ÚvodAktualitySlavnosti moravského uzeného provoní hrad Veveří
Gurmánská turistika

Slavnosti moravského uzeného provoní hrad Veveří

  • 23. února 2024
Gastronomická akce Slavnosti moravského uzeného a vína, která je největší oslavou moravského uzeného na světě, se opět uskuteční v areálu brněnského hradu Veveří. Bude jí patřit poslední únorový víkend od 24. a 25. února 2024. Milovníky masa čeká jako již tradičně pravé moravské uzené, zabijačkové pochoutky, doprovodný program pro celou rodinu, ale i nabídka moravských vín nebo uzenářské workshopy.
Uzené masoTi nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se 24. a 25. února 2024 sjedou na hrad Veveří, aby tu během Slavností moravského uzeného a vína mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita. Desátý ročník akce přináší doposud nejbohatší program, jaký mohli návštěvnici na uzeném hodování zažít.

Ve středověkých prostorách hradu Veveří, který je pět minut autem od Brna, proběhne zabíjačka se vším, co k ní patří. Mistři uzenáři nechají publikum doslova nahlédnout pod ruce, podělí se o svá tajemství a zároveň nabídnou k ochutnání v rámci napínavé soutěže vlastní výrobky. Návštěvníci svými hlasy tak opět rozhodnout, které moravské uzené je to nejlepší a získá titul Krále uzenářů.
 

Soutěž jedlíků, kuchařská show a ovar zdarma

uzené na VeveříK dobrému jídlu patří také dobré pití. Kromě pivní nabídky vyroste na Slavnostech vinařská zóna s ochutnávkou desítek druhů vín od moravských rodinných vinařství. Každý bude mít příležitost objevit, co mu chutná, a zakoupit si pár vzorků také pro domácí degustaci s rodinou. Na výběr bude z více než 40 stánků nejen s masem či vínem, ale i řemeslnými výrobky a sladkými dobrotami. Chybět nebude ani zábava pro ty nejmenší v podobě divadla, šifrovací hry. Dospělé určitě pobaví Vyuzená kuchařská show Markéty Hrubešové s ochutnávkou nebo soutěž o Krále uzenářů anebo veřejná soutěž v plnění klobás s Divokými farmami. A nebyly by to pořádné Slavnosti, kdyby nezahrála dobrá cimbálová muzika a oblíbený harmonikář.

Ke vstupence za 200 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku zdarma. V ceně je vstup do hradního areálu včetně hradeb, ochutnávka uzeného (informace najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů), volný vstup na workshopy věnované uzení a malá kuchařka, v níž nadšení kuchaři amatéři naleznou recepty z moravské masopustní gastronomie. Nebudou chybět ani slevové karty nebo možnost výher v anketě.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2025

22. 2.23. 2.
Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří 2025

Ti nejlepší a nejvyhlášenější uzenáři v celé Moravy se sjedou na hrad Veveří 22. – 23. února 2025, aby tu během Slavností moravského uzeného mohli všem návštěvníkům připomenout, jak má správně chutnat tato moravská specialita.

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Návrat ke kořenům aneb toulky světem fermentovaných potravin: od kefírů přes kysané zelí a okurky až po kimči

Fermentované potraviny zažívají v posledních letech svou renesanci. Jogurty, kefíry, kysané zelí nebo okurky zná kdekdo, ale škála kvašených potravin je mnohem širší: sahá od kvašených zelenin přes mléčné výrobky až po kváskový chléb nebo různé nápoje. Patří sem i oblíbený burčák nebo medovina. Zkrátka kdo vymyslel fermentování potravin, udělal pro lidstvo velmi záslužný čin.

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Tradice: řeznictví a uzenářství, řeznická muzea a slavnosti masa

Salámy, párky, bůčkový závin, cibulový nebo šunkový aspik, debrecínská a cikánská pečeně, játrový sýr, paštiky, klobásy, uzené maso... sbíhají se vám sliny? Aby ne, maso a uzenářské výrobky máme rádi ve všech podobách a chutích. Vypravte se s námi na portálu Kudy z nudy za tradicemi řeznického a uzenářského řemesla!

