabídne řemesla i tradiční dobroty. Návštěvníci si opět budou moci vyrobit vlastní klobásky!

Dolní hrad pak bude pohodovým přístavem pro děti i dospělé. Bude zde probíhat dětská škola vaření, divadlo pro děti, opékání špekáčků a nebudou chybět ani "hladící" ovečky. Kdo bude mít zájem, může se vyfotit ve fotokoutku. Program pro velké i malé nachystá Science centrum VIDA , otevřená bude i vyhlídková věž a zábavu si užijete i na dětském ručním kolotoči, střelnici a dalších kratochvílích.

Vstupné ve výši 150 Kč pro dospělé a 100 korun pro seniory a děti zahrnuje vstup do hradu a na hradby, soutěžní ochutnávku uzeného od osmi uzenářů, účast na řeznickém workshopu a zábavný program.
Státní hrad Veveří na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou

Státní hrad Veveří na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů posazený na ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky vznikl zřejmě již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat.

Další aktuality

7.3.
2020
Zavítejte do Salonu vín ochutnat nejlepší vína Moravy a Čech

Zavítejte do Salonu vín ochutnat nejlepší vína Moravy a Čech

Jižní Morava | Gurmánská turistika
27.2.
2020
Vinaři se utkají o titul mistra ČR v řezu révy vinné

Vinaři se utkají o titul mistra ČR v řezu révy vinné

Jižní Morava | Gurmánská turistika
17.2.
2020
Valtice o víkendu rozveselí vinařský fašank

Valtice o víkendu rozveselí vinařský fašank

Jižní Morava | Gurmánská turistika