ÚvodAktualityKysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!
Gurmánská turistika

Kysané zelí budiž pochváleno – a také zabijačky, vepřové hody a víno!

  • 19. ledna 2024
Máte rádi kysané zelí, zázračný všelék našich prababiček? Pak se nechte portálem Kudy z nudy pozvat na několik akcí, kde zelí hraje hlavní roli – třeba na košt kysaného zelí do Mikulčic anebo ZeloFest do Pohořelic, kde se k ochutnávce scházejí desítky domácích vzorků z celé republiky.

Zelí v Mikulčicích a Pohořelicích

ZelíZelí je zkrátka v Česku doma: roste a jí se tu odjakživa a neobejde se bez něj žádná z mnoha regionálních kuchyní. Naši předkové sice nedokázali pojmenovat všechny v něm obsažené prospěšné látky a slova jako „probiotické kultury“ neznali vůbec, ale na zelí si pochutnávali pravidelně – ostatně koncem zimy v chalupě už často nic moc jiného k jídlu nebývalo a soudky nebo keramické nádoby plné nakrouhané kysané zeleniny představovaly hotový poklad.

Pro zelí neplatí věty začínající slovy „…již staří Římané…“. Ti prý uchovávali celé nasolené zelné hlávky, kdežto dodnes používanou výrobu krouhaného kysaného zelí údajně ve středověku převzali Evropané od Tatarů. Ať už v tom ale měl prsty kdokoliv, výsledek jeho práce využíváme dodnes.

Potvrzují to i zelné akce, například v Mikulčicích na Hodonínsku se veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit uskuteční také v sobotu 20. ledna, a to od 14 hodin v místním kulturním domě. Pokud si myslíte, že to nejlepší kysané zelí umíte jedině vy, vzorek do soutěže můžete přinést v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hodin, kdy začíná jeho odborné hodnocení. Chybět nebude ani ochutnávka krajových specialit v podobě slovácké zelňačky, škvarků, pomazánek či zelných placek.

Zhruba 150 vzorků domácího kysaného zelí se každoročně objeví také na stolech v sále radnice v Pohořelicích na Brněnsku. Letošní ZeloFest se koná v sobotu 27. ledna, a i sem můžete přinést vlastní výrobky v den konání akce od 10:00 do 14:00 hodin, výsledky se vyhlašují kolem 17:00 hodin. Akce každý rok přiláká stovky návštěvníků, kromě zelí se můžete těšit na cimbálovku, vystoupení mažoretek či segedínský guláš.
 

Gastronomické akce s vůní vepřového

Zelí často slouží jako lahodný doplněk rozmanitých pečínek a zabijačkových specialit. Jejich čas přichází právě na přelomu ledna a února, a tak vás pozveme třeba v sobotu 20. ledna na tradiční domácí zabíjačku Praze: Národní zemědělské muzeum pořádá slavnost nazvanou Letenské prase a Masopust v muzeu, kde na vlastní oči uvidíte, jak se dělají jitrnice a jelita, ovar nebo zabijačková polévka. Ukázky postupů zpracování vepřového masa proběhnou v 11:00 a 14:00 hodin. Připravena je také řeznická stezka pro děti i dospělé s kvízem a slosováním o cenu v 11:55, 13:55 a 15:55 na muzejním dvorku, oddychová zóna s masopustními a jinými sladkostmi, prodej zabijačkových specialit, občerstvení, horké i studené nápoje i opékání špekáčků.

Průvod Letenského masopustu zavítá do muzea po 14. hodině a přinese s sebou muziku, divadelní představení, taneční vystoupení, ale především tradiční masopustní masky.

Zabijačka na návsi, prodej čerstvých zabijačkových dobrot, teplé nápoje, soutěž v pojídání jitrnic, průvod masek obcí s hudbou... to vš vás čeká na Máslovickém masopustu 27. ledna. Domácí zabijačka s ochutnávkou vín vinařství Kněží hora se bude konat v Bzenci 3. února. Masopustní hodokvas, pravá venkovská zabijačka, řemeslný jarmark, prodej zabijačkových a jiných dobrot, ochutnávky Božích milostí a mnoho dalšího čeká návštěvníky Šrámkova statku v Pileticích 11. února 2024.
 