Státní hrad Veveří – perla na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou Památky

Státní hrad Veveří – perla na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou

Jeden z nejrozsáhlejších moravských hradních areálů posazený na ostrohu nad soutokem řeky Svratky a potoka Veverky vznikl zřejmě již na přelomu 12. a 13. století jako lovecký hrad moravských markrabat.

Další aktuality

Co letos nezmeškat ve Znojmě? Těšte se především na víno a kulturu

Na jaké akce se mohou místní i turisté ve Znojmě těšit v roce 2025? Vedle největšího festivalu vína v České republice Znojemského historického vinobraní, které se bude letos konat po 40., se například můžete podívat na jazzové koncerty, filmový festival či můžete ochutnat Znojmo. Podívejte se s portálem Kudy z nudy, co vše jihomoravské město připravuje.
15. leden 2025 12:55
Památky, Jihomoravský kraj

#světovéČesko a Karel Absolon: nejslavnější československý archeolog

Karel Absolon (1877–1960): archeolog, geograf a speleolog, badatel a skvělý manažer. Jeho jméno bude navždy spojené s objevováním jeskyní, zpřístupněním dna propasti Macocha a vodní trasy po ponorné říčce Punkvě, nálezem Věstonické venuše roku 1925 v bývalém sídlišti lovců mamutů pod Pálavou či vybudováním Pavilonu Anthropos v Brně. Muž, který objevil řadu jeskyní a zasloužil se o vznik turistického ruchu v Moravském krasu, rozhodně stojí za seznámení zblízka!
15. leden 2025 10:38
Památky, Jihomoravský kraj

Legendární zpěvačka Bonnie Tyler přijede do Brna

Jedna z největších legend světové pop rockové scény, majitelka nezaměnitelného "chrapláku", velšská zpěvačka Bonnie Tyler přijede již 15. února 2025 do Brna. Fanoušci budou mít možnost si připomenout její největší hity naživo v atmosféře koncertní haly.
13. leden 2025 10:17
Kultura, Jihomoravský kraj

Zapojte se do kopání písku ve vinném sklepě v Šaldorfu

V sobotu 18. ledna 2025 od 10:00 hodin se koná ochutnávka vín v otevřených vinných sklepech Nového Šaldorfu a sklepními uličkami zazní cimbálová hudba. Nebude chybět ani dobrovolná recesistická soutěž družstev v kopání písku v chodbě vinného sklepa. Příchozí se mohou těšit na zábavu s živou hudbou, občerstvením a šaldorfským vínem.
12. leden 2025 12:17
Zážitky, Jihomoravský kraj

Jihomoravské Mikulčice si podmaní košt pálenek a zelí

V Mikulčicích se budete moci na vlastní kůži přesvědčit, co všechno dobrého se dá vyrobit z kysaného zelí. Gurmáni Mikulčice v sobotu 18. ledna 2025 pořádají v kulturním domu v Mikulčicích již 22. ročník koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Čekají na vás speciality ze zelí, krajové pečivo a různé druhy ovocných pálenek.
12. leden 2025 11:56
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Chcete pít to nejlepší víno? Salon vín nabídne 100 nejlepších moravských a českých vín pro rok 2025

Salon vín České republiky představuje sto nejlepších moravských a českých vín pro rok 2025. Z rekordních 2825 vín, přihlášených do letošního ročníku nejvyšší a největší soutěže vín v Česku, odbornou porotu právě tato přesvědčila o své výjimečnosti. Po celý letošní rok tak budou prezentována ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.
11. leden 2025 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Bukovanský mlýn pořádá oblíbený zímní festival řízků

Vydejte se do lůna Slovácka! Součástí areálu v Bukovanech je „Mlynářské stavení“ s restaurací nabízející krajovou kuchyni v prostředí stylového rustikálního interiéru, kvelbený sklep s posezením a rotundu s 5vinotékou, kde můžete ochutnat nejlepší vína z Kyjovské vinařské oblasti. V termínu od 10. do 12. 1. 2025 tu pořádají opět Festival řízků.
10. leden 2025 10:26
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na košt kysaného zelí do Mikulčic, kde zelí hraje hlavní roli. Zelí určitě nebude chybět ani na Letenském nebo Máslovickém masopustu, kde přijdou k chuti i zabijačkové speciality.
10. leden 2025 6:11
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj