Úvod > Aktuality > Podzimní výlovy rybníků na Třeboňsku tradičně zahájí výlov rybníka Rožmberk

Podzimní výlovy rybníků na Třeboňsku tradičně zahájí výlov rybníka Rožmberk

Vydáno 8. října 2019 Gurmánská turistika
V roce 2019 opět vydá své bohatství největší český rybník Rožmberk. Rybářství Třeboň na výlovu předvede vrchol tradičního rybářského řemesla – zátahy a vlastní výlovy. Vylovené ryby budou v prodeji na několika místech. Výlov největšího českého rybníka Rožmberka je naplánován na druhý říjnový víkend, tj. na dny 11. až 13. října.

Výlov rybníka Rožmberk

Výlov TřeboňskoVíce než 500 rybníků, z toho 75 rybníků s rozlohou větší než 15 hektarů a jako zlatý hřeb největší český rybník Rožmberk – to jsou hlavní lákadla rybářů z Třeboňska. Právě slavnostním výlovem Rožmberku série jihočeských rybářských událostí začíná. Akce s doprovodným programem začíná již v pátek 11. října a bude pokračovat až do neděle 13. října.

První zátah začne vždy ráno v 7:00 hodin a poté bude následovat zpracování zátahu (třídění, brakování a odvoz). Většinou potom bývá ještě jeden zátah; ten se pak podle okolností provádí kolem poledne.

výlovNávštěvníci mohou po všechny tři dny ochutnat rybí speciality ze široké gastronomické nabídky. Kromě rybí polévky, filetů z ryb, kapřích hranolek, bude možné ochutnat také vyhlášené řízky Třeboňských baštýřek a Jihočeské Jerky ze sušeného rybího masa. K prodeji budou také ryby uzené a rybí paštiky. Pod hrází na historických sádkách budou mít příchozí možnost chytání ryb, dále se chystají ukázky rybářského nářadí a rybářské techniky. Otevřeno bude také malé muzeum rybářství. Hudební doprovod zajistí oblíbená dechovka Jižani (v sobotu budou hrát od 10:00 do 13:00 a v neděli od 9:00 do 12:00 hodin). Účast na výlovu přislíbil i sám pan Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan.

Samozřejmostí je prodej živých ryb přímo na hrázi. Podzimní výlovy rybníků na Třeboňsku jsou tradičním vyvrcholením rybářské práce. Přijeďte se podívat!
 

Výlovy rybníků na Třeboňsku

výlov rybníkůVýlovy rybníků Rybářství Třeboň budou pokračovat i v dalších týdnech, a to až do 20. listopadu 2019. Rybníky se většinou loví jednou za dva roky, takže letos se budou lovit jiné rybníky než vloni. Veřejnost je rybáři z Třeboně srdečně zvána k výlovu velkého Horusického rybníka ve dnech 22. - 25. 10., velkého Spolského rybníka 29. až 31. 10., dále k výlovu rybníka Dvořiště 4. - 8. 11. a naposled pak 18. - 20. 11. 2019  k Bošileckému rybníku.

Z hráze rybníků můžete sledovat tradiční rybářské řemeslo při výlovu v praxi; na hrázi bude i možnost občerstvení, a samozřejmě bude probíhat také prodej živých ryb. A pokud patříte k milovníkům kuchařského umění, můžete si u stánků vyzvednout letáky s recepty na úpravu sladkovodních ryb.

Šupina a Šupinka - objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Šupina a Šupinka - objednat si můžete hned z několika druhů čerstvých sladkovodních ryb

Vítejte v tradiční rodinné rybí restauraci Šupina a Šupinka. Restaurace nabízejí české speciality; pokrmy masité, dietní, dětské, ale především pokrmy z čerstvých sladkovodních ryb třeboňského regionu.

Třeboňská rybniční soustava

Třeboňská rybniční soustava

Základ třeboňské rybniční soustavy tvoří rybníky propojené stokami, vybudované podél řeky Lužnice severojižním směrem mezi městy Třeboň a Veselí nad Lužnicí. Tvoří ji Zlatá stoka, Stará řeka, Nová řeka, rybník Rožmberk, Rožmberská bašta a rybník Svět.

Třeboňsko - biosférická rezervace UNESCO

Třeboňsko - biosférická rezervace UNESCO

Třeboňsko je jedno z mála velkoplošných chráněných území, které se nachází v rovinaté krajině. Přestože jde o oblast, která je po staletí přeměňována člověkem, zachovaly se zde velice cenné přírodní hodnoty.