Tři tipy pro milovníky vína

Jednou z nemnoha zimních vinařských akcí pod širým nebem jsou Zimní otevřené sklepy a kopání písku v Šaldorfských sklepech na Znojemsku, které kombinují obcházení vinných sklepů s ochutnávkami vín a recesistickou soutěží družstev v kopání písku. V sobotu 20. ledna budou otevřeny vinné sklepy dokořán. Současně probíhá ojedinělá dobrovolná recesistická soutěž družstev v kopání písku, kterou se vinaři snaží příchozím ukázat, jak neskutečné dřiny bylo třeba k vykopání velkých šaldorfských sklepů v tvrdém mořském pískovci. Dosavadní rekord je 425 kg vykopaného a vyneseného písku za 15 minut! Těšit se můžete nejen na velkou zábavu, ale i na spoustu místních vín, na svařák a na studené i teplé jídlo. Vinné sklepy jsou otevřeny od 10:00 do 18:00 hodin.

Víno degustaceA protože na jižní Moravě teče víno skutečně všude, ochutnáte je i na další z tradičních akcí, kterou je Zimní festival vína Němčičky. Vinné sklepy budou 27. ledna otevřeny od 10:00 do 19:00 hodin, vychutnáte si skvělá vína od němčičských vinařů a k chuti přijdou vhod i tradiční zimní místní pochutiny. Nebude chybět ani soutěž o nejlepší svařák.

Hned 1. únorový den se otevře pro potěchu všech milovníků dobrého vína Salon vín s novou expozicí šampionů pro rok 2024. Nejlepší stovka oceněná Zlatou medailí Salonu vín bude prezentována tradičně ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku. Po 25 letech byla zrekonstruovaná recepce expozice Salonu vín, a tak zde přivítají návštěvníky ve zbrusu novém prostředí.
 

Zelí jako všelék?

  • Kysané zelíKysané zelí obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor, enzymy a vitaminy. Má dokonce vyšší obsah vitaminu C než zelí čerstvé a obsahuje rovněž látky se silně protirakovinnými účinky.  
  • Kysané zelí snižuje krevní tlak, aktivuje imunitní systém, funkci střev a vylučování toxických látek, podporuje i trávení bílkovin a cukrů. Kromě toho stimuluje nervy a mozek a dokonce prý zlepšuje náladu!  
  • Dávným mořeplavcům na jejich objevitelských plavbách naložené zelí pomáhalo proti kurdějím.  
  • ZelíSnadno si je připravíte doma: stačí k tomu velká skleněná nebo keramická nádoba, zelí, sůl, kmín a cibule. Organizátoři festivalů ale upozorňují, že nejlépe se k tomu hodí zelí vypěstované na poli; to ze supermarketů je bez chuti a dobré kvašené zelí z něj prý nikdy neuděláte.  
  • V kysaném zelí klesá obsah užitečných látek a vitamínů mnohem pomaleji než u jiných druhů ovoce a zeleniny.  
  • Výhodou je i cena: který všelék si pořídíte jen za pár kaček?
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

18. 1.
Zimní otevřené sklepy 2025 Nový Šaldorf a kopání písku

Všichni milovníci dobrého vína jsou srdečně zváni do Modrých sklepů Nového Šaldorfa! Na třetí lednovou sobotu pro vás vinaři Modrých sklepů otevírají vinné sklepy k ochutnávce vín! Opět po roce se můžete zúčastnit recesistické soutěže tříčlenných družstev v kopání písku v podzemních chodbách!

ZeloFest 2025 – košt kysaného zelí v Pohořelicích

25. 1.
ZeloFest 2025 – košt kysaného zelí v Pohořelicích

Smyslem soutěže, která je pořádána nadšenci a dobrovolníky 25. 1. 2025, je vyzdvihnout a více zpopularizovat kysané zelí, které je svým způsobem součástí Moravy a patří k naší tradici. Rozhodně si skvěle pochutnáte a dobře se pobavíte u dobrého vína a lidové muziky.

Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

18. 1.
Košt ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích 2025

Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo.

Malostranský a hradčanský masopust 2025

1. 3.
Malostranský a hradčanský masopust 2025

Tradiční masopustní průvod masek v kulisách Malé Strany a Hradčan. Průvodu s živou hudbou a maskami se každoročně účastní stovky lidí. Vychází z Loretánského náměstí a jde se přes Malou Stranu na Kampu, kde vyvrcholí veselicí. Sraz do průvodu před hostincem U Černého vola do 13 hodiny.

Letenské prase a Letenský masopust 2025

25. 1.
Letenské prase a Letenský masopust 2025

Přijďte do Národního zemědělského muzea v Praze oslavit masopust a zažít atmosféru staročeské zabijačky. Uvidíte masopustní zvyky, řeznický cech a muzeem projde i tradiční průvod maškar.

