Úvod > Aktuality > Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!
Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!
"> "> "> "> "> "> ">

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

Vydáno 16. ledna 2020 Gurmánská turistika
Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na několik akcí, kde zelí hraje hlavní roli – třeba na košt kysaného zelí do Mikulčic anebo ZeloFest do Pohořelic, kde se k ochutnávce scházejí desítky domácích vzorků z celé republiky.

Zelí ve Velkém Vrbném, Mikulčicích a Pohořelicích

ZelíZelí je zkrátka v Česku doma: roste a jí se tu odjakživa a neobejde se bez něj žádná z mnoha regionálních kuchyní. Naši předkové sice nedokázali pojmenovat všechny v něm obsažené prospěšné látky a slova jako „probiotické kultury“ neznali vůbec, ale na zelí si pochutnávali pravidelně – ostatně koncem zimy v chalupě už často nic moc jiného k jídlu nebývalo a soudky nebo keramické nádoby plné nakrouhané kysané zeleniny představovaly hotový poklad.

Pro zelí neplatí věty začínající slovy „…již staří Římané…“. Ti prý uchovávali celé nasolené zelné hlávky, kdežto dodnes používanou výrobu krouhaného kysaného zelí údajně ve středověku převzali Evropané od Tatarů. Ať už v tom ale měl prsty kdokoliv, výsledek jeho práce využíváme dodnes. Potvrzují to i zelné akce, například neformální mistrovství České republiky ve vaření zelňačky, které se koná v sobotu 18. ledna v horské chatě Olšanka ve Velkém Vrbně.

V Mikulčicích na Hodonínsku se veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit uskuteční také v sobotu 18. ledna, a to od 14 hodin v místním kulturním domě. Pokud si myslíte, že to nejlepší kysané zelí umíte jedině vy, vzorek do soutěže můžete přinést v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10 hodin, kdy začíná jeho odborné hodnocení. Chybět nebude ani ochutnávka krajových specialit v podobě slovácké zelňačky, škvarků, pomazánek či zelných placek.

Zhruba 150 vzorků domácího kysaného zelí se každoročně objeví také na stolech v sále radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Letošní ZeloFest se koná v sobotu 25. ledna, a i sem můžete přinést vlastní výrobky v den konání akce od 10 do 14 hodin, výsledky se vyhlašují kolem 17. hodiny. Akce každý rok přiláká stovky návštěvníků, kromě zelí se můžete těšit na cimbálovku, vystoupení mažoretek či segedínský guláš.
 

Gastronomické akce s vůní vepřového

Zelí často slouží jako lahodný doplněk rozmanitých pečínek a zabijačkových specialit. Jejich čas přichází právě na přelomu ledna a února, a tak vás pozveme třeba v sobotu 25. ledna na tradiční domácí zabíjačku Praze: Národní zemědělské muzeum pořádá slavnost nazvanou Letenské prase a Masopust v muzeu, kde na vlastní oči uvidíte, jak se dělají jitrnice a jelita, ovar nebo zabijačková polévka. Ukázky postupů zpracování vepřového masa proběhnou v 11 a 15 hodin, celou dobu můžete ochutnávat a nakupovat zabijačkové speciality, pivo, víno a různé druhy pálenek.

Průvod Letenského masopustu zavítá do muzea po 13. hodině a přinese s sebou muziku, divadelní představení, taneční vystoupení, ale především tradiční masopustní masky.

Zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou... to vš vás čeká na Máslovickém masopustu 25. ledna. V chodovarském pivovaru se uskuteční zabijačka a zabijačkové hody první březnový víkend.
 

Tři tipy pro milovníky vína

Jednou z nemnoha zimních vinařských akcí pod širým nebem jsou Zimní otevřené sklepy a kopání písku v Šaldorfských sklepech na Znojemsku, které kombinují obcházení vinných sklepů s ochutnávkami vín a recesistickou soutěží družstev v kopání písku. V sobotu 18. ledna bude otevřeno 17 vinných sklepů, můžete losovat o víkendové pobyty a večer si užít na zábavě v Obecním sále.

Víno degustaceA protože na jižní Moravě teče víno skutečně všude, ochutnáte je i na další z tradičních akcí: degustace místních vín provázejí od 17. ledna do 26. února všechny koncerty festivalu Jazz Fest Znojmo 2020. Na 12. ročníku festivalu je pro návštěvníky na každé akci připravena degustace vína od místních vinařů. Hudba bude znít v historickém centru města, v klubech a sklepeních, divadle a řadě dalších míst.

Ovšem pozor, také v Praze se bude ochutnávat vybrané víno, a to v rámci festivalu Prague Wine Week, který se bude ve vybraných restauracích v hlavním městě konat ve dnech 27. ledna až 2. února 2020. Galadegustace proběhne ve 28. 1. 2020 od 16:00 do 20:00 hodin v Jalta Boutique Hotel, Václavské náměstí 45, Praha 1.
 

Zelí jako všelék?

  • Kysané zelíKysané zelí obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor, enzymy a vitaminy. Má dokonce vyšší obsah vitaminu C než zelí čerstvé a obsahuje rovněž látky se silně protirakovinnými účinky.  
  • Kysané zelí snižuje krevní tlak, aktivuje imunitní systém, funkci střev a vylučování toxických látek, podporuje i trávení bílkovin a cukrů. Kromě toho stimuluje nervy a mozek a dokonce prý zlepšuje náladu!  
  • Dávným mořeplavcům na jejich objevitelských plavbách naložené zelí pomáhalo proti kurdějím.  
  • ZelíSnadno si je připravíte doma: stačí k tomu velká skleněná nebo keramická nádoba, zelí, sůl, kmín a cibule. Organizátoři festivalů ale upozorňují, že nejlépe se k tomu hodí zelí vypěstované na poli; to ze supermarketů je bez chuti a dobré kvašené zelí z něj prý nikdy neuděláte.  
  • V kysaném zelí klesá obsah užitečných látek a vitamínů mnohem pomaleji než u jiných druhů ovoce a zeleniny.  
  • Výhodou je i cena: který všelék si pořídíte jen za pár kaček?

Další aktuality

25.9.
2020
Na Pohansku se přeneste do doby Velké Moravy

Na Pohansku se přeneste do doby Velké Moravy

Jižní Morava | Památky
18.9.
2020
Vydejte se v sobotu na tradiční Pivní pouť v Černé Hoře

Vydejte se v sobotu na tradiční Pivní pouť v Černé Hoře

Jižní Morava | Gurmánská turistika
17.9.
2020
Oskorušobraní bude o víkendu opět na Travičné

Oskorušobraní bude o víkendu opět na Travičné

Jižní Morava | Gurmánská turistika
16.9.
2020
Babí léto láká na toulky rozkvetlou Moravou

Babí léto láká na toulky rozkvetlou Moravou

Jižní Morava | Příroda