Další aktuality

Kam na zimní výlet v Moravském krasu? Nejen Punkevní jeskyně jsou přes zimu otevřeny

Prohlídková trasa Punkevních jeskyní je během zimních měsíců pro turisty běžně přístupná, otevřeno zde mají mimo pondělí vždy v čase 8:40 až 14:00 hodin. Z důvodu velkého zájmu návštěvníků doporučujeme zajistit si rezervaci předem. Mimořádnou prohlídku jeskyní mimo otevírací dobu, v případě, že to provozní podmínky dovolí, lze provést po předchozí dohodě se správou jeskyní. Skupinu musí tvořit minimálně 10 lidí se 100% příplatkem na každou osobu.
8. prosinec 2024 6:00
Příroda, Jihomoravský kraj

Prožijte duchovní Křesťanské Vánoce v Brně

Základní myšlenkou projektu Křesťanské Vánoce je přiblížit co nejširší veřejnosti duchovní poselství křesťanských Vánoc možností navštívit betlémy a tematické programy, které nabízejí během adventu a vánoční doby křesťanské farnosti a sbory. Kromě návštěv betlémů bývá součástí programů také vánoční koncerty, půlnoční bohoslužby a mnoho dalšího. Prožijte letošní adventní a vánoční čas blíže původní křesťanské duchovní tradici.
5. prosinec 2024 12:00
Památky, Jihomoravský kraj

Ochutnejte vánoční klobásky na hradě Bítov

O adventním víkendu 7. a 8. prosince 2024 vás hrad Bítov 10:00 do 15:00 hodin přivítá ve vánočně vyzdobených hradních komnatách, opět trochu jinak. V hradní kuchyni pro vás navíc pan kastelán přichystal speciální grilované klobásky.
5. prosinec 2024 8:00
Památky, Jihomoravský kraj

Brněnský orloj vydává o Vánocích speciální skleněnky – chyťte si svou kuličku!

I o letošních Vánocích můžete z časostroje na brněnském náměstí Svobody získat unikátní suvenýr. Během adventu se z něj vykutálí okolo čtyř set skleněných kuliček s vánočním motivem roku 2024. První letošní vánoční kulička vypadla z orloje 22. listopadu, další jí následují až do 24. prosince. Každý den vypadne jedna v 11:00 hodin, během  pátku a o víkendech jich vypadne celkem třináct od 11:00 do 23:00.
3. prosinec 2024 8:00
Památky, Jihomoravský kraj

Nejlepším vínem České republiky 2025 je Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2025, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Volařík. Tuto prestižní soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.
30. listopad 2024 12:00
Gurmánská turistika, Jihomoravský kraj

Zámek Lednice zve na zimní prosincové prohlídky

Státní zámek v Lednici během prosince opět zve do svých interiérů milovníky památek. O adventních víkendech je možné navštívit I. prohlídkový okruh a skleník, památky jsou otevřeny denně až do 15. prosince 2024. Od 16. 12. 2024 do 31. 1. 2025 bude zámek uzavřen (kromě 26. 12. Štěpánské prohlídky). Zahrady a zámecký park jsou volně přístupné.
30. listopad 2024 11:40
Památky, Jihomoravský kraj

Zámek Valtice se pustil do rekonstrukce předzámčí

Západního předzámčí zámku Valtice prochází od listopadu 2024 rekonstrukcí. Část předzámčí je totiž v havarijním stavu a přilehlá věž má dokonce narušenou statiku. Rekonstrukce dá do pořádku nejen technický stav budov či věže, ale díky ní vznikne nová bezbariérová expozice orientálního umění, nové depozitáře a badatelna. Hotovo by mělo být v listopadu 2027.
29. listopad 2024 12:00
Památky, Jihomoravský kraj

Bojiště u Slavkova opět ožije bitevní vřavou!

Slavkovské bojiště se od pátku 29. listopadu do neděle 1. prosince 2024 stane místem tradiční vzpomínkové akce k připomínce slavné bitvy Tří císařů, která se zde odehrála před 219 lety. Výroční akce Austerlitz 2024 se zúčastní 1000 aktérů a 83 historických jednotek. K rekonstrukci bitvy pod Santonem dojde v sobotu 30. prosince ve 14 hodin a potrvá přibližně hodinu. Na akci budou také probíhat dopolední "manévry" pěchoty, jezdectva a dělostřelectva podle dobových zásad. Slavkovského programu se zúčastní historické vojenské jednotky, reprezentující armády Francie, Polska, Rakouska a Ruska.
26. listopad 2024 16:00
Památky, Jihomoravský kraj